Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Sony MHC RG-270

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Sony MHC RG-270

Witam, mam wieże jak w tytule. I chciałbym wymienić skrzynkach głośniki. Problem tkwi że nie wiem jaki by odpowiednie były. Pozdrawiam

dlaczego chcesz wymienić??

Skomentuj

No właśnie, dlaczego? Mam RG470 i z wielką przyjemnością jej słucham, moja ma jedynie dwa głośniki wysokotonowe, w stosunku do Twojej. Jej jakość brzmienia przypadła mi bardzo, bo żaden sprzęt który idzie złożyć do 400zł nie gra tak przestrzennie i miło jak ta wieża. Ma na tyle basu, że da się jej słuchać bez subwoofera, średnie i wysokie są jej dużą zaletą, bo odtwarza je większy głośnik wysokotonowy, podobny do Visatona tw70, który jest bardzo dobry. Wieża ma w sobie korekcje, i powiem że podłączenie do niej jakiegoś innego zestawu mija się z celem - nie gra to dobrze, bo wieża jest zintegrowana z kolumnami i dopasowana do ich charakterystyki.
      Siedzi tam końcówka STK - nie radzę obciążać jej mniej niż 8 ohm.

Skomentuj

UWAGI MODERATORA
        nie ten dzial...
        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Jeden głośnik zaczął dziwnie "charczeć" oraz wysokotonówki zaczęły też strasznie "charczeć", może chociaż wymienię same te wysokotonowe głośniki ale nie wiem jakie odpowiednie parametrami będą.

Znalazłem coś takiego:
          http://allegro.pl/super-wysokotonowy...461159253.html

http://allegro.pl/wysokotonowy-bialy...461159255.html

http://allegro.pl/wysokotonowy-sony-...454171610.html

http://allegro.pl/wysokotonowy-sony-...454171480.html

Nada się któryś z nich? Pozdrawiam
          Last edited by DJ Pablo; 16.02.2011, 15:35.

Skomentuj

te wierze strasznie grają... ;/

Skomentuj

Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz posta
              te wierze strasznie grają... ;/
              Możesz wyjaśnić co Ci się w ich dźwięku nie podoba?
              Bo patrząc na Twój sprzęt w podpisie, to ta wieża to hi end przy tym.

Skomentuj

proszę nie żartować
                posiadam wieżę z wcześniejszych serii i nie wierzę w to żeby następne były lepsze...
                buczący bas, brak wysokich tonów, sama elektronika kuleje, już lepiej grają tonsilowe zg-15c
                Last edited by scythe1123; 25.02.2011, 17:35.

Skomentuj

Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz posta
                  proszę nie żartować
                  to do Ciebie się o to zwrócę. To że jest napisane SONY i jest to wieża, to nie oznacza - że jak wszystkie inne z tym napisem grają do dupy.

Miałem kolumny słynne już - 2xGDN 13/50/9/1 + mdt29 na hajendowych zwrotkach napędzane symasymem v2 a żródłem były flac'i z sandiska sansy na rockboxie. Całość - w przybliżeniu za ok 2000zł. Jeździłem do dziewczyny która miała tą wieże - i za każdym razem byłem zdruzgotany gdy wychodziłem, że wieża za 400zł potrafi zagrać lepszą sceną, lepszym basem oraz bardzo przyjemnymi wysokimi tonami od mojego zestawu. Jedynie na górze pasma morel rządził - tutaj jest lekki niedosyt w stosunku do morela, ale głos jest naturalny dzięki większej membranie papierowej. Ta seria a konkretnie ten model MHC-RG470 - kupiłem ją za 200zł uszkodzoną, nie czytała płyt CD i od tej pory nie buduje już DIY bo się IMO nie opłaca. Od roku wieża gra, i nie zamierzam jej zmienić, bo jestem strasznie zadowolony z jej dźwięku, tego konkretnie modelu.

Skomentuj

Może Tobie się podoba, ale nawet sama konstrukcja, wysoko strojony BR swoje robi.
                    Co do przestrzeni to mogę się zgodzić, bo nawet pewien model głośników creative na szerokopasmówkach bardzo fajnie i miło grał kosztowały 50zł nowe...
                    Co do wysokich tonów sam powiedziałeś, szczegółowością pewnie też nie grzeszy.
                    Słyszałem u znajomych też Sony z późniejszej serii na większym głośniku 16cm już trochę lepiej grały no ale bez przesady. Elektronika przycina wysokie tony w tych zestawach.

Skomentuj

Na szczęście nie tylko mi, każdy zwraca uwagę gdy do mnie przyjdzie - zaskoczony tym, że nie ma tu czegoś co sam zbudowałem a brzmi tak zaskakująco dobrze.
                      Żadne z dotychczas zbudowanych przeze mnie kolumn nie reprezentowały takiej sceny, ani nie miały takiej stereofonii jak te tutaj oomawiane - gdyby było inaczej, słuchał bym pewnie jakiegoś zestawu DIY a nie wieży za 200zl Strojenie nie jest mega wysokie - chociaż te 55Hz rzeczywiście czasem sprawia że
                      Szczegółowością właśnie zaskakuje, natomiast słychać że brakuje jej powyżej 14kHz, czyli tego klasycznego cyku cyk, ale da się to lekko podbić i jest znośnie - tyle że jak się za dużo podbije, to zaczynają piaszczyć.
                      Ta wieża ma głośniki 16cm - jeden basowy i drugi midasowy. Zwrotki niestety pierwszego rzędu i basowy dolny nie jest odgrodzony od midbasowego - co niestety wprawia go przy głośniejszej muzyce w rezonanse powodujące zniekształcenia tonów niskośrednich ze słyszalnego pasma - 500 - 1,5khz, natomiast to jak się pogłośni dość znacznie. Wieża ma zapas mocy - głośniki mają impedancje 8ohm, natomiast wieża przystosowana jest do obciążeń 6ohm.
                      Chociaż o jednym bardzo ważnym fakcie zapomniałem dodać - mam ją całą aktywnie sterowaną z dsp z audigy 2 obecnie, bez aktywnej korekcji nie jest już tak rewelacyjnie, ale wcale źle też nie jest

Skomentuj

jak zrealizowałeś to sterowanie?

Skomentuj

Na wieży są wyłączone wszelkie filtry - a auxem podłączony jest do kompa.
                          Tam w dsp walnąłem kilka filtrów pasmowych, regulacje fazy, opóźnienia, rozbudowany filtr niskotonowy, subsonic czyli masa "ulepszaczy dźwięku".

Skomentuj

Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
                            walnąłem kilka filtrów pasmowych, regulacje fazy, opóźnienia, rozbudowany filtr niskotonowy, subsonic czyli masa "ulepszaczy dźwięku".
                            i to wszystko przez 2xrca?
                            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                              i to wszystko przez 2xrca?
                              Tak, przez rca. Z aktywnego filtru DSP wbudowanego w kxy.

Skomentuj

Tak, przez rca. Z aktywnego filtru DSP wbudowanego w kxy.
                                a możesz coś więcej opisać bo cos tego nie widzę?
                                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Cały tor wygląda tak: Karta w kompie Sound Blaster Audiy 2 z KxMixer, tam jest dobre DSP i mam tam ustawione wszystkie te filtry. Z karty sygnał idzie minijackiem do auxa wieży.

Skomentuj

rozbudowany filtr niskotonowy
                                    Jeśli puszczasz filtr niskotonowy na całe kolumny, to chyba niewiele tego dźwięku usłyszysz z tej wieży

Wiele historii w życiu słyszałem, ale ta przypomina mi trochę legendy czytane w dzieciństwie :)
                                    Czyżby zbliżał się koniec naszego forum, bo wszyscy przerzucą się na owe wieże? Ciekawi mnie to bardzo...

Skomentuj

to jest wlassnie tak jak myslalem... :)
                                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez melisław Zobacz posta
                                        Jeśli puszczasz filtr niskotonowy na całe kolumny, to chyba niewiele tego dźwięku usłyszysz z tej wieży
                                        A wiesz co to jest filtr niskotonowy i czym się różni od dolnoprzepustowego? Nie miałem na myśli i kto inteligentniejszy zrozumiał że chodzi mi o zaawansowaną korekcje zakresu niskotonowego.

Ja wiem, że to dla normalnego usera DIY wygląda jak mit wyssany z palca, ale do póki ktoś nie usłyszy oprócz mnie tej wieży i nie będzie mógł potwierdzić, to dalej będzie to mit.

Zamieszczone przez melisław Zobacz posta
                                        Czyżby zbliżał się koniec naszego forum, bo wszyscy przerzucą się na owe wieże? Ciekawi mnie to bardzo...
                                        Kto się przeżuca oprócz mnie, bo jakoś nie wyczytałem w innych wątkach tego? Owszem, chyba koniec forum, bo teraz dla wiekszosci uzytkowników mission jest najlepszym glosnikiem do 100zl.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X