Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nowy SW.STX.15.3.800.4.FAMC czy Alphard Hannibal 18"

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nowy SW.STX.15.3.800.4.FAMC czy Alphard Hannibal 18"

Witam wszystkich fanów STX-a i Alpharda. :)

We wcześniej założonym temacie o estradówkach na nieduże imprezy rodzinne doradziliście mi paczki na 2 x Alphard PS12 + STX D800. Głośniki już kupiłem i po wstępnym odpaleniu ich w posiadanych 110l obudowach brakuje mi jednak zejścia. Kick bas jest b. dobry ale chciało by się jeszcze usłyszeć i poczuć najniższe rejestry, dlatego pomyślałem o uzupełnieniu nadstawek o jeden subwoofer.
    Po symulacjach w WinIsd wytypowałem nowego 15" STX jednak zauważyłem na Allegro Alpharda Hannibala 18" za 200zł, który jest mniej prądożerny a w symulacjach wypada całkiem nieźle. Obudowa, co prawda wyjdzie o połowę większa i Xmax na poziomie 4.5mm, ale nie wymaga panelu Irka 450W.
    STX z kolei trochę niżej i łagodniej schodzi, co wróży lepszej jakości bas.

Co mi radzicie kupić w kwocie do 300 zł. za głośnik. Panel i tak zamówię u Irka, tylko 300 W do Alpharda czy 450W do STX?
    Wklejam symulację w WinIsd:

Symulację robiłem dla mocy 150W, co jest max dla bezpiecznego wychylenia membrany dla Alpharda.
    Filtr dolnoprzepustowy ustawiony na 80Hz 6dB/okt.
    Jak zwykle z góry dziękuję za Waszą pomoc.

---------- Post dodany o 17:24 ---------- Poprzedni post o 16:17 ----------

Korekta - filtr dolnoprzepustowy ustawiony na 80Hz 12dB/okt.
    Last edited by KAPRINT; 25.02.2011, 15:27.

Znowu temat o głośniku widmo... Skoro nikt go nie miał jeszcze to kto ma Ci odpowiedzieć na pytanie? zrobiłeś symulacje to sam wybierz.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
      ? zrobiłeś symulacje to sam wybierz
      Przecież dobrze wiesz, że symulacja nie odpowie Ci na pytanie jak głośnik brzmi. Jest to tylko symulacja a praktyka ze sprzętem estradowym to jeszcze inna sprawa.

Skomentuj

Ja bym się zainteresował jeszcze tym: http://allegro.pl/sammi-15-400w-rms-...477573878.html

Jeżeli to co producent podaje, parametry są w miarę prawdziwe - to bardzo fajny głośniczek się kroi, szybki, z wykopem, a także będzie trochę mógł pomruczeć, o ile obudowa mu na to pozwoli.

Hannibal nie jest złym głośnikiem - puka sobie i tyle, natomiast zejście jak na 18' ma marne.

Skomentuj

Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
          Ja bym się zainteresował jeszcze tym: http://allegro.pl/sammi-15-400w-rms-...477573878.html
          Widziałem, tylko ciekawe ilu będzie chętnych. W symulacjach w obudowie 150l strojenie 30 Hz schodzi do 30 Hz -3dB.

Skomentuj

Napisz do sprzedającego za ile jest go w stanie oddać od ręki - najlepiej zaproponuj sam 150Litrów to go zabije - 110L max, chociaż z tego co widzę po napędach - będą dość słabe jak na taki głośnik - 8ohomowy więc o wytrzymałość mocowa bym się aż tak nie martwił w tym wypadku, jeżeli chcesz zyskać na zejściu. Chyba że irek zrobi Ci "lepszą" wersje albo kupisz jakiś porządniejszy wzmak np. t amp 800 albo podobny w cenie 600-800zl a jest w czym wybierać.

Skomentuj

Zamieszczone przez KAPRINT Zobacz posta
              Przecież dobrze wiesz, że symulacja nie odpowie Ci na pytanie jak głośnik brzmi.
              Tak,dlatego nie widzę sensu tego porównania,skoro nikt tego nowego STX-a nie słyszał to przecież Ci nie powie czy niżej zejdzie od alpharda.

...po wstępnym odpaleniu ich w posiadanych 110l obudowach brakuje mi jednak zejścia. Kick bas jest b. dobry ale chciało by się jeszcze usłyszeć i poczuć najniższe rejestry
              Skoro brakuje Ci zejścia to wybierasz głośnik który Ci to zapewni a nie głośnik o którym nikt nic nie wie (choć wcale nie twierdzę że ten nowy stx nie zejdzie nisko,ale porównywanie głośnika 15" do 18" to głupota).

No i druga sprawa,napęd. Panel może być lepszy od polecanego T.ampa 800,gdyż końcówki mocy zazwyczaj im mocniejsza tym lepsza,mimo iż mocy jest wystarczająco na głośnik słabsza końcówka gorzej brzmi (na basie) od mocniejszej (sprawdzone w praktyce),a t.amp 800 to ta słabsza końcówka..
              Nie słyszałem żadnego z tych głośników,ale słyszałem opinie na temat alpharda (głośnik ma kopa i powera,niestety nie schodzi za nisko jak na 18"... no i po ostrym pałowaniu cewka idzie z dymem). Na temat tego STX-a się nie wypowiem,ale razem z Bocianem zastanawialiśmy się czy go nie kupić na próbę...

Skomentuj

No i druga sprawa,napęd. Panel może być lepszy od polecanego T.ampa 800,gdyż końcówki mocy zazwyczaj im mocniejsza tym lepsza,mimo iż mocy jest wystarczająco na głośnik słabsza końcówka gorzej brzmi (na basie) od mocniejszej (sprawdzone w praktyce),a t.amp 800 to ta słabsza końcówka..
                Hmm ale to co Marian napisałeś zaprzecza jedno drugiemu - przeciez panel ma tylko 300W 4 ohm lub 450W 4 ohmy - zależnie od wersji. A t amp przecież w mostku przy 8 ma 800W, wieksza baterie kondensatorów, więcej tranzystorów końcowych, zapas mocy o którym wspomniałeś oraz to chyba jedyna tania końcówka nadająca się w miarę do napędzania basów.

Skomentuj

Tu nie chodzi o moc,chodzi o konstrukcję. Nie jestem elektronikiem ale zauważyłem różnicę między dwoma wzmacniaczami tej samej mocy,Wy z pewnością też. Najlepiej jak by się Irek wypowiedział albo ktoś kto konstruuje wzmacniacze.

Skomentuj

No owszem, nic innego jak przede wszystkim od topologii układu i głębokości sprzężenia zwrotnego a także zasilacza zależy to na co się bardziej wzmacniacz nada.
                    Natomiast ten tamp wypada bardzo dobrze w porównaniu z podobnych mocy wynalazkami, typu ads lx500 i lx800, qsc cx800 czy handbox atx800 z tych popularnych koncówek - produkowanych raczej pod drivery czy zestawy sredniowysokotonowe z płytkim sprzężeniem by lepiej grały w wyższym paśmie. A tamp wlasnie nie rewelacyjnie sprawdza się przy nadstawkach, suche brzmienie - dopiero na basie pokazuje że warto go zastosować do nie wymagających subów.

Skomentuj

Napisz do sprzedającego za ile jest go w stanie oddać od ręki - najlepiej zaproponuj sam 150Litrów to go zabije - 110L max, chociaż z tego co widzę po napędach - będą dość słabe jak na taki głośnik - 8ohomowy więc o wytrzymałość mocowa bym się aż tak nie martwił w tym wypadku, jeżeli chcesz zyskać na zejściu.
                      Zależy mi na zejściu i jakości basu, a nie na decybelach. Pomieszczenia, w którym będą imprezy nie będą większe niż 100 m2. Muzyka ma być grana na niskich i najwyżej średnich poziomach głośności, w pomieszczeniu obok powinno się dać rozmawiać.

Skoro brakuje Ci zejścia to wybierasz głośnik który Ci to zapewni a nie głośnik o którym nikt nic nie wie (choć wcale nie twierdzę że ten nowy stx nie zejdzie nisko,ale porównywanie głośnika 15" do 18" to głupota).
                      Dlatego pytam się Was na forum. Nie muszę kupować głośnika natychmiast, ale STX wygląda na tyle ciekawie, że chyba spróbuję jednak z nim, bo ten SAMMI 15" oprócz sprawy mocnego wzmacniacza wypada znacznie gorzej wg symulacji w group dealy w porównaniu z STX-em, no i waży 6kg więcej i jeszcze wymaga sporo większej budy, chociaż jest naprawdę interesujący.

Skomentuj

Zależy mi na zejściu i jakości basu, a nie na decybelach.
                        Czyli zależy Ci jednak na decybelach, w tych niskich rejestrach - a to umieją tylko głośniki dobre jakościowo 100m to wbrew wszystkiemu dość sporo jak na marną 15'. Bas wytłumia najbardziej sama akustyczność sali, pomieszczenia - która czasem po prostu zabija najlepsze głośniki. Duże wymagania stawiasz dla jednego subbasu z 15' głośnikiem, mimo iż jak piszesz ma być tylko dopalaczem do zestawu. Dołożyłbym i poszukałbym jednak lepszej 18'.

Nowy STX ma tą zalete - że jest też 4 ohmowy, przez co łatwo go napędzić. Ale uważam że sobie nie poradzi samotnie, dwa takie owszem.

EDIT:
                        Nadstawki masz 96db z wata - ciężko to będzie basem dogonić, ale przekonasz się o tym, jak wniesiesz to co wymodzisz, na tą sale 100m i basik Ci w niej zginie.
                        Last edited by LightSound; 25.02.2011, 23:01.

Skomentuj

Na początek spróbuje z jednym subem, te imprezki to potańcówki dla spokojnych ludzi w średnim wieku, a nie klubowe granie, czy weselna łupanka. Moim zdaniem sprzęt będzie wykorzystany najwyżej w 20%.
                          Ten subwoofer jest bardziej dla mnie, bo dla reszty uczestników wystarczyły by same nadstawki, znając ich upodobania muzyczne i sprzęt jaki posiadają w domach.

Skomentuj

To może ten? http://www.stx.pl/gdn-46-900-8-se.html ponoć jest dobry. Na elce jest konstrukcja.

Skomentuj

Sub przy pełnej mocy - załóżmy te 500W będzie w stanie wytworzyć w interesującym Cie paśmie spl max ok 120db gdy nadstawki 120db osiągną już przy podanych do nich 100W. Więc żeby to jakoś równo grało, bas nie był wycofany - suba pewnie odkrecisz dość znacznie, a przy nadstawkach nie przekroczysz godziny 11 i wtedy osiągniesz to co chcesz

Swoją drogą nie mysłałeś spytać się stxa o http://stx.pl/gdn-38-400-4-se.html - subniskotonowy głośnik, powinien Ci podpasowac, mało mocy woła a spasował by Twoim upodobaniom.

Skomentuj

Ten głośnik podobno jest słabszy od GDN-30-400 którego już nie ma na stronie,tak pisał PM po testach ich obu.

Skomentuj

Tyle że on je testował w odgrodzie czy tam TL, a to nie to samo co BR - jest to głośnik subniskotonowy, więc dobry by uzupełnić nadstawki małym kosztem.
                                  melisław widzę że go testował w br - ale nie napisał konkretów, czym napędza, ani jak się sprawował po wygrzaniu.
                                  Szkoda że nie ma sprawdzonego http://stx.pl/gdn-38-550-4-ae.html

Skomentuj

Szkoda że nie ma sprawdzonego http://stx.pl/gdn-38-550-4-ae.html
                                    Jak nie ma jak jest? i to chyba by był lepszy pomysł niż niesprawdzone głośniki. Za 200zł masz 15" najlepsze w swojej cenie,nawet jak dołożysz stówkę to i tak znów najlepszym wyborem będzie STX... dopiero od 500zł można wybierać w głośnikach innych firm (mowa tu o nowych głośnikach).

Jest jeszcze opcja poszukania np. używanego Eminence kappa pro lf z którego będziesz miał niski basik że aż się zdziwisz

Skomentuj

No tyle że ja miałem tego na dole, ze srebrnym koszem, a ten który jest obecnie, to chyba nowa wersja, którą nie wiem czy ktoś testował.

Co do kappy, to się zgodzę - ważne żeby była PRO a nie sama kappa lf, ale to raczej ok 500zl kosztuje.

Skomentuj

Zapewne to tylko nowy kosz,jeśli się różni dźwiękowo to tylko trochę,tak myślę. Można spytać Sound Wave w temacie o STX-sie. O tego nowego STX-a też można spytać,przecież to nic nie kosztuje.

Kappa pro lf tak,kosztuje powyżej 500zł,ale nowy,używany widziałem ostatnio za 350zł.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X