Witajcie. Rozpoczynam budowę monitorków na bazie STX MX-140. Generalnie przetworniki i zwrotnica ma być jak w oryginale. Projekt chciałbym wzorować na dwudrożnym zestawie @binganta - tym ala Sonus Faber na stojaczkach. Żeby uzyskać kształt lutni musiał bym skrzynki oprzeć o kształt trapezu. W projekcie STX-a paczki są w kształcie prostopadłościanu, czyli że szerokość tyłu i przodu jest równy i wynosi 21cm. Co Wy na to jeżeli przód poszerzył bym do 25cm a tył zwęził do 16cm. Generalnie najbardziej nurtuje mnie tu sam wpływ na dźwięk. Pomiary zwrotnicy na pewno zostały wykonane pod daną paczuszkę. Czy bardzo zmienię brzmienie tą ingerencją w wymiary? Nie mam doświadczenia żeby wykonać pomiary i wykonać własny projekt zwrotnicy - nawet o tym nie myślę.
Tak się zastanawiam nad projektami @binganta on w swoich projektach zawsze stosował zwrotki dedykowane pod dany projekt a pomimo to paczuszki robił według własnego uznania.
Jeszcze ostatnia sprawa. Czy warto już eksperymentować z tą nową kopułką ceramiczną czy trzymać się projektu i całość zrobić na AWX? Z tego co widze chyba pod tego ceramika jeszcze nie ma zwrotki.
Tak się zastanawiam nad projektami @binganta on w swoich projektach zawsze stosował zwrotki dedykowane pod dany projekt a pomimo to paczuszki robił według własnego uznania.
Jeszcze ostatnia sprawa. Czy warto już eksperymentować z tą nową kopułką ceramiczną czy trzymać się projektu i całość zrobić na AWX? Z tego co widze chyba pod tego ceramika jeszcze nie ma zwrotki.
Skomentuj