Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Voigt Pipes

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Voigt Pipes

Voigt Pipes
    http://diy-audio.atspace.org/myvgtdwg.htm

chciałem sobie zmontować taka fajke jak wyżej na oldskulowym arz6608
    jednak 2 metrowy mebel niezmieści się do mojego pokoju :(

nie dało by sie w/w projektu przeliczyć na coś niższego wysokościowo ? /może jakiś kalkulator ?/

niby można to ciachnąć w połowie i zrobić TQWT http://www.mh-audio.nl/TQWT.asp?c=y#ready
    ale fajka wydaje się łatwiejsza w budowie :)

Dzięki za pomoc
    POZDRAWIAM

Zamieszczone przez robsmok Zobacz posta
    jednak 2 metrowy mebel niezmieści się do mojego pokoju
    Standardowy pokój ma chyba 250cm...same drzi masz ponad dwa metry chyba ze jakis stary dom...

Skomentuj

hmm 1,2m wysokości to bariera jakiej nie przeskoczy moja żona :)

Skomentuj

Dlaczego ?? To wieszak na ubrania też ma od ziemi 1.2m ??

Skomentuj

Niestety rura Voigta musi byc duza. Jak nie w gore, to w tyl. Nie badz pantofel i buduj jak Voight przykazal ;]

Skomentuj

hmm to może z tego 1,9 m da się zrobić 1,5m :) ?
            nie spotkał ktoś jakiegoś kalkulatorka do takiej obudowy ?
            TNX

Skomentuj

Zamodelować można np. hornrespem.
              Lecz bez względu na symulacyjny trud, z opisanej konstrukcji na tym ARZ bas to tak do około 100 Hz i spadek. W mniejszej pipce Voighta odpowiednio wyżej bass kaputt. Nawet z trzymetrowej pipy Voighta bas byłby mocno taki sobie, a przy wychyle 1,7 mm membrana mogłaby okazać się jednorazowego użytku.
              Aby nie forsować głośnika można zastosować małą LT, wystarczy zbudować skrzynkę 22x33x100, głośnik umiejscowić te kilka cm od górnej krawędzi frontu, wylot wysokości ok. 20 cm z dołu i skierowany do przodu. Odpowiedź będzie bardzo zbliżona do tej z rury Voighta, a rozmiar nieprzesadny. Ogólnie z tej ARZ najbezpieczniej nie wyciskać na siłę większego zejścia. Trochę mordęgi z wytłumieniem, a zagra z porównywalnie mniejszej skrzynki z akceptacją połowicy.
              Załączone pliki

Skomentuj

Czaruję...
              X