Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

STX GDWT-18-200-8-PB - co o nim myślicie?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

STX GDWT-18-200-8-PB - co o nim myślicie?

Zakupiłem ten głośnik do kolumny 2way na wzór tonsil zeus jako nisko tonowe będą TONSIL 30/120/1
    czy ten wysokotonowy będzie odpowiedni ?

Tak,lecz charakter brzmienia będzie zupełnie inny i może nie pasować do tych GDN-ów.

Skomentuj

Jeśli nie przerażają Cię ostre wysokie tony, braki w średnich tonach, i zależy Ci przede wszystkim na największej głośności, pewnie. Z GDN 30/120 średnica będzie mocno wycofana podobnie jak w Zeusach (nie słuchałem, ale takie są opinie, i z technicznego punktu widzenia też można się tego spodziewać). Masz do tego zwrotnice, czy chcesz samemu robić? Ew. możesz trochę przerobić te z Zeusów.

Skomentuj

mam zwrotke 5,5hz podzialu na niskie tony..

Skomentuj

jak chcesz, ale będzie tragedia. średnie tony z tak dużego głośnika brzmią jak stłumiony wrzask. Uszu nie koi. Ten przetwornik i inne 30 tonsila (oprócz 30/30 i 30/50) powinien pracować do kilkuset herców, chociaż często pracował z średnio tonowym z zamkniętym koszem co wymuszało cięcie (chyba ponad) 1kHz i nie brzmiało najlepiej. Mimo, że tego nie widać na wykresie bo pomiar pewnie ma więcej lat niż ja ale charakterystyka na górze będzie bardzo poszarpana. Tego nie da się wyprostować żadnym korektorem. Po za tym, na 5 kHz ten głośnik kończy się naturalniei już to mu nic nie pomoże, że będizesz go ciął. Cięcie 5kHz jet dobre ale dla 16 - 18cm głośnika... Głośnik wysokotonowy, który wybrałeś, też nie powala. Tak się składa, że jakiś czas słuchałem tych tubek, tylko że starszego modelu na zwykłym magnesie nie neodymowym i darły się strasznie koło 6kHz pewnie, a takich wysokich - wysokich tonow to nie miały.

Do czego te kolumny mają służyć? Imprezy/dom czy jak? Na jakiej powierzchni mają grać? Ja bym już się skłaniał ku jakiemuś średniakowi i kopułce zamiast tej okropnej tuby. Poszukaj schematów zwrotnic do tego GDNa, to od razu będziesz miał rozsądną konfiguracje. Bo zwrotnica jest przystosowana do określonych głośników. Oczywiście można ją przystosować do innego kompletu - czyli zaprojektować od nowa - ale to trzeba mieć już trochę doświadczenia i sprzęt.

Skomentuj

A jak się sprawa ma z głośnikiem Tonsila GDN 30/80/2? zrobiłem LT na tym głośniku i muszę dobrać do niego wysokotonówkę, najlepiej jedwabną kopułkę.. Niskotonowy nie będzie cięty i będzie grał do około 3kHz, co by tu wybrać..

Skomentuj

z 8" jest ciezko zrobic 2 drogi bo zadko, ktory glosnik sie do tego nadaje a ty chcesz zrobic to z 12"?
              Przeciez to bez sensu.
              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

z tego co słyszę jestem zadowolony, muszę tylko dobrać jakąś kopułkę w okolicy 100 zł za sztukę, tak ekonomicznie

Skomentuj

Stx wysokotonowy

ta kolumna ma grać w domu w pomieszczeniu ok 18mk więc trochę ciasno... Napędzam sharpem sx8800

Skomentuj

w 10mkw miałem znaczy jeszcze mam, ale sprzedam, stx F-180 tylko starsze na tubie właśnie. One są na 30cm basach. Zamieniam je na rzecz monitorów na AWX. Bas dokładnie 18cm ale za to średnie są. Przydałby się sub ale jakiś duży i nisko cięty bo już robiłem taki test.... Ale cztery takie suby i brak średniego to przegięcie i wszyscy na tym forum powiedzą Ci to samo.
                    Last edited by tom1eczek; 20.02.2011, 14:41.

Skomentuj

Czaruję...
                    X