Czołem .
Szczeliny dylatacyjne stosuje sie w budowlance ( betony , parkiety itd) w celu uniknięcia naprężeń. Tobie zapewne chodzi o wyfrezowaną szczeline do montowania głosników . Ona po pierwsze powoduje wraz z "plastelinami" dobrą szczelnosc oraz spełnia walory estetyczne. O dylatacjach likwidujacych naprężenia nie słyszałem .
szczelina po obu strionach kolumnyna bocznych sciankach prawie na calej dlugosci kolumny.
szczeliny stosyje w swoich kolumnach LORANZ AUDIO albo LUMLEY loudspeakers.
(cholernie drogie) chcialbym sie dowiedziec jakie ma zalety??
troche sie dowiedzialem, szczelina ma ograniczacz wyokie i srednie tony od wpływu rezonansu niskich tonów, czy jest to skuteczne?
jak wplywa na dziwiek?
no wiecie... uspokaja się średnica, wysokie nabierają jedwabistości, bas jest szybki i dynamiczny, przestrzenność się poprawia... a jak do tego dasz srebrne kabelki, tojuż wogóle będzie git
a może ma to coś wspólnego z dylatacją czasu??
oddzielania niskich od srednich i od wysokich stosuje sie nie tylko w bardzo drogich zestawach . Cześć firm daje grubą ścianke oddzielającą komory >22mm. Wysokie równiez w oddzielnej komorze itd.
Najlepszą metodą odseparowywania ( subiektywnie) jest odzielenie członów zestawu na osobne części zaopatrzone w kolce i ustawienie ich na sobie . Powstają więć np 3 oddzielne obudowy ustawione na sobie
Chomik - pomysl stosowany z powodzeniem, ale tylko w drogich zestawach, niestety...
Cos z ta nazwa jest nie tak... Firma Gradient stosuje w kilku modelach (m.in. w Revolution - modul basowy to dipol) szczeliny na bocznej sciankach komory niskosredniotonowego, podobno dosc znacznie cisnienie przez nie promieniowane wplywa na okreslony podzakres srednicy(na propagacje)... Sa to jednak zwykle OTWORY STRATNE (no, w zakresie sredniotnowym moze nie do konca stratne).
Nieraz parametry glosnika niskoton. i aplikacja w konkretnej obudowie predysponuje calosc do pracy z otworem stratnym (pod pewnymi zalozeniami) lub bardzo krotkim (dla odpowiedniego przekroju wylotu) tunelu BR, ktory moze byc wyprowadzony rowniez szparka... Nie pamietam modelu, ale jakas dosc droga kolumna wolnostojaca miala wyprowadzony BR szpara - prawie na calym obwodzie scianki...
Ja mam kolumny które posiadają takie dylatacje są to już prawie antyczne kolumny firmy Brown. I też zastanawiałem się już do czego ma to służyć ale sądziłem że to takie wzornictwo.
Skomentuj