Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Ciekawy Materiał Tłumiący

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ciekawy Materiał Tłumiący

Może komus się przyda

http://www.armaflex.com/www/armacell...maSound_PL.pdf

Pracuję w firmie projektwej i stosujemy ten materiał do tłumienia szumu w kanałach wentylacyjnych i wentylatorach

pozdrawiam Michał
    Last edited by Pawel S.; 18.02.2011, 17:03.

Ciekawa sprawa. Jaką to ma konsytencję? Wygląda jak gąbka, jest twarda czy miękka? Jak sprawa wygląda cenowo? Myślę, że koledzy z tematu linii tranmisyjnych chętnie by to wypróbowali

Skomentuj

Cenowo nie wygląda to zachęcająco. Pracowałem przy układaniu tego, czy ma takie świetne właściwości akustyczne to nie wiem. Armaflex ma strukture bardzo miekkiej gabki z zatkanymi porami, jednak pod duzym naciskiem ugniata sie i nie wraca do pierwotnej postaci.

Wiecej: http://www.przemysldrzewny.com.pl/in...-prawo-finanse
      Last edited by tomq88; 18.02.2011, 09:09.

Skomentuj

Tam na pewno jest dobrze napisane ? Gęstość RD 240 to 240kg / m^2 ?!? , chyba powinno być raczej - m^3 co ? :blink:

Skomentuj

Zamieszczone przez tomq88 Zobacz posta
          Cenowo nie wygląda to zachęcająco. Około 100 zł za rolke 8m.
          A jaka szeroka ta rolka? I ta cena za którą grubość?

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
          Myślę, że koledzy z tematu linii tranmisyjnych chętnie by to wypróbowali
          To chyba się mnie dotyczy Ja patrzyłem na wykresy to najfajniej działa niestety ta najgrubsza - 5cm - a to niestety czasami za dużo...
          Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zastanawiam się nad tym materiałem pod kątem absorberów.

Skomentuj

to nie jest armaflex
              armasound ma otwarte pory
              i sporą mase

Skomentuj

roczen82 ale dale nie odpowiedziałeś na moje pytanie...
                Zamieszczone przez roczen82 Zobacz posta
                i sporą mase
                ... Dlaczego tam jest 240kg/m^2 ? Pomyłka ?

Skomentuj

przeczytaj jeszcze raz stoi jak byk 240kg/m3 przedostatnia strona karta katalogowa

Skomentuj

i sporą mase
                    I problem dociążenia kolumny z głowy :flapper:
                    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

przeczytaj jeszcze raz stoi jak byk 240kg/m3 przedostatnia strona karta katalogowa
                      Tak, widzę ale w tabelach poniżej również stoi jak byk 240kg/m^2 To której mam wierzyć ?
                      Tak samo nie do końca ufam tym wykresom z współczynnikiem tłumienia...
                      Trzeba by to najzwyczajniej wypróbować... ale ja raczej nie zamierzam ;]

Zastanawiam się nad tym materiałem pod kątem absorberów.
                      Moim zdaniem to działa bardziej izolacyjnie niż absorbując... Tak jak jest w pdf. do zastosowania krótko mówiąc w halach, maszynach itd...
                      Do domu moim zdaniem to się nie nadaje; a jako absorber tym bardziej!
                      Dopiero od 3ciej oktawy - 500Hz zaczyna mieć ciekawe właściwości pochłaniania (jeśli wierzyć temu co napisali)
                      A nie sztuka jest wytłumić sobie pokój. Ważniejsze jest moim zdaniem uzyskać m.in odpowiedni czas poglosu!

Można co najwyżej wyłożyć tym sobie podłogę (np. pod wykładziną) w celu izolacji akustycznej ale i wtedy trzeba by było dać znacznie grubo...
                      Co w sumie okazało by się pewnie wg nie opłacalne, ze względu na cenę tego ustrojstwa.... (której to zresztą nadal nie znamy!)

Skomentuj

Jest to stosowane i raczej karty nie kłamią to nie jest firma krzak, ale możesz wątpić.
                        Przemysł to nie zabawa jeśli cos nie spełnia norm to nie jest stosowane. I sypią się kary. (w cywilizowanych krajach)
                        Materiał pełni rolę absorbera jeśli da się odpowiednio gruba warstwe.

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
                          Dopiero od 3ciej oktawy - 500Hz zaczyna mieć ciekawe właściwości pochłaniania (jeśli wierzyć temu co napisali)

Nie wiem czy to takie "dopiero". Wszelkiego rodzaju absorbery/rozpraszace nie działają nawet od takiej częstotliwości bo musiałby by być dość spore, zwykle sie to wiżaże z fizyką czyli zwiazania fali odpowiedniej długości w absorberze. A niska czestotliwosc to duza dlugość a to daje duzy rozmiar.

Ciekawe czy te piramidki w komorach bezechowych nie są właśnie z takiego lub podobnego materiału robione

Skomentuj

http://www.armacell.com/www/armacell...3?OpenDocument

tu dostępna cała gama rozwiązań ARMACELL

na marginesie jeśli producent podaje wyniki badań przeprowadzane zgodnie z normami iso to sa one spełnione.

warto poczytać na tej stronce.

Skomentuj

Jest to stosowane i raczej karty nie kłamią to nie jest firma krzak, ale możesz wątpić. Przemysł to nie zabawa jeśli cos nie spełnia norm to nie jest stosowane. I sypią się kary. (w cywilizowanych krajach)
                              Vifa, SS, czy inni zacni producenci głośników tez naginają ich parametry...

Materiał pełni rolę absorbera jeśli da się odpowiednio gruba warstwe.
                              No i wszystko jasne

Nie wiem czy to takie "dopiero". Wszelkiego rodzaju absorbery/rozpraszace nie działają nawet od takiej częstotliwości bo musiałby by być dość spore, zwykle sie to wiżaże z fizyką czyli zwiazania fali odpowiedniej długości w absorberze.
                              No, tak,ale np. według tego co napisali to RD120 przy 125Hz ma taki współczynnik tłumienia jak goła ściana z cegieł! przy 250Hz współczynnik tłumienia ma o połowę słabszy niż wełna mineralna tej samej grubości! (czyli podane 25mm) Dopiero od 500Hz ma podobne właściwości absorbujące jak wełna mineralna.
                              RD240 wypada już trochę lepiej. Przy 125hz tłumi o połowę słabiej niż wełna mineralna (nadal te same grubości oczywiście 25mm) po wyżej (od 250Hz) ma podobne jak wełna...
                              W takim wypadku jedynymi walorami tej maty które by uratowały ją w moich oczach to, to że nie pyli jak wełna i jest o polowe od niej tańsza (bo chyba wolał bym absorbować 5cm`ową wełną niż dwa razy grubszą matą która przypuśćmy że kosztowała by mnie tyle samo... (a pewnie jest na odwrót i kosztuje 2razy tyle!)

Trzeba by się nad tym dobrze zastanowić co by wypadło lepiej

---------- Post dodany o 13:03 ---------- Poprzedni post o 12:59 ----------

na marginesie jeśli producent podaje wyniki badań przeprowadzane zgodnie z normami iso to sa one spełnione.
                              na marginesie: producent miesza izolacje z absorpcją co jest dla mnie zrozumiałe ale jak już napisałem wcześniej tylko np. w przemyśle, halach, głośnych maszynach itp, itd. Przynajmniej ja u siebie w domu tego na razie nie widzę (do puki przynajmniej nie będę wiedział choć ile kosztuje m^2 RD240 o danej grubości)
                              Last edited by ir0nhide; 18.02.2011, 12:21.

Skomentuj

Moze byc niezle, trzeba sprawdzic :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                  Moze byc niezle, trzeba sprawdzic
                                  OMG! :o 250zł za m^2 RD240 grubości 20mm

Jak Cie stać Pogromco wydać tyle pieniędzy by to sprawdzić, to śmiało - bo chętnie się "doinformuję" czy jednak było warte swej ceny ... :rolleyes:

Skomentuj

Moze maja jakies darmowe probki, do nieduzej linii mogloby sie nadac :) Albo ten kolega co zalozyl temat moze cos by zalatawil do testow.

Skomentuj

Nie wiem, czy znacie tę stronę, ale moim zdaniem mają najlepsze na rynku panele izolacyjne HDS pod względem tłumienia niskich tonów (od 250 Hz). Nie są tanie ale w niektórych sytuacjach mogą być niezastąpione. http://www.paneleakustyczne.pl/panel...la-przemys%B3u

Skomentuj

Oo ta gabka moze byc git, i niedroga.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X