Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Midwoofer Alphard LW 65 A4

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Midwoofer Alphard LW 65 A4

No to pora na pikantny temacik...
    Na przyslowiowe "oko" zapowiada sie swietnie, solidny aluminiowy kosz, duzy magnes, gumowe zawieszenie i sztywna membrana ale jak jest w rzeczywistosci? Kto posiada realne parametry tego glosnika, pomiary, jakies wrazenia z odsluchu? Jest to najnowsza seria LW, cena jest dosc atrakcyjna, choc za podobna kase mozna kupic sprawdzone 17stki STX.
    Odrazu zaznaczam, ze jak ktos chce napisac cos w stylu "szrot, badziewie, lipa, chinska tandeta etc" to niech sobie daruje :) Interesuja mnie konkrety.

http://allegro.pl/glosnik-alphard-lw...456731649.html
    http://www.datasheets.pl/SPEAKERS/AL...4_4ohm-PDF.pdf

Widać, że alphard zaczyna się przykładać. 54zł nie majątek , możesz kupić na spróbunek. Co mnie martwi to mms które jest takie jak w rozmiar a nawet dwa rozmiary większych głosnikach (7 lub 8" mają mms pod 20g). Tak więc na tym polu bardzo kulawo i chyba przez to powalajacej średnicy nie ma co oczekiwać z tego głosnika.

Skomentuj

Wlasnie to samo mnie martwi Yoshi, duzy mms jak na tak przeciez niewielki glosnik. Cala nadzieja w magnesie, ktory moze nie tylko z wygladu jest silny. Mam u siebie w miescie maly sklepik z duzym asortymentem glosnikow Alpharda i chyba podejde zobaczyc to cudo. Trzeba sprawdzic ten glosnik, a noz okaze sie kolejna ciekawa opcja do taniego zestawu...

Skomentuj

Ja to chyba najbardziej się boję o powtarzalność i zgodność z datasheetami parametrów Alphardów. Ale jeśli z tym by było ok to może być ciekawie...
        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

mnie zainteresowaly nowe tanie suby alpharda
          do srecnicy/wysokich bym tego nie bral

Skomentuj

Suby tez wygladaja ciekawie, te na alu koszach z koncowka A4. Generalnie chcialem zrobic cos taniego po maksie dla rodzicow, a moze i dla siebie jako alternatywny odsluch studyjny. Prawde mowiac to mam taki plan zrobienia full Alphard z tweeterami tej firmy lecz mocno modyfikowanymi.

Skomentuj

Może odbiegnę trochę od tematu ale mam pytanko, gdzie można znaleźć TDS do tych głośników i czy wogóle są dostępne.

http://wolewygodniej.pl/ld.php/syste...=w.php&w=24046

Oczywiście to też Alphard.
              Last edited by Marios; 21.02.2011, 14:52.

Skomentuj

akurat te glosniki kilka osob na forum mialo...
                wiec pytaj a moze dostaniesz parametry lub zalecenia do obudowy

Skomentuj

Marios, zassaj ten plik http://www.alphard.by/Alphard_rus.zip http://www.alphard.by/Alphard_rus.zip tam sa parametry glosnika jakiego szukasz. Nawiasem mowiac ciekawe rzeczy mozna znalesc u kolegow na wschodnich stronkach.

---------- Post dodany o 17:38 ---------- Poprzedni post o 17:27 ----------

Pomiar Alphard EW 650A http://img487.imageshack.us/img487/777/ew650a7xr.gif

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                    mało ciekawy środek powyżej 800 Hz, a trzech dróg nikt na nim nie będzie robił. Nadaje się raczej jako tłuczek do małego subka do zestawu 2.1.

Skomentuj

Już po samych TS'ach z pokazanego gif'a (o ile są wiarygodne) można wnioskować, że ten Alphard "może nie trzymać parametrów". O ile odchyłki do kilku, kilkunastu procent są dla mnie akceptowalne to tutaj mamy już kompletny chaos. Do tej pory mierzyłem tylko jednego Alpharda, starego LW800 (w wersji 8 ohm) i cóż... "dataszit" sobie a głośnik sobie. No ale nie będzie wiadomo dopóki się nie sprawdzi - w sumie głośnik nie jest drogi... To który kupuje?

Skomentuj

Zamieszczone przez KAPRINT Zobacz posta
                        Nadaje się raczej jako tłuczek do małego subka do zestawu 2.1.
                        Strzał w dziesiątke, koleś kupił do suba jako zamiennik do 15 litrów na 55 hz , tłucze jak się da!

Skomentuj

Mozliwosci w BR specjalnie mnie nie interesuja, bardziej realne parametry i pomiary czestotliwosci. W odpowiedniej obudowie moze zagrac zupelnie inaczej.

Skomentuj

5.1 Alphard
                            • TW401
                            • DW65K2
                            • EW650

klik

Skomentuj

Away, co to za konstrukcja? Jakieś konkretniejsze dane masz odnośnie tego? Po samym schemacie to w sumie niewiele można wnioskować...

Skomentuj

Mam pytanie , skąd w ogóle jest alphard ? czy to już Polska firma produkująca w chinach czy jak ?
                                Moim zdaniem EW650A to świetny głośnik, rewelacyjna kontrola basu jak na miękko osadzoną membranę choć średnie faktycznie osłabione, co do średnicy to był kiedyś taki WH501h81 który był niemal absolutny (nie słyszałem w całym życiu lepszego brzmienia tego zakresu) pod względem brzmienia średnich tonów. Szkoda że go nie robią, "zjadał" scany na śniadanie.

Skomentuj

Zamieszczone przez dabyl Zobacz posta
                                  Away, co to za konstrukcja? Jakieś konkretniejsze dane masz odnośnie tego? Po samym schemacie to w sumie niewiele można wnioskować...

Wygląda to na 2,5 way na dwóch różnych głośnikach nisko-średniotonowych. Nie wiem czemu w torze kopułki ktoś nie dał 10uF zamiast 3,3 + 6,8 , przecież to to samo , 0,1F przy tej pojemnosci to mniej niż tolerancja elementu.

Profesjonalista:blink::blink:

Skomentuj

Profesjonalista, mocne słowa :)
                                    Z Alphardów miałem trzy modele:
                                    LW800 8 ohm - jest to zły głośnik
                                    jakaś tubka wysokotonowa - wolę o niej zapomnieć
                                    HW1800 - działam z nim teraz i z niego jestem zadowolony - ale gra w dużej odgrodzie i jest bardzo nisko cięty więc o cechach typu "detaliczność" czy "kontrola basu" ( ) ciężko tutaj rozmawiać.

Alphard chyba nie jest producentem tylko dystrybutorem - tak jak Monacor tylko bez "markowych" przetworników.

Skomentuj

Zamieszczone przez dabyl Zobacz posta
                                      Więcej info - > > > > > > > TUTAJ

Skomentuj

Alphard to polska marka, lecz zlecaja cala produkcje w chinach. Gadalem z osoba, ktora od prawie 20 lat z nim wspolpracuje.
                                        Ogolnie wiekszosc glosnikow jest tanich, przez co ich aplikacja jest traktowana po macoszemu, ludzie stosuja najprostsze rozwiazania ale to bywa niewystarczajace. Ciekawe sa tweetery, ktore sa bardzo podatne na modowanie, poniewaz sa w pelni rozbieralne. Mozna dorobic wieksza komore lub krotka linie transmisyjna przewiercajac nabiegunnik. Wiekszosc tych patentow pochodzi ze stron wschodnich, bo tam Alphard dosc duzo sprzedaje. Bialorus, Rosja, mozna znalesc tam wiele ciekawych konstrukcji.

Dla przykladu moge napisac o LW1000, ktory wcisniety w prowizoryczna linie transmisyjna zmienia kompletnie swoje oblicze. Wyzwany od tluczkow bez zejscia, (przez osoby ktore nie potrafia go zaaplikowac) teraz rzuca tlustym basem jak dzikus, przy calkiem niezlej sprawnosci.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X