Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Bose Acoustimass® 6

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Bose Acoustimass® 6

Witam,
    chciałem się zapytać jak to jest z zestawami takiego typu http://www.bose.pl/index.php?p=produkt&id=50 . Chciałem się dowiedzieć jakie pasmo muszą grać satelitki, czy posiadają one jakieś filtry żeby np. odciąć niskie tony? I jak to wygląda z jakością dźwięku, i głośności takiego zestawu bose może ktoś z was ma doświadczenie z tą marką. Interesuje , mnie szczególnie czy można zastosować głośniki które są umieszczone w takim zestawie do jakiegoś projektu (posiadam właśnie 4 sztuki głośników z satelitek nowe).

Satelity maja odciecie przy okolo 250-280hz. Da sie nizej ale nie w tak malych obudowach.

Skomentuj

Czyli częstotliwości do 250-280hz są odcięte, i to jest wszystko jeżeli chodzi o takie głośniki? A jak w takim wypadku wygląda to z subwooferem, do ilu hz on powinien grać, jeżeli satelitki grają od 250hz?

Skomentuj

Niestety takie rozwiazanie jest dosc kijowe, ograniczeniem sa tu satelity, ktore powinni grac do minimum 110hz. Nie da sie tego zrobic przy tak malej obudowie. Jesli zrobisz to wzorem Bose, to dzwiek nie bedzie dobrej jakosci. Subwoofer nie moze grac powyzej 100hz. Mialem kiedys glosniki Bose z subwooferem pasywnym i nie rzucalo to na kolana. Niestety im nizsze ciecie tym trudniej wykonac to pasywnie, elementy beda duze i drogie. Zupelnie inaczej jest jesli wszystko opieramy na aktywnym filtrowaniu.

http://nyet.org/bose/am15freq.jpg mniej wiecej tak to wyglada

Skomentuj

Czyli o co chodzi dokładnie z tym aktywnym filtrowaniem? Chodzi o suba żeby miał osobne zasilanie czyli wzmacniacz z filtrami itp? Co można by było zrobić, żeby to jak najlepiej grało?

---------- Post dodany o 16:50 ---------- Poprzedni post o 16:42 ----------

Mam do dyspozycji 2 głośniki http://stx.pl/gdn-14-100-8-scx.html, i te 4 sztuki z acousticmass. Co można z tym zrobić żeby to przyzwoicie grało?

Skomentuj

No to mozna zrobic przyjemne monitorki, z STX na basie i Bose w szerokim pasmie. Nie wiem tylko jaka jest skutecznosc glosnikow Bose, poniewaz w szerokim pasmie mozna by bylo dac dwa Bose, a za bas odpowiadalby STX. Nie wiem rowniez jaka masz koncepcje, czy to ma byc wolnostojaca kolumna czy moze zwykla podstawkowa.

Skomentuj

No właśnie mam takie kolumny wolnostojące złożone z 1 stx i po 2 Bose które mają grać w szerokim paśmie. Tylko nie wiem jak dobrze podzielić pasmo, żeby to jakoś grało. Właśnie takie miało być założenie żeby zrobić takie jakby 4.2. .

---------- Post dodany o 18:03 ---------- Poprzedni post o 17:56 ----------

Tylko możliwe, że to kompletnie nie ma prawa grać dlatego proszę o pomoc co najlepszego można z tego zrobić co posiadam. Kolumny są zbudowane na koncepcie bose 501 series v http://worldwide.bose.com/productsup...ies5/page.html . Właśnie tak moje mniej więcej wyglądają, stx miały pełnić funkcje subwooferów, a te 2 bose miały grać reszty pasmem. Myślę, że jest możliwe żeby to przyzwoicie grało tylko nie wiem jak to do końca rozwiązać.

Skomentuj

Trudno cos doradzic, nie znajac dokladnego projektu i parametrow wszystkich glosnikow. Mysle, ze da sie je polaczyc sensownie ale nikt Ci bez pomiarow nie powie jak bedzie najlepiej.

Skomentuj

A jak takie głośniki wogóle grają co można się po nich spodziewać Tang Band W4 657SB, chyba z 2 projekty były na forum? Powinny na pewno być dużo lepsze od tych bose, bo dzisiaj jeszcze je podłączyłem i stwierdziłem, że definitywnie do niczego raczej poważniejszego się nie nadają.

---------- Post dodany o 23:20 ---------- Poprzedni post o 21:54 ----------

Mam też pytanie dotyczące tych moi STX, nadają one się do użycia jako pasywne subwoofery w kolumnach, jakiego typu obudowa by była najlepsza do tych głośników, i jak wydajne ewentualnie mogłyby być te głośniki? Czy dały by radę sobie z 4 Tang Band W4 657SB czy lepiej byłoby zainwestować w inne głośniki aby spełniły dobrze rolę subwoofera w kolumnach?

Skomentuj

A nie lepiej dokupić do tych STX jakąś wysokotonówkę i zrobić normalne BR. Rewelacji na basie nie będzie przy tej średnicy głośnika, ale jak chcesz wykorzystać posiadane STX to chyba najlepsze rozwiązanie.

Skomentuj

A jak myślicie o czymś takim, aby wykorzystać te moje 2 STX, zrobić kolumny na 2 sztuki Stx GDN-14-100-8-SCX, i vifa DX25 jako wysokotonówka na kolumne, co o tym myślicie, miałoby to prawo przyzwoicie grać?

---------- Post dodany o 17:22 ---------- Poprzedni post o 17:16 ----------

Może było by możliwe zrobienie kolumn na 2 razy Stx GDN-14-100-8-SCX, i vifa dx25 na kolumne, miałoby to prawo przyzwoicie grać? Jak uważacie?

---------- Post dodany o 18:14 ---------- Poprzedni post o 17:22 ----------

Chyba jednak to nie ma sensu robić z tymi Stx innego niż monitorki. Jaką kopułkę najlepiej byłoby tu dobrać, dobrze by było jak by był jakiś schemat zwrotnicy do tego zestawu ewentualnie. Albo może macie jakiś ciekawy projekt na którym mógł bym się oprzeć, aby niczego nie schrzanić. Zrobię monitorki a ewentualnie w niedalekiej przyszłości jakieś podłogówki na jakiś lepszych podzespołach.

Skomentuj

Czaruję...
                      X