Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

mały głośnik szerokopasmowy do sprzętu przenośnego

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

mały głośnik szerokopasmowy do sprzętu przenośnego

Witam,mam w planach zrobienie ponownie sprzętu przenośnego,będzie to mój 4 taki projekt :) Tym razem ma być to dopracowana konstrukcja pod względem mobilności i jakości dźwięku (ale w przystępnej cenie).

Do rzeczy: szukam małego głośnika szerokopasmowego o średnicy kosza max. 80mm,4 ohm. Pierwsze co mi przyszło na myśl to ten Visaton: http://www.visaton.de/en/chassis_zub...nd/frs8_4.html Oczywiście kusi mnie głośnik ARN 100-10/4 Tesli,który to ma 100mm średnicy i jednocześnie niższe FS (wskazane),lecz to już za dużo gdyż chcę tym razem zrobić obudowę w TL,i jak policzyć długość tunelu która by wyniosła 120cm i jego szerokość to wychodzi niezła obudowa.

Jeśli ktoś zna jakieś fajne szerokopasmówki w tym rozmiarze (80mm) i w tej cenie (max. 50zł) to proszę pisać :)

PS. mam dwa wzmacniacze,jeden 2x 22W (z dużego sprzętu) który jest już w miarę... a drugi słabszy,ten z małego sprzętu. Prawdopodobnie użyję tego słabszego z racji mniejszych gabarytów wzmacniacza i znikomej wagi.

marian w zasadzie ja też szukam jakiejś fajnej skutecznej szerokopasmówki, no ale nie chce TLki robić...
    to ma być przenośne czyli w miarę małe

wzmacniacz: TDA7056 3W max, ma wielką zaletę: zasilanie od 3 V czyli bateria od telefonu wystarczy :)

ja myślałem nad szerokopasmówkami z głośników komputerowych, oczywiście tych trochę lepszych

Skomentuj

Wzmacniacz mam,działa na 9V,jest z głośników komputerowych właśnie. Głośniki w sumie też mam,są to szerokopasmówki Sony których użyłem do małego sprzętu przenośnego. Jednak nie mam ich parametrów (FS) więc TL-ki nie zrobię. Po za tym nie grają na takim poziomie jakiego oczekuję.

Ktoś słyszał tego Visatona?

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
        Jeśli ktoś zna jakieś fajne szerokopasmówki w tym rozmiarze (80mm) i w tej cenie (max. 50zł) to proszę pisać
        ja wlasnie zamowilem monacory za 57zl/szt

Ktoś słyszał tego Visatona?
        FRS8 mialo sporo osob i chyba nawet robili TL

Skomentuj

http://www.davidgage.com/store/images/PJBbriefcase.jpg Moze cos takiego bys przemyslal. Na upartego i TL wejdzie, bo oryginalnie jest BR. W obudowie siedza dwa glosniki szerokopasmowe 5 calowe.

---------- Post dodany o 01:06 ---------- Poprzedni post o 01:00 ----------

Aha i zamiast szerokopasmowki, wolalbym kupic komplet glosnikow samochodowych coaxialnych sprzedawanych w parach. Owszem, mozna i szerokopasmowke samochodowa ale z coaxa bedzie wiecej basu i wysokich. Do tego prosty wzmak samochodowy na 12v i jedziesz z koksem :)

Skomentuj

Pawle S.,pokaż tego monacora :)

Pogromco,wolę kupić Visatona lub Monacora niż no name samochodowe,po za tym nawet jak by były firmowe to i tak za tą cenę to sam złom z piezakiem na wysokim.

Zapomniałem napisać że mam do tego sprzętu PJ-tki i jak będzie trzeba je zastosować to zastosuję :)

Skomentuj

ja kupiłem okazyjnie Monacory SP-45/4 bardzo podobne do tego Visatona
              grają bardzo przyjemnie w głośniczkach komputerowych

Skomentuj

Pawle S.,pokaż tego monacora
                http://www.monacor.pl/61573,301.dhtml?code=SPX-32M

Skomentuj

marian tego visatona ma przemo-lukas
                  jego zapytaj o wrazenia
                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

fajnie jakby tu się wypowiedział

Skomentuj

Właśnie z nim rozmawiałem,mówi że to fajny głośnik,ten z większym magnesem: http://www.visaton.de/en/chassis_zub...d/frs8m_8.html mówi że ma dobrą scenę i wysokie nawet w porzo :) ale co do basu to się nie wypowie bo jeszcze nie aplikował do obudowy,ale tak jak ja chce na nim zrobić linię Może go wezmę i później będziemy się wymieniać spostrzeżeniami.

Skomentuj

Ten Monacor 32 jest "kozak", słyszałem na "Volumenie"..

Skomentuj

JVC robi naprawdę bardzo fajne szerokopasmówki :) tylko, że mają 87mm
                          Pozdrawiam

Skomentuj

Marian, male szerokopasmowce maja zazwyczaj nizsza sprawnosc. Nie lepiej dac troche wieksze? 13-15cm. Tym bardziej ze ma byc przenosne, mozna dac opcje zasilania aku, a wtedy kazdy decybel jest na wage zlota :)

Skomentuj

Nie nie,to ma być małe i ma umilać wieczór... nie musi być głośne,w zupełności mi starczy tak jak gra na tym wzmacniaczu od głośników komputerowych i na 16 ohmowych głośnikach Soniacza:

Innych fotek tego mojego sprzętu od środka nie mam,musiał bym go rozwalić bo jest nie rozbieralny (6mm płyta MDF sklejona vikolem). Chciałbym aby ta nowa skrzynka była max. 2x większa od tego sprzętu.

Skomentuj

Chciałbym aby ta nowa skrzynka była max. 2x większa od tego sprzętu.
                                No to już się robi dość pokaźny litraż, do któreg 8cm głośniczki będą za małe, chyba że poważnie myślisz o TL.
                                Jeżeli konstrukcja ma być nierozdzielna na dwa głośniki to może zastosować patent ze starych, skrzynkowych odbiorników stereo gdzie na środku był duży głośnik eliptyczny 26/13 cm. lub większy 31/18 cm. o dużej sprawności i szerokim paśmie plus dwa tweetery po bokach. Przy małej mocy wyjściowej grało to naprawdę głośno i przyjemnie, z hi-endową średnicą. :)
                                W sumie głośniki dość lekkie i nie wymagające, a na allegro można trafić za 20-40 zł.

Skomentuj

Zamieszczone przez Away Zobacz posta
                                  Ten Monacor 32 jest "kozak", słyszałem na "Volumenie"..
                                  moglbys to rozszerzyc?
                                  chcialbym cos o nim wiedziec zanim go uslysze

Zamieszczone przez BraWo Zobacz posta
                                  JVC robi naprawdę bardzo fajne szerokopasmówki
                                  a gdzie je mozna kupic? pamietam ze lata temu zachwalal je takero, ale nadal nie wiem gdzie i za ile to kupic

Skomentuj

Może myślał o takich http://allegro.onet.pl/nowe-glosniki...465465598.html

Skomentuj

a gdzie je mozna kupic? pamietam ze lata temu zachwalal je takero, ale nadal nie wiem gdzie i za ile to kupic[/QUOTE]

I tu jest problem, bo nigdzie :(
                                      Te konkretne o których pisałem montowane były (może i są nadal) w zestawach micro tej samej firmy. Kupowałem je jako używane co jakiś czas jak trafiła się okazja na Allegro. jedną parę gotowych już "osłuchanych" właśnie sprzedaję :)

Pozdrawiam

Skomentuj

Dobrze,to może wyjaśnię do końca o co mi chodzi:

-ma być jak najmniejsza obudowa
                                        -mają być małe głośniki z racji linii (im mniejsze głośniki tym mniejsza obudowa,trzeba jednak dobrać takie głośniki które zagrają również basem,jako takim,żeby był sens pakowania je w TL)
                                        -mają grać lepiej od tych moich soniaczy
                                        -obudowa ma być z założenia rozdzielna (jeśli nie będzie takiej możliwości to będzie kompakt,nie robi Mi to aż takiej różnicy)
                                        -wzmacniacz mam,jest on mały i zajmuje minimum miejsca (jak widać na zdjęciu)
                                        -zasilanie będzie bateryjne (baterie akumulatorki),nie chce akumulatora żelowego gdyż zasilanie ma się chować w obudowie
                                        -drugie zasilanie będzie z sieci,mam transformator oryginalny od tego wzmacniacza,wystarczy zrobić mu małą obudowę

Myślę że wszystko wyjaśniłem. Jak widać w cenie 40zł nic innego nie ma,więc chyba wezmę tego Visatona. Teraz pytanie tylko którego? bo są 3 modele. Przemo mówił że ten model z dużym magnesem sprawdzi się chyba najlepiej w linii. Co Wy na to?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X