Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kompan dla ARN116

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kompan dla ARN116

czesc

Wlasnie sie zastanawiam nad kompanem wysokotonowym dla moich ARN116-10/8.
    Chcialbym zrobic jakies mile mikromonitorki w BR (po jednym midwooferze i tweeterze na kolumne). Miala byc nieduza TL, ale wole cos jeszcze mniejszego objetosciowo.
    Pierwotnie wydumalem Visatona TW70, ale z perspektywy mysle sobie,
    ze przez to, ze trzebaby go dosyc mocno stlumic L-padem - chyba szkoda glosnika.
    Teraz pytanie co do tego ARNa dobrac do max 40-50pln za szt.
    Jakie proponowalibyscie strojenie ARNa? Jak sie spisywal u tych co sie nim bawili i jak duze
    skrzynki dla niego budowali.

Bede chcial z pomoca kolegow forumowiczow z 3miasta pomierzyc docelowe glosniki i "wyskrobac" jakas w miare poprawna zwrotnice - przy okazji pewnie calkiem sporo sie uczac.

AHA...pewnie ktos zaproponuje missiona ...nie bralem udzialu w grupowym zamowieniu, ani nie mam dla niego pierscieni mocujacych/frontow, wiec raczej odpada.

z gory dzieki za podpowiedzi

ps...tu sie kreci podobny temat http://diyaudio.pl/showthread.php/17034-ARN-116-zwrotka
    Last edited by mellowman; 05.03.2011, 21:42.

ja proponuję arv 104, ewentualnie stx pj, ale żadnego z tych głośników nie słyszałem. Można też wsadzić sc10n visatona, ale do tego raczej nie ma zwrotki.

tutaj masz gotowy projekt dolphina na arn116 i arv 104
    http://diyaudio.pl/showthread.php/13...ght=poczynania
    Last edited by wojak737; 05.03.2011, 22:11.

Skomentuj

Pisałem już, że mission za dyszkę bije na głowę tw70:) rozmiarowo nawet fajnie pasuje do arna. a to ze nie brales udzialu w zamowieniu to nie znaczy ze nie mozesz go miec. Zapytaj w dziale ogłoszeń i tyle. A jak nie za 4zł to za dyszkę na allegro, a nawet za dwukrotnie wyższą cenę warto go wziąć.

Skomentuj

Zamieszczone przez wojak737 Zobacz posta
        ja proponuję arv 104
        a gdzie go kupisz? no i troche duzy...

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
        Pisałem już, że mission za dyszkę bije na głowę tw70 rozmiarowo nawet fajnie pasuje do arna. a to ze nie brales udzialu w zamowieniu to nie znaczy ze nie mozesz go miec. Zapytaj w dziale ogłoszeń i tyle. A jak nie za 4zł to za dyszkę na allegro, a nawet za dwukrotnie wyższą cenę warto go wziąć.

a ja mam jeszcze te fronty

---------- Post dodany o 09:54 ---------- Poprzedni post o 09:53 ----------

pomiary glosnikow wykonalem i podeslalem
        jedno jest pewne - mission ma tak niska efektywnosc ze nie potrzebuje tlumika w polaczeniu z ARN116! (wlasnie ich slucham )
        w przyplywie ochoty bede musial sie za to zabrac bo ktos juz na to czeka :P

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
          bede musial sie za to zabrac bo ktos juz na to czeka :P
          Dokładnie
          Puki co słucham tego małego wariata w dziwacznych paczkach z rynien PCV :P mocno wygłuszonych i bez BR Dołączyłem do tego pierwszą lepszą zwrotkę z satelitek Samsunga gdzie również siedział głośnik o średnicy 10cm. No i zabrałem satelitką tweetery, puki co staram się wsłuchać się w tego ARNa i jestem zaskoczony jak takie małe coś potrafi grać Gdy już bedę miał te zwrotnice i Missiony, to zabieram się za robienie skrzynek... Boje się tego bo to będzie mój pierwszy fornir, i chcę fronty skajem obciągnąć

Ale co do samego ARN116... Ktoś ostatnio napisał że on gra całkiem przyjemnie solo...

Skomentuj

..ale lepiej z wysokim.

Skomentuj

Zamieszczone przez mellowman Zobacz posta
              AHA...pewnie ktos zaproponuje missiona ...nie bralem udzialu w grupowym zamowieniu, ani nie mam dla niego pierscieni mocujacych/frontow, wiec raczej odpada.
              ja mam i jedno i drugie
              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Nie na temat...
                missiony bede pewnie mial w tym tygodniu :)
                a fronty ewentualnie wystrugam z HDF-u.
                chyba ze Paweł S. ma jeszcze pierscienie na stanie...
                zamowilbym z STX-a te od PJki,
                ale horendalnie droga przesylka podrazalaby niepotrzenie caly projekt

Skomentuj

zabawa programem SPL_copy
                  zaowocowala takimi "pomiarami"
                  Załączone pliki

Skomentuj

twojepomiary sie nie otwierają, trzeba było dać w jpg

Skomentuj

zwrotnica wstepnie odsluchana
                      dla pewnosci zrobie jeszcze raz pomiary po wygrzaniu missiona i mozna sie pochwalis schematem

Skomentuj

ja mam arn'a 100 polaczonego z arv, w sumie cale kino na tym wspomagane 226 na zwrotce dostepnej na necie, gra to czysto i bardzo przyjemnie. arv da sie jeszcze czasem gdzies kupic sam 1 potrzebuje pawel pochwal sie zwrotka bo mam 6 arnow i 6 missionow :P bedzie kino :)

---------- Post dodany o 10:58 ---------- Poprzedni post o 10:56 ----------

a co do litrazu closed 2-2,5l na 1 arna. 4-5 l na jednego w br ja mam tak zaaplikowane chyba 9,5l brutto podlogowke i 4,2l satelity. 2 kolumienki pod lapa w closed 2,2l. objetosci brutto

Skomentuj

Witam, chciałbym zbudować małe kolumienki ARN116 10/8 + tą kopułkę mission cokolwiek to jest, prosiłbym o podanie producenta:-) Mógłbym też poprosić o zwrotkę do tego w jpg? Będe bardzo wdzięczny.

Skomentuj

zwrotnica projektu yoshiego z moich pomiarow
                            pomiary nie sa idealne ale zwrotnica wydaje sie OK

tak wiec kolega schwalba1 dostanie taka wraz z missionami

Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz posta
                            Witam, chciałbym zbudować małe kolumienki ARN116 10/8 + tą kopułkę mission cokolwiek to jest, prosiłbym o podanie producenta:-)
                            http://allegro.pl/glosnik-wysokotono...495296617.html

Skomentuj

Pawel wklej do gotowych...

A moze ktos ma pomierzonego W100
                              to tez by sie cos zrobilo :)
                              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Prawdę mówiąc watpie zeby ta zwrotnica była w 100% poprawna, bo na oko widać że faza nie jest idealnie zgrana ale w przypadku tych głośników chyba nie ma sensu sie bawić w jakieś poważniejsze konstrukcje i komplikowanie fitlrów. Tak na oko powinno być w miarę przywoicie.

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                                  Prawdę mówiąc watpie zeby ta zwrotnica była w 100% poprawna, bo na oko widać że faza nie jest idealnie zgrana
                                  tak, tez to zauwazylem

ale brzmi OK i nie zauwazylem wyraznego grania konkretnego glosnika wiec mozna uznac to za dobra zwrotnica

---------- Post dodany o 15:00 ---------- Poprzedni post o 14:59 ----------

Nie na temat...
                                  na oko widać że faza nie jest idealnie zgrana
                                  sam ja projektowales i dopiero teraz to zauwazyles? :P

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                                    A moze ktos ma pomierzonego W100
                                    to tez by sie cos zrobilo
                                    Dzisiaj/jutro wstawię.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                      sam ja projektowales i dopiero teraz to zauwazyles? :P
                                      Widziałem to już wcześniej ale w tym zestawie chyba nie ma co się silić i poszukiwać lepszego zgrania np filtrem 3 rzędu kopułki bo to wyjdzie za drogo. Ważne żeby równowagę tonalną zachować i będzie grać przyzwoicie.

Skomentuj

Ważne żeby równowagę tonalną zachować i będzie grać przyzwoicie.
                                        i gra dobrze

zgranie glosnikow jest OK
                                        bas, srednie OK
                                        jedynie wysokotonowka malo detaliczna i wyraznie szybko sie konczy
                                        na innych glosnikach wyraznie slychac wysokie "cykanie" a tutaj jest duzo ciszej

szkoda ze ARNow juz nie sprzedaja bo fajny tani zestaw wyszedl

Skomentuj

Czaruję...
                                        X