Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Behringer B-2 Pro, a MXL V67i

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Behringer B-2 Pro, a MXL V67i

Witam

Moje pytanie odnosi się do dwóch mikrofonów, Behringer B-2 Pro i MXL V67i. Prawdopodobnie jeden z nich będzie moim pierwszym mikrofonem, niestety mam problem z wyborem, który.Oba te mikrofony maja swoje zalety, Behringer ma zmienną charakterystykę, a MXL ma przełącznik zmieniający charakter brzmieniowy kopułki.
    Chciałem wybrać ten mikrofon, który dobrze spisze się w przypadku wokalu (głównie hip-hop), ale też do ewentualnego zbierania chórków. Niestety nie mam wystarczająco dużego doświadczenia, a moje fundusze nie pozwolą na zakup obu mikrofonów, dlatego chciałbym prosić o rady, czym się kierować podczas wyboru jednego z tych mikrofonów. Od razu zauważę, że starałem się jak najwięcej doczytać na temat wyboru mikrofonu i wynikiem jest wybór dwóch powyższych modeli, ale nie sposób mi porównać możliwości obu tych mikrofonów.

Z góry wielkie dzięki za każdą pomoc

Na początek oragnizacyjne sprawy A więc czy masz dzwiekówke, mikser? Jeśli tak to zalecam ci odłożenia jeszcze 100 zł w celu kupienia Rode NT1-A*.

* Rode NT1-A - ok.750 zł
    Wkładka: 1-calowa, pojemnościowa, polaryzowana zewnętrznie
    Charakterystyka kierunkowości: kardioidalna
    Pasmo przenoszenia: 20 Hz - 20 kHz
    Impedancja wyjściowa: 100 Ohm
    Ekwiwalentny poziom szumów: 5 dBA SPL [IEC651, IEC268-15]
    Maks. SPL: 137 dB [THD 1% dla 1 kOhm]
    Czułość: -31,9 dB, 1 V/Pa [25 mV przy 94 dB SPL] +/-2 dB
    Dynamika [DIN IEC651]: 132 dB [IEC651, IEC268-15]
    Zasilanie: Phantom 48 V, 24 V
    Ciężar: 326 g
    Maks. poziom wyjściowy: +13,7 dBu [THD 1% dla 1 kOhm]

Jeśli nie przekonuja Cię te informacje dodam, że Rode produkuje mikrofony najwyższej klasy. NT1-A ma naprawde ciepłe brzmienie, nie slychać płaskiej, plastikowej barwy, niskie szumy - jednym słowem jest to zwycieżca w kategorii do 800 zł i zapewne o wiele lepszy niź niektore mikrofony powyzej 1300-1500 zł. Ten mikrofon jest polecany w kazdym studio, przez kazdego akustyka. Najlepiej jedź do sklepu muzycznego i zapytaj o mikrofony, o ten mikrofon zepewne poleca ci go.

Skomentuj

A mysłałeś o Shurach? SM58 tylko nie se, bo to już nie klasyk. Po prostu sprawdzony, powszechnie stosowany mic do nagrań.

Behringer ma zmieniana charke - co ułatwi jego zastosowanie i ustawienie by nie sprzęgał, marshalle są trudne w konfiguracjj, a skoro piszesz że to ma być pierwszy mic, to bym się w niego nie pchał. Rode robi dobre mikroony, ale do szczórów im jeszcze troche brakuje, reputacji

Skomentuj

Nie jestem obeznany w świecie studiów nagraniowych,ale wiem ze reputacja sprzętu w świecie PRO jest ważna. SM58 to mikrofon najczęściej stosowany na estradzie,jeśli go masz to nikt Ci nie powie że jest zły (a jeśli muzyk uważa że jest coś dla niego lepszego to przyjeżdża z własnym mikrofonem,najczęściej jest to Elektro Voice).

Więc jeśli masz studio nagraniowe lub je dopiero otwierasz i myślisz o tym na poważnie to bierz mikrofon taki który jest najczęściej polecany i używany.

Skomentuj

Shure robi dobre dynamiki to jest pewne, ale co do puszek to rode naprawde ma niebanalna barwe. z mikrofonami to jest tak ze poki sie nie uslyszy to neiwiadomo ktory jest naprawde dobry. ja mialem okazje rozmawiac z akustykiem i polecal go, pozatym sam go slyszalem i brzmial swietnie, wylapywal kazde zawachanie, niepokoj, kazdy drobny blad byl slyszalny. No ale to czasem jest wada w mikrofonach jesli nie umie sie zorbic przejrzystego miksu i masteringu.

Skomentuj

Sorki, że nie pisałem tak długo

Dzięki wszystkim za opinie. Żeby odpowiedzieć na pytania zacznę od tego, że przewiduje na razie przedwzmacniacz podpinany od razu do komputera.
            Jest to naprawdę pierwszy mikrofon, od którego zacznę i nie przewiduje jak na razie wielkich nagrań, chce jednak powoli zacząć i powoli może coś rozkręcę, ale na razie nie mogę sobie pozwolić na wielkie inwestycje i wspomniany Rode był brany pod uwagę, ale jako projekt przyszłościowy.
            Początkowo też wykluczyłem mikrofony dynamiczne i te posiadające interfejs USB.

Więc widzę, że lepszą decyzją będzie Behringer, a po wakacjach może będę się zastanawiał nad kolejnym mikrofonem pewnie już nad Rode.

Skomentuj

tak tylko zal hajsu wywalac, bo mozesz kupic rode, a potem dokladac misker, albo przedwzmacniacz, dzwiekowke.

Skomentuj

Czaruję...
              X