Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wymiana B&W685 na co?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wymiana B&W685 na co?

Witam
    Dzieki waszej pomocy wykonałem suba, zachęcony wynikami pracy rozważam wymianę kolumn.
    Obecnie posiadam monitory B&W 685(jestem zadowolony). Czytając forum można odnieść wrażenie że kolumny diy w cenie markowych biją te drugie na głowę.

Sprzedać b&w i za uzyskane środki wykonać 2 drogi podłogowe na usher T-9950 + 8945A lub 8948A
    Obudowa prosta i bas reflex z przodu.

Czy ktoś ma jakiś projekt zwrotki do takiego zestawu?

pozdrawiam Michał Roczeń

Poszukaj na pierwszej stronie w dziale akustyka. Tam znajdziesz wszystko co potrzebujesz i tam podepnij się do wątku.
    (a ten usuniemy aby nie dublować tematów)

Skomentuj

Ok tylko że ja jestem w 99% nastawiony na te ushery i potrzebuję danych do tego zestawu.

---------- Post dodany o 16:00 ---------- Poprzedni post o 14:57 ----------

Mam jeszcze jedno pytanie jak oceniacie wysokie w b&w?
      Czy usher mu dorówna w jakości ?

Skomentuj

temat stoi można zamknąć

Skomentuj

Nie znam żadnych usherów ale ten z B&W to taki lepszy tonsil, vifa XT którą mam od kolegi pożyczoną miażdży te głośniki, oczywiście jak źródło nie da szczegółów na wysokich to i głośnik nie zagra.

Skomentuj

Ten tweeter z B&w gra raczej ostro a usherom 9950 daleko do tego są bardzo neutralne.
            Ogólnie to dwie inne ligi głośników nawet nie masz co porównywać.
            Byłbyś bardzo pozytywnie zaskoczony, ilością szczegółów, barwą .

Skomentuj

No nareszczie ktoś się odezwał.
              Trzeba się brać do roboty i zamawiać USHERY

Profesjonalista czy słyszałeś te głośniki, i czy faktycznie to takie dno?

Skomentuj

Zamieszczone przez roczen82 Zobacz posta
                Profesjonalista czy słyszałeś te głośniki, i czy faktycznie to takie dno?
                Zamieszczone przez Profesjonalista Zobacz posta
                Nie znam żadnych usherów ale ten z B&W to taki lepszy tonsil ...
                Powiem tak, w konfrontacji z wyżej wymienionymi tweeterami (XT vify i 8950 ushera), wysokotonówka bowersa wypada mizernie. Może nie dane mi było słuchać ich na wzmacniaczu ciepłym, grającym wybitnie średnicą. Jednak z tymi co słyszałem, to poprę zdanie Profesjonalisty. Chociaż być może miano "lepszego tonsila" jest dla bowersów nie co na wyrost.

Skomentuj

685 to najniższa seria ale myślałem że nie jest tak źle. Czyli cały ten marketingowy bełkot o tubkach i innych pierdołach można odbierać jako niezły żart. Ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło sprzedam je i za fundusz zrobie uszerki. Zrobilem projekt obudowy, jakieś uwagi, rady?
                  Załączone pliki

Skomentuj

Wygląda nieźle :)
                    Jaki jest kąt pochylenia frontu ?
                    Nie myślałeś o odsunięciu kopułki od osi pionowej ? Żadnych pionowych wzmocnień ?

Tapnięte z Galaxy

Skomentuj

6,5 stopnia, może dam jakieś listewkiw pionie przyklejane do ścianek bocznych i tylnych.
                      Myślałem żeby na tylną ścianke dać takie listwy trójkątne coś ala system prism w b&w, ale to chyba przesada.
                      W sprawie odsunięcia kopułki nie mam pojęcia. Jestem początkujący i nie wiem jak to wpłynie na całokształt i jak to policzyć, ale jestem otwarty na sprawdzone pomysły.

---------- Post dodany o 07:26 ---------- Poprzedni post o 16:26 ----------

Front pochylony o 6,5st. No mogę odsunąć kopułkę ale czy warto? Może dam jakieś listewki w pionie na ściankach bocznych.
                      Tylko zastanawiam się nad zwrotnicą czy brać to co zaproponuje akkus?

Skomentuj

Kąt przyzwoity - powinien ułatwić projektowanie zwrotnicy. A propos - proponuje jednak się poświęcić i zrobić własną zwrotnice.
                        Co do umiejscowienia kopułki, to polecam artykuł Yoshi'ego o wyznaczaniu optymalnego położenia głośnika wysokotonowego. Artykuł znajdziesz na głównej.
                        W temacie wzmocnień: lepszy nadmiar niż niedobór.
                        Rozpraszacze na ściankach obudowy to też nie jest zły pomysł - wszak nie tylko B&W takowe stosuje - wystarczy zajrzeć do monitorów Xaviana :) Jeśli tylko masz możliwości, materiały i chęci to nie żałuj sobie Na pewno każdy taki detal będzie działał in plus z perspektywy całości konstrukcji.

Tapnięte z Galaxy

Skomentuj

zwrotnica jest dla mnie czarną magią, myślałem dać jakąś prostą cewka na bas i kond + rezystor na sopran
                          mam nadzieję, że na początek wystarczy. A rozpraszacze dam tylko muszę nabyc jakieś ciekawe listwy(sztukateria styropianowa się nada?)
                          A o przesunięciu poczytam jak się z robotą odkopie.

Skomentuj

Zamieszczone przez roczen82 Zobacz posta
                            zwrotnica jest dla mnie czarną magią, myślałem dać jakąś prostą cewka na bas i kond + rezystor na sopran
                            mam nadzieję, że na początek wystarczy.
                            Oj nie. Taka konfiguracja to najkrótsza droga do poważnych problemów. W tej sytuacji lepiej zawierzyć Akkusowi :)
                            Rozpraszacze najlepiej zrobić z materiału drewnopochodnego (MDF, HDF, wiór...)

Tapnięte z Galaxy

Skomentuj

Trzeba będzie przyjąć to co dają.
                              Ale akkus daje właśnie taką zwrotkę, jest kilka zrealizowanych takich zestawień.

http://diyaudio.pl/showthread.php/16...ht=usher+8945a
                              http://diyaudio.pl/showthread.php/14...ht=usher+8945a

Wiadomo z podsawową zwrotnicą nie osiągne pełnych możliwości zestawu. Ale i tak powinno być lepiej niż teraz.

Skomentuj

Witam po małej przerwie
                                Skrzyneczki skręcone narazie bez frontu i tyłu (foto zapodam w sobote)
                                Mam prośbe o dobranie bas reflexu, bo nie wiem jak się do tego zabrać
                                pojemnosć komory po odjęciu bitumu to 21L, chcę uzyskać szybki i niekoniecznie bardzo niski bas.
                                stąd moje pytanie jaki port przy jakim strojeniu.

---------- Post dodany o 13:56 ---------- Poprzedni post o 10:28 ----------

kombinuję w winisd i wychodzą mi długie porty
                                buda 23l 45Hz 68mm L=180mm natomiast pan z akkusa polecił mi port 67mm L=139mm

Skomentuj

Czaruję...
                                X