Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

obudowa program VS wzór

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

obudowa program VS wzór

witam , pierwsze pytanie to czy lepiej obliczyć obudowę pod głośnik ze wzoru czy z programiku??? .Próbowałem obliczać ze wzoru i za pomocą programu i są rozbieżności.\
    Drugie moje pytanie to obliczamy obiętośc kolumny np: 30 L i t czy to jest obiętość wewnętrzna czy rzeczywista ??? czyli ze sklejką.
    Kolejne pytanie Czy kolumna może być większa i wykonane przegrody , aby zachować objętość wyliczoną??
    Planuje zrobić kolumny podłogowe na STX GDN-18-140-15-AWX , i GDWK-10-250-8-AWX
    Kolumny dwudrożne.
    wyliczyłem 24 Litry i teraz jak tu zrobić teraz kolumny podłogowe ??coś te paczki małe wyjdą:(
    chciał bym aby miały wysokość co najmniej 80 cm.
    Proszę kolegów o sugestie i z góry dziękuje.

Zamieszczone przez metal100 Zobacz posta
    witam , pierwsze pytanie to czy lepiej obliczyć obudowę pod głośnik ze wzoru czy z programiku???
    Który to program ?

Drugie moje pytanie to obliczamy obiętośc kolumny np: 30 L i t czy to jest obiętość wewnętrzna czy rzeczywista ???
    nie wiem jak wyliczyłeś te 30L ? np. kolumna z 20mm sklejki o wymiarach zew 200x300x1000 to wewnętrznie bryła o wymiarach 960x160x260 czyli ~40L

Kolejne pytanie Czy kolumna może być większa i wykonane przegrody , aby zachować objętość wyliczoną??
    Tak

Planuje zrobić kolumny podłogowe na STX GDN-18-140-15-AWX , i GDWK-10-250-8-AWX
    GDN AWX 8Ohm a nie 15 (15 są do FX-300...)
    http://www.stx.pl/mx-140-diy.html

wyliczyłem 24 Litry i teraz jak tu zrobić teraz kolumny podłogowe ??coś te paczki małe wyjdą chciał bym aby miały wysokość co najmniej 80 cm. Proszę kolegów o sugestie i z góry dziękuje.
    Sugestia - http://diyaudio.pl/showthread.php/15...8STX-MX-140%29

Skomentuj

dokladnie awx 8 ohm
      ale btw: co tu kombinowac jest tylke projektow na tym zestawie tylko kopiowac
      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

pierwsze pytanie to czy lepiej obliczyć obudowę pod głośnik ze wzoru czy z programiku??? .Próbowałem obliczać ze wzoru i za pomocą programu i są rozbieżności.\
        w programach uzyte sa wlasnie te wzory wiec liczenie recznie jest bez sensu
        a rozbieznosci wynikaja z przyjetych "warunkow brzegowych" (sorki, ale nie moglem sie powstrzymac - przyzwyczajenie do ansysa )
        Drugie moje pytanie to obliczamy obiętośc kolumny np: 30 L i t czy to jest obiętość wewnętrzna czy rzeczywista ??? czyli ze sklejką.
        nie mam pojecia dlaczego przyjelo sie pojecie "objetosc rzeczwista"? przeciez to kompletnie nie logiczne!
        program uwzglednia POJEMNOŚĆ WEWNĘTRZNĄ bo do programu nie wprowadzasz grubosci scianek wiec program nie zna OBJĘTOŚCI ZEWNĘTRZNEJ

lepiej z taka wiedza skopiuj gotowy projekt

Skomentuj

Nie na temat...
          Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
          do programu nie wprowadzasz grubosci scianek
          Jak nie jak tak Nawet można uwzględnić to jakiej grubości jest ścianka frontowa (jeśli jest inna niż pozostałe )

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
            lepiej z taka wiedza skopiuj gotowy projekt

Pisze na forum dlatego że nie mam wiedzy , gdybym wiedział to bym nie pytał .
            Poza tym nie każdy się urodził konstruktorem elektroakustyki.
            jestem elektronikiem ,ale nie miałem okazji projektować własnych kolumn

Żeby konstruować własne kolumny to chyba nie trzeba mieć trzech fakultetów z tej dziedziny.

Pozdrawiam

---------- Post dodany o 13:40 ---------- Poprzedni post o 13:39 ----------

dziękuje wszystkim za udzielone odpowiedzi.
            Pozdrawiam

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
              Jak nie jak tak Nawet można uwzględnić to jakiej grubości jest ścianka frontowa (jeśli jest inna niż pozostałe )
              w jakim programie? winisd od dawna ma ta fukcje ale nigdy nie dzialala...

Pisze na forum dlatego że nie mam wiedzy , gdybym wiedział to bym nie pytał .
              Poza tym nie każdy się urodził konstruktorem elektroakustyki.
              ja tez nie i wlasnie dlatego zaczynalem od kopiowania gotowch projektow :P z czasem dopiero na doswiadczeniu dowiadywalem sie co i jak...

poprzegladaj tematy i gotowe konstrukcje i zobacz w jaka pojemnosc wsadzaja te glosniki oraz jak mozna ograniczyc pojemnosc obudowy

Skomentuj

dzięki Paweł.

Skomentuj

Czaruję...
                X