Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Podłogówki z miłym basem ;) Kilka pytań

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Podłogówki z miłym basem ;) Kilka pytań

Witajcie Ostatnio wiele projektow chodzi mi po głowie. Puki co muszę się wstrzymać od kilku, z braku gotówki. Jednak Czytając forum nasuwa mi się wiele pytań... Ale zaczne może nieco konkretniej...

Ostatnio mażą mi się kolumny podłogowe. Które będą w stanie ładnie grać bez suba. Lubię jak czasem bas ładnie "pomęczy" moje uczy. Czytałem więc różne wasze wypowiedzi w różnych watkach i wyczytałem że ciężko o niski bas w małym pokoju. hmmm no nie znam się... Mam teraz własnoręcznie zrobionego suba na 22-120-8 STX Kurde to na serio mnie zaspokaja, a mam pokój około 12m
    Jednak chciałbym kolumienki które grając solo też mnie zaspokoją. Nie wymagam tak sytego basu że będzie robił papkę z mózgu. Ale hip-hop, reggae itd czasem lubią mieć soczysty bas.
    Myślałem o 3-way jednak szukałem na forum konstrukcji na tyle taniej abym nie płakał przy wydawaniu kasy... cóż nie znalazłem, po czym łatwo wywnioskować że fundusz w tym przypadku jest bardzo ważny. Więc i 2- way będą dla mnie OK.
    Stawiam na przetworniki STX'a Nic więcej nie wiem. Jednak jak już wspomniałem muszą grać solo więc bas musi być. Nie wiem co jesteście w stanie polecić więc wysłucham wszelkich koncepcji...

Zakładamy ze fundusz jaki mam do dyspozycji na przetworniki i zwrotnice to... max 300zł Jednak im niżej da się zejść będę bardziej zadowolony. Ma to być jak sami widzicie budżetowa konstrukcja. I najlepiej gdyby wszystkie głośniki były z STX ze względu na wysyłkę i zamówienie na stronie producenta.

No to mnie się wydaje, że najprościej było by zamówić drugiego GDN 22 a z nim dwa średniaki i parę PJ`ek (i zwrotki pewnie od razu też) lecz przekroczy to chyba lekko budżet

Skomentuj

Zamieszczone przez schwalba1 Zobacz posta
      Ale hip-hop, reggae itd czasem lubią mieć soczysty bas.
      No wlasnie, nie dosc ze muzyka przebasowana to jeszcze kolumny ktore maja jeszcze raz to uwypuklic?
      W malym pomieszczeniu nie uzyskasz niskiego basu ze wzgledu na prawa fizyki,a ten bas ktory cie zadowala z tego stx-a to pewnie mocno podbite 70-80Hz....

Skomentuj

Cóż, 300 zł to... niedużo... Nie ma co wymyślać bo wiadomo o jakie konstrukcje będzie tutaj chodzić. Z gotowych projektów masz oklepane już 14SCX+PJ, 17SCX+PJ, 14SK+(nie pamiętam z czym był łączony ale dolphin123 robił na nim jakąś konstrukcję więc pewnie coś doradzi). Wszystkie te zestawy poradzą sobie z basem ale głośnik wysokotonowy jest w nich co najmniej taki sobie (chodzi o GDWK-PJ - gra, ale jak posłuchasz czegoś lepszego (a o to nie trudno) to przestanie Ci się podobać).
        Ale nie musisz ograniczać się do głośników STX'a. Jest jeszcze projekt na tonsilowskich GDN 13/40/2+GDWK 11/100 - moim zdaniem oba głośniki dobrze sobie radzą. Zwrotkę do nich zaprojektował Yoshi_80 a projekt wykonał jeden z forumowiczów - poszukaj w dziale gotowych konstrukcji. Jako, że miałem oba głośniki to oczywiście nie omieszkałem sprawdzić jak zwrotka sobie radzi i muszę przyznać, że jest OK. GDN to ta sama klasa co ww STX'y za to GDWK jest wg mnie sporo lepszy od PJ'ki - gra zdecydowanie delikatniej.

Skomentuj

Jedyne co mogę śmiało powiedzieć to że gra mojego suba jest najciekawsza mnij więcej przy częstotliwości 50Hz...

Kiedyś czytałem u was że 22-120 już nie produkują. Nie wiem.

Więc twierdzicie że w takiej cenie nie dam rady tego zrobić? Bo 2-way to chyba jedyna opcja jeśli chodzi o koszt, zaś 3-way prędzej sprosta temu czego oczekuję od STX Chciałbym kiedyś posluchac takiej typowej podłogówki na STX 2-way i stwierdzić czy to mnie zadowala. Mam dziwne wrażenie ze było by w stanie sprostać moim oczekiwaniom. Najgorszy jest koszt zwrotnicy, zaobserwowałem że średnio jedna zwrotnica to koszt jednego kompletu głośników Cóż. Jeśli się nie da to trudno. Jednak mam wrażenie że istnieje jakiś złoty środek.

Kiedys dorwałem skrzynie z kolumn Advent lgancy II były w nich zwrotki na dwie drogi... Kupiłem STX 30-100-8 i tuby z STX... Wiem że to fatalne głośniki w dodatku nie pasuja do zwrotki, a jednak długo mnie zadowalały, a do dziś czasem sobie ich posłucham. Jak widać nie jestem bardzo wymagający.

Nie wiem czy zrozumieliście ale mój sub ma basu spory zapas. Więc podłogówki nie musza być takie "basodajne" Jednak słuchając ich muszę byś świadom tego ze w piosence było ładne niskie zejście.

---------- Post dodany o 22:47 ---------- Poprzedni post o 22:42 ----------

Dabyl, więc myślisz że te zestawy jakie podałeś dobrze zagrają basem? Nie znam się zbytnio, i nie wiem który z tych zestawów zaspokoi moje niewybredne ucho :P Jednak mam wrażenie że ten największy STX czyli ten 17 cośtam zagra chyba największa ilością basu... Mam rację? Poza tym nie lubię długich słupków gdzie siedzą maluteńkie basowce. Mój gust wybiera coś bardziej "potężnego" czyli stawia na 17...
          Oczywiście fajnie by było gdybym słyszał jak w piosence śpiewa kobieta cicho w tle czy spiewa maly ptaszek... Ale to juz chyba przesada co?

Skomentuj

chciałbym kolumienki które grając solo też mnie zaspokoją.
            Czemu nie chcesz użyć subwoofera?

Zamieszczone przez brencik Zobacz posta
            No wlasnie, nie dosc ze muzyka przebasowana to jeszcze kolumny ktore maja jeszcze raz to uwypuklic?
            W malym pomieszczeniu nie uzyskasz niskiego basu ze wzgledu na prawa fizyki,a ten bas ktory cie zadowala z tego stx-a to pewnie mocno podbite 70-80Hz....
            Mit. W małym pokoju jest to jak najbardziej możliwe. Trzeba do tego odpowiedni subwoofer (wytwarzający spore ciśnienie w paśmie 25-40hz) plus odpowiednia korekcja akustyki, i zejdziesz dowolnie nisko. Ja w 10mkw spokojnie schodzę do 25hz. Paradoksalnie najniższy bas wtedy jest najlepszej jakości, bo nie ma odbić od ścian, słyszymy jedynie sam bas generowany przez subwoofer, podobnie jak w samochodzie, tam nie ma 30mkw, a można zejsć bardzo nisko.

Skomentuj

Zamieszczone przez BioCannabis Zobacz posta
              Ja w 10mkw spokojnie schodzę do 25hz. Paradoksalnie najniższy bas wtedy jest najlepszej jakości,

To po co buduja sale koncertowe o kubaturach przekraczajacych 10000m3? Nie lepiej wpakwoac słuchaczy do auta i zagrac orkiestre symfoniczna?

Paradoksalnie najniższy bas wtedy jest najlepszej jakości, bo nie ma odbić od ścian, słyszymy jedynie sam bas generowany przez subwoofer, podobnie jak w samochodzie, tam nie ma 30mkw, a można zejsć bardzo nisko.
              No wlasnie wtedy słyszymy praktcznie tylko odbicie i to bardzo lipne, selektywne, bo powstałee w wyniku wytworzenia sie fali stojącej... taka namiastka rzeczywistej fali dzwiekowej.

Skomentuj

schwalba1, ja bym jednak wybrał ten zestaw na Tonsilach. Spodziewam się, że "ilość basu" w Twoim pokoju będzie na wszystkich zestawach podobna, jak będziesz chciał głośniejszy bas to możesz sobie podkręcić odpowiednią gałkę na wzmacniaczu - co za problem. Zestaw na Tonsilach ma tą przewagę, że ma lepszą wysokotonówkę (a to spora przewaga) - zakładam, że sam zwrotnicy nie będziesz projektował więc przy STX'owych GDN'ach (które same w sobie są OK) jesteś skazany na PJ'kę (która sama w sobie jest OK - ale nie do końca).

Skomentuj

No wlasnie wtedy słyszymy praktcznie tylko odbicie i to bardzo lipne, selektywne, bo powstałee w wyniku wytworzenia sie fali stojącej... taka namiastka rzeczywistej fali dzwiekowej.
                  Słyszymy ciśnienie, które głośnik wytworzył, a nie odbicie, bo fala jest zbyt długa, zeby tak małe pomieszczenie mogło ją odbić. Wiesz w ogóle co to jest fala stojąca?
                  Nie jest to żadna namiastka, tylko normalny niski bas, który brzmi i tak lepiej niż w większych pomieszczeniach (swojego czasu miałem pokój 30mkw). Uważasz, ze w samochodzie też jest namiastka basu? Przy dobrym systemie zasysa bębenki...

Skomentuj

Słyszymy ciśnienie, które głośnik wytworzył
                    ..ale w odpowiednio duzym pomieszczeniu kiedy dociera do nas fala BEZPOSREDNIA.
                    Podstawy akustyki, polecam literature fachowa,. np, Pana Stanisława Miszczaka.

Skomentuj

dabyl, rozumiem o co ci chodzi. Jednak sam GDN 13/40/2 to soś co mi się zwyczajnie nie podoba i jest za male w moje gusta. A poza przyjemnym brzmieniem ważne jest to aby i moje oczy zostały w miar zaspokojone. Jeśli faktycznie jestem skazany na PJ 9 (co fakt nie jest przyjemne) To pogodzę się z tym. Jestem w trakcie budowy kolumienek na ARN 116+mission. Jednak mam narazie same ARN i gra na serio ładnie, i nada się jako małe satelity na biurko, jednak basem nie szaleją.
                      Stąd wydaje mi się ze ten 17SCX byłby dla mnie... Mam już wysokotonowca z STX tubowego. brrrrr Ostro gra to fakt, jednak dla mnie nie to jest jego problem a to ze czasem trzaska, ale zapewne przez przypadkową zwrotnice. Jak już sam wspomniałeś GDN można podciągnąć na regulacji basu w zmacniaczu, ale tą samą metodą chyba można podciąć PJ... I tak na koniec powiedzcie mi o co chodzi w tej całej średnicy... bo czesto o tym czytam a nie do końca wiem o co w tym chodzi XD

Skomentuj

..ale w odpowiednio duzym pomieszczeniu kiedy dociera do nas fala BEZPOSREDNIA.
                        Podstawy akustyki, polecam literature fachowa,. np, Pana Stanisława Miszczaka.
                        W dużym pomieszczeniu dochodzą do nas w większości odbicia od ścian. Zanim fala dojdzie do Twoich uszu wielokrotnie odbije się od ściany. W przypadku basu w małym pokoju fala jest zbyt długa żeby mogła się odbić, dlatego bas jest odtwarzany na zasadzie pneumatycznego sprężania powietrza, a nie fali stojącej jak wyżej pisałeś :lol: Polecasz mi literaturę fachową, a sam nie znasz podstaw...

Skomentuj

A poza przyjemnym brzmieniem ważne jest to aby i moje oczy zostały w miar zaspokojone.
                          Nooo... jak chcesz słuchać oczami to OK
                          Żart.

Mam już wysokotonowca z STX tubowego. brrrrr Ostro gra to fakt, jednak dla mnie nie to jest jego problem a to ze czasem trzaska, ale zapewne przez przypadkową zwrotnice.
                          To już taki charakter tego typu głośników (bo zakładam, że masz tam jakiegoś piezaka). Chodzi w nich głównie o efektywność bo są to głośniki raczej do zastosowań "estradowych", z jakością dźwięku jest już gorzej. Ale... kiedyś gmerałem jedną konstrukcję i jako wspomaganie skrajnie górnego pasma (niskotonowiec + szerokopasmówka TVM) zastosowałem jedną z STX'owskich tubek odciętą bardzo wysoko (coś chyba powyżej 10kHz z tego co pamiętam - czyli już blisko skraju słyszalności) i muszę powiedzieć, że jakoś sobie tam radziła - może głównie dlatego, że juz mało co było ją słychać
                          A tak na poważnie to miała wycięte pasmo, w którym się darła z efektywnością chyba ponad 100dB i grała tylko samą skrajną górą, w której ta efektywność zbliżała się do reszty zestawy (nadmienię jeszcze, że tubka miała 8ohm a reszta 4ohm co też dodawało swoje trzy grosze do "ujednolicenia" efektywności).

I tak na koniec powiedzcie mi o co chodzi w tej całej średnicy... bo czesto o tym czytam a nie do końca wiem o co w tym chodzi XD
                          Średnica - czyli średnie tony. Czyli takie, na które ucho ludzkie jest najbardziej wyczulone. Grają tam praktycznie wszystkie instrumenty (jedne oprócz tego sięgają niżej, do basu, inne wyżej, do wysokich tonów, jeszcze inne i tu i tam) i śpiewają wokaliści. Moim zdaniem najważniejsza część pasma. Gatunki muzyczne typu np hip-hop czy reggae (przepraszam, że zestawiam je ze sobą...) grają głównie basem i wysokimi tonami więc nie są tak wymagające jeśli chodzi o średnie tony ale rocka czy kwartetu smyczkowego to na kolumnie ze skopaną średnicą nie ma co słuchać - bo to boli...

Skomentuj

A więc o średnie tony w tym chodziło? XD no to fajnie Powiem jedno... czasem mam takie odchyły i lubię cobie posłuchac awe maria na skrzypce albo na organy kościelne... wtedy baaaardzo ładnie działają Tonsil Space Ale nie o tym temat
                            Myslę że mimo to że średnica w tych STX jest nie za fajna to pobiją moje dotychczasowe kolumny. Zresztą do tego mają mi służyć te ARN116+mission :)
                            więc dabyl jeśli masz cierpliwość do takich upierdliwych typków jak ja mógłbyś mi odpowiedzieć jeszcze na kilka pytań... Chiałbym wiedzieć czy w STX istnieją zwrotki które się do tego nadają? czy bedę musiał komuś zlecić wykonanie takowej i znów iść w koszta wysyłek itd? XD Jestem człowiekiem, który woli wejść do sklepu i dostać wszystko do ręki a nie zamawiać przez internet... no ale cóż. I jesli możesz mi zobrazować ten cały BAS w przypadku tych STX... jakie to będzie mogło mieć strojenie i jak nisko zejdą w przyzwoitej głośności?

Skomentuj

Chiałbym wiedzieć czy w STX istnieją zwrotki które się do tego nadają?
                              Do ARN'a z Missionem? Nie ma. Nie ma czegoś takiego jak "zwrotka nadająca się do przypadkowego zestawu". Zwrotnice projektuje się pod konkretne zestawienie głośników i najlepiej jeszcze w konkretnej obudowie. Kilka osób tutaj na forum coś działało z Missionami - może coś doradzą. Mam te głośniki ale póki co czekają na swoją kolej

Jeśli chodzi o średnie tony w głośnikach STX'a, o których tutaj mowa - dlaczego piszesz, że jest nie za fajna? Wręcz przeciwnie. To małe głośniki więc z założenia powinny sobie dobrze radzić na średnicy. 13-15 cm membrany to taki kompromis w uzyskaniu dobrych średnich tonów i całkiem przyjemnego basu. No chyba, że piszesz o tej tubce, którą mówisz, że masz - to nie, ona nie będzie lepsza na średnicy, od niczego

I jesli możesz mi zobrazować ten cały BAS w przypadku tych STX... jakie to będzie mogło mieć strojenie i jak nisko zejdą w przyzwoitej głośności?
                              Nie wiem jak można "zobrazować bas". W małych pokojach te głośniki sobie dobrze radzą na basie, w większych nie są w stanie wytworzyć dostatecznego ciśnienia i "odbiór basu" jest marniejszy. Strojenie dobierz raczej do własnych preferencji ale pewnie będzie oscylowało w okolicach 45-50Hz. Przeważnie kończy się na obudowie ~10 litrów i tunelu "fi50" dociętym wedle uznania. Zejście w "przyzwoitej głośności" będzie, jak zgaduję, w okolicach 50-kilku Hz, resztą zajmie się Twój pokój

Skomentuj

Rozumiem. Do Arna i misjona zwrotki się "robią" u pana Pawła S :P

Ja bym zapewne stawiał na tego 17SCX no i na tą PJ, teraz właśnie przeczytałem że są "szczegółowe" a mnie się to spodoba. Jednak chciałbym poznać twoje zdanie, czy lepiej 17scx czy lepiej 14? pominę cenę, bo do mnie ten 17 bardziej przemawia. Liczę że średnica mnie zadowoli a za basie mi mimo to zależy poza tym wolałbym trochę zyskać na gabarycie kolumny... Zdecydowanie bardziej podobała by mi się większa

Skomentuj

Do Arna i misjona zwrotki się "robią" u pana Pawła S
                                  No i OK

tą PJ, teraz właśnie przeczytałem że są "szczegółowe" a mnie się to spodoba.
                                  Gdzie tak przeczytałeś? No, może i jest szczegółowa... ale zależy co się rozumie przez "szczegółowość". Zarówno wrona jak i słowik mogą śpiewać "szczegółowo" ale czy to znaczy, że tak samo "ładnie"? PJ'ka nie jest zła ale czasami potrafi zaskrzeczeć. Np talerze perkusyjne brzmią na niej fatalnie - czyli do ogólnie pojętej muzyki rockowej jak dla mnie odpada, do "mniej wymagającej" może być. Ja, słuchając zestawu na 14SCX+PJ, zawsze miałem na wzmacniaczu stłumione wysokie tony - i to nawet nie była kwestia efektywności wysokotonówki tylko chyba akurat mój wzmacniacz miał korektę wysokich w miejscu, gdzie ten głośnik najbardziej się darł... ?

Jednak chciałbym poznać twoje zdanie, czy lepiej 17scx czy lepiej 14? pominę cenę, bo do mnie ten 17 bardziej przemawia. Liczę że średnica mnie zadowoli a za basie mi mimo to zależy poza tym wolałbym trochę zyskać na gabarycie kolumny... Zdecydowanie bardziej podobała by mi się większa
                                  Już pisałem, że z wymienionych tutaj zestawów wybrałbym ten na Tonsilach. Gabaryt (przynajmniej ten zewnętrzny) kolumny to rzecz wtórna. Można zrobić zarówno kolubrynę na małym głośniczku jak i zgrabniaczka na większym - byle i jedno i drugie robić "z głową"

Skomentuj

BioCannabis i brencik oboje pierniczycie głupoty !

Mit. W małym pokoju jest to jak najbardziej możliwe. Trzeba do tego odpowiedni subwoofer (wytwarzający spore ciśnienie w paśmie 25-40hz) plus odpowiednia korekcja akustyki, i zejdziesz dowolnie nisko. Ja w 10mkw spokojnie schodzę do 25hz. Paradoksalnie najniższy bas wtedy jest najlepszej jakości, bo nie ma odbić od ścian, słyszymy jedynie sam bas generowany przez subwoofer, podobnie jak w samochodzie, tam nie ma 30mkw, a można zejsć bardzo nisko.
                                    To że ty wyżyłowałeś aktywnie dolne pasmo swojego suba, przez co fala zamiast mieć spokojne warunki do rozejścia się w ośrodku powietrza to przez dyfrakcję z bliskością scian (najzwyczajniej się nie mieści) została połamana (odbita) w kilku miejscach, dlatego z natury słychać ją ciszej! ponieważ przy pierwszej napotkanej przeszkodzie zostaje w pewnym stopniu zabsorbowana a w jej resztkach odbita. Ty tą swoją korekcją aktywną nasiliłeś tylko natężenie tego czegoś. Może i w dubstepie i innym elektronicznym waleniu... gdzie priorytetem nie jest jakość ale ilość to jest jakieś dobre rozwiązanie, ale tam gdzie struna kontrabasu, fortepianu i innych instrumentów basowych gdzie zależy, przynajmniej mnie osobiście, na jak najmniej zniekształconym i prawidłowo odwzorowanym basie to takie rozwiązanie nie przechodzi...
                                    BTW: więc nie pisz mi "że paradoksalnie najniższy bas wtedy jest najlepszej jakości..." bo ja to rozumiem (a i niektórzy pewnie też) jako krótko mówiąc - najbliższy prawdziwemu, a nie to co ty masz na myśli czyli - największe ciśnienie w pokoju...

Co do samochodów to w nich dobry głośnik zagra ładniej basem (i niżej) niż w 12m^2 ! Bo te wolne Hz przechodzą przez te cienkie blachy (lekko humorystycznie mówiąc) - niemal że jak nuż przez masło, i już do nas nie wracają...

I ot cała filozofia !

Skomentuj

dabyl Pawł S napisał w jednym se swoich postów coś takiego "z tym ze GDWK jest delikatniejszy od PJtki to sie zgodze. jednak jezeli chodzi o detalicznosc to PJtka bije go na glowe.
                                      efekt koncowy zalezny jest od preferencji sluchacza. dla poczatkujacych lepsza bedzie PJtka. dla wymagajacych, szukajacych czegos delikatnego tonsil bedzie lepszy"

Jestem za detalicznością (chyba) No i jestem początkujący Kolejna sprawa to tyle że wolałbym STX na basie, a że to tego 17scx są gotowe zwrotnice i są to zestawy juz przetestowane to stawiam na ten właśnie zestaw. Tonsil mi nie odpowiada jak chodzi o jego gabaryty

Skomentuj

Zamieszczone przez dabyl Zobacz posta
                                        Do ARN'a z Missionem? Nie ma

Do Arna i misjona zwrotki się "robią" u pana Pawła S :P

A ten przesłał pomiary do mnie żebym coś z tego wykrzesał bo sam nie ma czasu . Prawdę mówiąc pomiary są troche kiepskie i nie wiem czy się uda zrobić coś sensownego. Niestety Paweł nie ma wystarczajaco dobrego pomieszczenia żeby coś zmierzyć. Spróbujemy. Arn 116 nie jest trudnym głośnkiem, kiedyś go miałem i bardzo fajnie można się nim pobawić, raz nawet przerobiłem go zwrotnicą na szerokopasmówkę i grał wmiarę liniowo do 18kHz .

Skomentuj

Czaruję...
                                        X