Za 1500zł można mieć Seas, Dayton, Usher czy Visaton a nie jakieś MDS do auta.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Poszukiwania gotowego projektu na pokoj >30m^2
Collapse
X
-
Zamieszczone przez funiax1 Zobacz postaTakie 3way to już powinno być od kilku lat, dziwne że nikt się do tej pory na taki zestaw nie zdecydował a seria rs ponoć już ma być zastąpiona nową.
Co poradzisz na to jak panuje opinia, że jedynym sensowym wyborem dla budżetowego 3way jest opcja na STX'ach.
Inne budżetowe 3way tym razem z akkusa i niestety ciut droższe : wysoki usher 9930-20 , średni aurum cantus 130F1 lub Scan Speak Discovery 15W-4424G00 (stawiam na auruma) , niski usher 8137a , całość około 1250zł, czyli na upartego koszt częsci zwrotnicy dałoby się zmieścić w pozostałych 250zł.
lub : wysoki 9930-20 , średni auarum 130Mk2 , niski usher 8133 (chociaż tu strzelam bo nie wiem jak on z basem da rade), za to średnimi i wysokimi będzie grać świetnie. Całość 1320zł.
Skomentuj
-
Cieszy mnie to, że jest tyle osób co chcą pomóc. Wyjaśnię kilka rzeczy kwota 1500zł nie jest ostateczna, może być minimalnie więcej, chodzi mi o to żeby wykonać konstrukcje z której będę zadowolony, czyli coś co będzie grało na naprawdę fajnym poziomie. Obecnie mam w domu kolumny heco mythos 500, 2.5-drogi, jest ich mało w pokoju, ale może rozwiązanie z 2.5 z dobrymi głośnikami byłoby odpowiednim rozwiązaniem bo widzę, że budżet na 3-way z jakimiś lepszymi głośnikami jest ciężki do wykonania. Co do visaton'ów 2 drogi dość fajna propozycja tym bardziej, że producent podaje na stronie schemat zwrotnicy i objętość kolumny. Co do mds'ów na pierwsze odczucie jak poszukałem po necie to ludzie stosują go do car audio, budzi to we mnie duże wątpliwości. Co do propozycji Yoshi_80, racja niski usher 8133 przynajmniej cenowo odstaje od góry i środka, ale może by się spisał. Największy problem u mnie polegałby na skonstruowaniu zwrotnicy dlatego szukałbym już gotowego schematu. Postaram się w miarę wolnego czasu zestawić sobie wszystkie propozycje. Dodam jeszcze dla lepszego zarysu, że miałem kiedyś jbl e80 i nie radziły sobie zupełnie. Pokój też nie jest o prostych kształtach (skosy), ale może dobre przetworniki w 2 drogach wystarczą, spróbuje dojść do jakiś wniosków. Chciałbym pójść w jakość a nie ilość, żeby było to odczuwalne w całym pokoju a nie w jednym miejscu
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pałeł Zobacz postaCo do mds'ów na pierwsze odczucie jak poszukałem po necie to ludzie stosują go do car audio, budzi to we mnie duże wątpliwości.
tak wiec nie czytaj ze to tylko do samochodu bo w domu tez fajnie gra
Zamieszczone przez Pałeł Zobacz postaNajwiększy problem u mnie polegałby na skonstruowaniu zwrotnicy dlatego szukałbym już gotowego schematu.
wykladasz kase na glosniki, wysylasz je do yoshiego i po ok 2 tygodniach (zaleznie od wolnego czasu) masz gotowy schemat zwrotnicy pod te glosniki
Skomentuj
-
Brzmi jakbym sobie naganiał klientów ale to nie moja wina, ze projektowanie zwrotnicy nadal jest bolączką a ludzie chcą mieć co raz ciekawsze i orginalniejsze zestawy. Ja zawsze popieram orginalność i chęć stworzenia czegoś nowego, kopiowanie po raz nty tego samego projektu jest pasjonujące jak jedzenie taniego pasztetu.
Skoro budżet nie jest mega sztywny to można jeszcze elastycznie się dopasować co do głośników. Osobiście np w zestawie na dytonach widzialbym inną kopułkę niż seasa. Zamieniłbym ją na ushera 9930 lub nawet 9950 , nawet bym się pokusił o dość zpomnianą vife XT25 (ale nie tą najtańszą). Zestaw RS150 + XT25 mógłby być całkiem zgraną parą.
Natomiast RS225 moim zdaniem jest jedną z ciekawszych pozycji jeżeli chodzi o głośnik basowy. W symulacji osiaga rezultaty zblizóne do ushera 8955 a to juz naprawdę świetny wynik. Membrane ma aluminiową wiec można spodziewać się nienajgorszego przetwarzania basu pod względem jakościowym.
Chyba nie padło pytanie o brzmienie. Dobór głośników w tym względzie jest kluczowy. Czy ma być swierze delikatne i bardzo detaliczne, czy jednak ocieplone albo ostre i zadziorne. Tu jest szerokie pole do popisu w dobieraniu przetworników i ich aplikacji. 3 drożny układ też daje dużo większe możliwości w tym względzie bo jednak dobieramy 3 głosniki a zwrotnica ma wiecej "punktów regulacji" dzięi którym można dopasować równowage tonalną na dane brzmienie.
Z ciekawych głośników o których zapomniałem to są wavecore , model 152 mógłby być na średnie tony w sam raz a kosztuje o ile pamietam ok 240 zł w austyku wiec nie tak źle bo głośnik jest naprawdę niezły.
Niestety visaton obecnie jest dość drogi i trudno go proponować pomimo nienajgorszych głośników.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postaosobiscie wolalbym aluminiowego seas'a bo to glosnik za ta sama kase a gra lepiej od XT25
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pałeł Zobacz postaCo do visaton'ów 2 drogi dość fajna propozycja tym bardziej, że producent podaje na stronie schemat zwrotnicy i objętość kolumny.wybór głośników <lol>
Zamieszczone przez Pałeł Zobacz postaNajwiększy problem u mnie polegałby na skonstruowaniu zwrotnicy dlatego szukałbym już gotowego schematu.. Nie no żart, zwrotkę ci sklepie ful profesjonal.
Zamieszczone przez Pałeł Zobacz postaPostaram się w miarę wolnego czasu zestawić sobie wszystkie propozycje.
Zamieszczone przez Pałeł Zobacz postaPokój też nie jest o prostych kształtach (skosy), ale może dobre przetworniki w 2 drogach wystarczą, spróbuje dojść do jakiś wniosków.
Zamieszczone przez Pałeł Zobacz postaChciałbym pójść w jakość a nie ilość, żeby było to odczuwalne w całym pokoju a nie w jednym miejscu
Skomentuj
-
Zamieszczone przez funiax1 Zobacz postajeżeli słuchałeś xt25 na zwrotce z hds180 to się nie dziwie że Ci niepodpasowała bo ten zestaw to klęska
Skomentuj
-
Fakt XT25 jest głośnikiem który nie każdy lubi ale nie jest to głośnik zły. Osobiście stawiałbym go przed metalowym seasem bo po prostu jakoś bardziej odpowiada mi brzmienie z XT. Nie mniej wybór seasa jest takim bezpiecznym kompromisem bo chyba nie ma takiej osoby której by ta kopułka nie pasowała, chyba poza niektórymi kolegami ograniczającymi się do jedynej słusznej marki ...
Przy pierwszym projekcie na XT 25 połączonej z visatonem AL130 siedziałem miesiąc, codziennie słuchając tej kolumienki i coś tam poprawiając, nim ostatecznie wybrałem koncepcję. Akurat właścicielowi chyba się zbytnio nie śpieszyło chociaż po miesiącu był już nieco zniecierpliwiony. Efekt końcowy był jednak bardzo zadowalający i długi czas oczekiwania poszedł w niepamięć :).
W sumie trochę zapomnieliśmy o nisko-średniotonowych seasa a jest tam kilka interesujących modeli. Warto brać pod uwagę spójność konstrukcji , czyli niski i średni najlepiej podobnego charakteru albo ten sam model o różnych rozmiarach. Raz, że będzie wizualnie OK, dwa brzmieniowo spójnie. Przy tym podejściu zestaw na seasach może wyjść trochę drogo ale taki zestaw : bas CA 22RNX + sredni MCA15RCY + wysoki 27TBFC/G brzmi bardzo smakowicie. Jedyny mankament to 1440zł za głośniki
.
Jednak sam zestaw sredni MCA15RCY + wysoki 27TBFC/G rozważałbym na poważnie a najwyżej na bas dać coś tańszego np wspomniany dyton RS225 wtedy zaoszczędzimy nieco forsy bo wyjdzie chyba stówę taniej czyli jakieś 1340zł za całość.
Skomentuj
-
A może taki zestaw Cię zainteresuje:http://audiohobby.pl/topic/1/5185/1 ,
świetne głośniki , bardzo dobrze opisany projekt i mieścisz się w założonym budżecie.
Skomentuj
-
A próbował ktoś zrobić inną zwrotnicę do HDS180 + XT? Może warto powalczyć, bo dla mnie ta konstrukcja ma coś konkretnie skopane z fazą. Jak robię pomiar to w fazie i przeciw fazie jest podobna dziura w paśmie.
Ja spróbuję się pobawić, bo widać że te głośniki mają potencjał, ale bardzo niewykorzystany w konstrukcji HX18.
Skomentuj
Skomentuj