Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Sub na Lanzar HRWDC15

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Sub na Lanzar HRWDC15

Witam.
    Swego czasu zbudowałem takie monstrum (~150l)

wsadziłem do tego HRWDC15 Lanzara

Napędzam to AMP2 od 41Hz

według WinISD miło to grać tak

No i grało całkiem ciekawie. Byłem zadowolony. Ale muszę wyrzucić tego klamota i chcę zrobić coś takiego (~30l) Oczywiście wzmacniacz i głośnik zostaje bez zmian.

Głośnik będzie dmuchać w podłogę - ok 75mm od podłogi. Otwór BR będzie na bocznej ścianie. Tylko WinISD przy takiej obudowie oblicza jakieś dziwne rzeczy

Jakieś sugestie, uwagi...

Pozdrawiam.
    Last edited by Pawel S.; 23.02.2011, 11:25. Powód: to juz nawet miniaturek sie nie chce zamieszczac?

15" w 30l b-r? oszalales!

czlowieku, w 30 litrow b-r to mozna wsadzic 10" a nie 15!
    daj minimum 50 litrow zamknieta

Skomentuj

A jaki pokój masz wielki ?? Bo jak więcej niż 35mkw to 15 cali nie ma sensu bytu ;] Owszem zagra ale nie w 30 litrowej paczce.... 50 to minimum .... no moze około 60 br to tak po drugie masz źle wpisane parametry :) dla 15" głośnika vas 6,24 litra ?? chyba 624 ;]

Skomentuj

Oczywiście VAS podałem w cu.ft. w litrach to jest 176,7 - mój błąd. Teraz to wykres w WinISD wygląda bardziej realnie i bardzo nie ciekawie.
        WinISDnew2.jpg

Czyli myślę, nad większą obudową.
        Lanzar zaleca obudowę small - 56l i large - 70l
        Pokój mam 31mkw. Dlaczego uważasz, że w większym pokoju 15cali nie ma sensu?
        Mam jeszcze pytanie. Producent podaje parametry dla podłączenia 2ohm i 8ohm. Np. Qms 5,073(2ohm) i 4,394(8ohm) - a ja podłączam głośnik 2x4ohm więc podałem 4,734 (średnia). Czy dobrze zrobiłem?
        Last edited by RadiMar; 26.02.2011, 20:11.

Skomentuj

to daj te 60 litrow
          jak zrobisz korekcje od dolu to powinno jakos to zagrac

Skomentuj

Zamieszczone przez RadiMar Zobacz posta
            Pokój mam 31mkw. Dlaczego uważasz, że w większym pokoju 15cali nie ma sensu?
            Tutaj mój błąd. Chochlik się wkradł miało być że "Bo jak "MNIEJ" niż 35mkw to 15 cali nie ma sensu bytu ;]" bo spotkałem się z osobą która chciała do swojego pokoju 10mkw wsadzać 2 x 15" wiec przepraszam za błąd :)

a ja podłączam głośnik 2x4ohm
            To zależy jak podłączasz :) jak zepniesz równolegle dostaniesz (1/r = 1/4 + 1/4) 2 ohmy i to ta pierwsza wartość, jak szeregowo to (4+4=8ohm) wiec pobierasz drugą opcję... czy to czym napędzasz to monstrum :] jest stabilne przy 2 ohmach ??

Skomentuj

Zamieszczone przez ploter Zobacz posta
              To zależy jak podłączasz :) jak zepniesz równolegle dostaniesz (1/r = 1/4 + 1/4) 2 ohmy i to ta pierwsza wartość, jak szeregowo to (4+4=8ohm) wiec pobierasz drugą opcję... czy to czym napędzasz to monstrum :] jest stabilne przy 2 ohmach ??
              Heh, to wiem. Ale chodzi o to, że ten wzmacniacz jest dwu kanałowy. Więc napędzam dwie cewki osobno po 4ohm każda.
              Last edited by RadiMar; 27.02.2011, 07:30.

Skomentuj

Ja bym wolał zasilić jednokanałowym na głośniku spiętym an 2 ohmy ;] Coś jak PawełS grał na 30/500 2x4AA na Janku w 2 Ohmach ;]

Czy tylko QMS masz podane dla wartości 2 i 8 ohm ?? jak możesz to podaj parametry te które posiadasz :)

Skomentuj

2ohm; 8ohm
                  Re= 1,8; 7,2
                  Qms=5,073; 4,394
                  Qes=0,437; 0,397
                  Qts=0,402; 0,364

Skomentuj

Dla 8 ohm ma niższy QTS :) co "obliguje" z mojego punktu widzenia w obudowę BR ;] czy VAS się również zmienia ?? Bo jeśli tak to GDN 30/500/2x4AA też powinien być mierzony w dwa sposoby :) i odnaleźliśmy kolejne teorie które trzeba poprzeć pomiarami...

dla 2 ohm to ten głośnik taki uniwersalny :) gdybyś podał jeszcze BL, VAS i FS jeśli się zmienia dla poszczególnych połączeń. Ale ogólnie widzę go w 70 Litrowej paczce br jeśli do kina :) (to połowa twojego wcześniejszego "MONSTRUM")

Jeśli do muzyki to do closed 50 litrów minimum jeśli szybsza muzyka jeśli DubStep lub low bass ;] to 70 BR strojenie to już na słuch ;] lub symulacyjnie albo poparte pomiarami....

Lanzar zaleca obudowę small - 56l i large - 70l
                    o teraz doczytałem

Skomentuj

Co do parametrów to BL?, Vas bez zmian, i FS też - nie ma znaczenia jak podłączysz.

Obudowa prawdopodobnie będzie ok 87l BR - tak wyszło z projektu. Dzisiaj zrobiłem makietę z kartonu co by żona się przyzwyczaiła ;-)
                      DSC00885.jpg

No to powinno zagrać.

Zamieszczone przez ploter Zobacz posta
                      Dla 8 ohm ma niższy QTS co "obliguje" z mojego punktu widzenia w obudowę BR ;] czy VAS się również zmienia ?? Bo jeśli tak to GDN 30/500/2x4AA też powinien być mierzony w dwa sposoby i odnaleźliśmy kolejne teorie które trzeba poprzeć pomiarami...
                      Tego to chyba nie zrozumiałem ;-)

Skomentuj

Dzisiaj zrobiłem makietę z kartonu co by żona się przyzwyczaiła ;-)
                        Troszke niskie nóżki....w sklepie z artykułami meblowymi znajdziesz alu nózki regulowane na gwincie :) wysokość chyba 6cm ;] bo "baryłka" meblowa ma tylko 4cm :]

Skomentuj

Te nóżki co mam maja 77mm.
                          Jeżeli chodzi o skrzynkę to planuję ją zrobić z płyty meblowej (18mm) podklejonej MDF (10mm) razem 28mm - wystarczy?
                          Płyty przycięte na 45stopni i łączone na klej plus kątówki drewniane klejone od środka - może się nie rozklei. Poprzednio dałem potężne śruby, a MDF był 25mm.

Skomentuj

Zamieszczone przez RadiM Zobacz posta
                            Płyty przycięte na 45stopni
                            Chyba troche większe te kąty bo masz skrzynkę po skosie Jesli masz dostęp do stolarni (garażu) to 18 podklejona 10 powinna być ok ;] jakieś usztywnienie w środek i będzie git...to działaj i czekamy na relację ;]

Skomentuj

spokojnie moze byc 18-22mm plyta + pelno wzmocnien w srodku
                              efekt bedzie lepszy niz sama gruba scianka
                              Płyty przycięte na 45stopni
                              sam bedziesz cial czy zamowisz juz gotowe?
                              bo jak sam to chory pomysl - na 90% sie nie uda
                              łączone na klej plus kątówki drewniane klejone od środka - może się nie rozklei
                              na bank sie nie rozklei

Skomentuj

Wzmacniacz i zasilacz gotowe. Wszystko zamontowałem na panelu aluminiowym.

Uploaded with ImageShack.us

Skomentuj

To ten AMP2 ?? czy jak to tam sie nazywa ??

Skomentuj

Skąd miałeś takie wielke kondensatory zasilające? jakiej są pojemności?

Skomentuj

AMP2 to właściwie tylko ta zielona płytka ;-) Cała reszta to zasilacz i soft start. ( Jak ktoś chce to może poczytać o tym wzmacniaczu http://www.datasheetcatalog.org/data...th/mXqxyqv.pdf )

Kondensatory mają po 42000uF/60V. Mam je z wykopalisk.

Skomentuj

Już prawie gotowe. Jeszcze tylko ostatnie szlify, bejca i nóżki.

DSC00893.jpgDSC00892.jpg
                                        Last edited by RadiMar; 13.04.2011, 19:04.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X