Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowa monitorów na bazie STX MX-140

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Budowa monitorów na bazie STX MX-140

Witajcie. Rozpoczynam budowę monitorków na bazie STX MX-140. Generalnie przetworniki i zwrotnica ma być jak w oryginale. Projekt chciałbym wzorować na dwudrożnym zestawie @binganta - tym ala Sonus Faber na stojaczkach. Żeby uzyskać kształt lutni musiał bym skrzynki oprzeć o kształt trapezu. W projekcie STX-a paczki są w kształcie prostopadłościanu, czyli że szerokość tyłu i przodu jest równy i wynosi 21cm. Co Wy na to jeżeli przód poszerzył bym do 25cm a tył zwęził do 16cm. Generalnie najbardziej nurtuje mnie tu sam wpływ na dźwięk. Pomiary zwrotnicy na pewno zostały wykonane pod daną paczuszkę. Czy bardzo zmienię brzmienie tą ingerencją w wymiary? Nie mam doświadczenia żeby wykonać pomiary i wykonać własny projekt zwrotnicy - nawet o tym nie myślę.
    Tak się zastanawiam nad projektami @binganta on w swoich projektach zawsze stosował zwrotki dedykowane pod dany projekt a pomimo to paczuszki robił według własnego uznania.

Jeszcze ostatnia sprawa. Czy warto już eksperymentować z tą nową kopułką ceramiczną czy trzymać się projektu i całość zrobić na AWX? Z tego co widze chyba pod tego ceramika jeszcze nie ma zwrotki.
    Last edited by bestisz; 14.02.2011, 19:45.

Z tego co wiem to misiomor każdy szczegół uwzględniał przy pomiarach także proporcje przedniej ścianki bym zostawił jeśli chcesz zastosować oryginalną zwrotkę mx-140... No chyba, że pokwapisz się na ceramika, to Yoshi proponował wykonanie zwrotnicy:) Myślę, że warto z tego dobrodziejstwa Yoshiego skorzystać...

Skomentuj

wazne bys zostawil okreslony litraz w projekcie, jesli chcesz sie trzymac oryginalu to mozesz zastosowac ta sama odleglosc od glosnikow, ksztalt zalezy juz od wykonawcy. co do ceramika to mysle ze warto skorzystac jesli masz na to fundusze.

Skomentuj

nie zgadzam sie z toba
        przednia sciana powinna zostac taka sama jak oryginalnym
        a zmiana tweetera na ceramiczny niesie za soba zmiany w zwrotnicy to chyba oczywiste, nie mozna ich tak sobie zamieniac
        a wogole to slyszales go, ze go polecasz do tego zestawu?
        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

ja nie slyszalem, ale sam bym zaryzygowal zakup gdybym budowal mx-140:)

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
            przednia sciana powinna zostac taka sama jak oryginalnym
            czyli podlogowek z mx 140 juz nie zbudujesz tak?

Skomentuj

mozna zrobic podlogowki z zachowaniem szerokosci frontu
              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                No chyba, że pokwapisz się na ceramika, to Yoshi proponował wykonanie zwrotnicy

Kolega bestisz już do mnie pisałe w sprawie zwrotnicy ale decyzji jak widzę nie podjął. W wolnej chwili po uporaniu się z tym co czeka na pomierzenie, mógłbym z ciekawości wykonać taki projekt, czasem trzeba wrzucić na forum coś nowego bo widzę, że jak ja tego nie zrobie to mało kto się pokwapi żeby dać coś od siebie :flapper::flapper: . Jakby się zgrać i ktośby podesłał też jakiś inny sensowny woofer to możnaby z tym ceramikiem zrobić wecej porojektów niż jeden. Myślę, że warto zaryzykowac tego ceramika bo głośnik powinen być lepszy od awx'a, w końcu poruszamy się w obrębie tego samego produceta i chyba głośnik ten jest droższy nie tylko dlatego, że ma inną membrankę. Miejmy nadzieję, że po coś go wypuścili a ta ceramika nie jest tam sztuką dla sztuki.

Skomentuj

Yoshi, ceramik w FX200 ma sens?

Skomentuj

RpLand a skąd mam wiedzieć :p . A tak serio to dokładanie lepszego głośnika w miejsce gorszego chyba zawsze ma sens. W końcu ten ceramik kosztuje niewielkie pieniądze, więc nie jest to straszna dysproporca która dyskfalifikowałaby takie podejście. Co innego jakbyś chciał do FX200 dołożyć illuminatora. Na pewno zagrałoby wiele lepiej ale wówczas można cały nowy zestaw zrobić o klasę lepszy wymieniajac wszystkie głośniki .

Skomentuj

Czaruję...
                    X