Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nadstawki na niskotonowym 30cm, Alphard czy STX?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nadstawki na niskotonowym 30cm, Alphard czy STX?

Witam, muszę iść bardzo po budżecie gdyż posiadam 200zł na niskotonowe oraz zwrotnice. Znalazłem tutaj takiego Aplharda http://allegro.pl/30-cm-4-lub-8-ohm-...459868413.html Qts ma wysokie i to bardzo no to do zamkniętej. Efektywność na poziomie 94dB? To chyba fikcja. Na niego wystarczyło by tak z 40-50l w zamkniętej?Co do STX to wiem że jest to firma lepsza od Aplharda ale co do tego przetwornika http://stx.pl/gdn-30-100-8-sc.html No to spokojnie by poszedł w BR, strojone na 40Hz, w 40l. No i ma jakieś niskie SPL bo moje GDN 20/60/3 tonsila mają 90dB, a ten GDN STX ma tylko 86dB. Co do basu no to preferuje zrównoważanie kick-bas a niskie zejście. No i efektywności musi mieć trochę, 90>dB.

Do czego Ty chcesz to użyć?
    Jak chcesz robić rzeczywiście jakieś nadstawki - a nie kolumny pełnopasmowe, o czym dalej piszesz to kup http://elektrik.pl/alphard/woofer/12...tt-p-1019.html - rzeczywisty spl i wiekszosc parametrów producenta, bardzo dobry głośniczek - kopia dobrego truvoxa 1225.
    Jaki masz driver do tego?
    Oba głośniki które podałeś nie nadają się do 2waya - tzn nadają, ale wymagają drogiego drivera.

Skomentuj

Kurde słabo się znam w zasadzie... Ale mam kolumny na tych STX. Raczej te kolumny nie były przemyślaną konstrukcją, jednak mogę powiedzieć to co wiem. Mam je w niewielkich paczkach ze 40l buda jest zamknięta, dobrze wytłumiona... Wraz z tubą STX gra znośnie, zasiliły kilka imprezek, jedną nawet pod gołym niebem. Podobno bylo wyraźnie słychać muzykę 300 m dalej. Nie mogę powiedziec nic na ich temat popartego teorią i jakimś profesjonalnym gadaniem. Jednak co do Basu... ten nie jest raczej mistrzem zejścia, jednak w takiej paczce jak moja ma ładny "kick"

Skomentuj

No tak, ale ja bym chciał jakieś głośniki wysokoprężne tzw. jakaś lepsza kopia GDS 30/60, która będzie dobrze się sprawowała w BR. Driver STX GDWK-10-200-8-PJ. Tłumiony rezystorem na -3dB. Ten Alphard ma Qts na poziomie 0.61 co wyklucza BR.

Skomentuj

Ehh czyli zależy Ci na basie? To zainteresuj się GDN 30/60/1 - ciągnie dość wysoko do środka pasma, basu będzie dość sporo z niego, a to że też ma niskie Qts wcale nie oznaczaże nie nadaje się do BR. Z Twoim budżetem widzę wymagasz cudów, a te GDWK musisz stłumić w Twoim wypadku o 12db a nie o 3db nie wiem czym się sugerowałeś że tak piszesz.

Skomentuj

Mogę też się wypowiedzieć na temat tego Tonsila 30/60/1 Sam takowy posiadam z Altusów 140. STX grał lepiej basem, jednak nie da się ukryć że ten Tonsil mial znaaacznie lepszą średnicę no i efektywność, no i kick był całkiem dobry. Jednak jesli ma być w miarę tanio to i tak proponowalbym STX W 2-way zagra wystarczająco dobrze. STX da też więcej basu.

Tonsila mialem kiedyś w sporej budzie, gdzieś ze 50l BR... no rewelacji z tego nigdy nie było. Myślę że znacznie lepiej zagrałby w Zamkniętej budzie.

Skomentuj

Hmm, z góry wróże że to głupi pomysł ale jakby tego tonsila wsadzić z membraną bierną, jaki wtedy były kick bas?

Skomentuj

Czaruję...
              X