Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

wszystko pod drewnianym sufitem :(

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez PawelWojcik Zobacz posta
    1 kopulka pod sufitem promieniuje prostopadle w podloge powodujac odbicia, glosnik omnipolarny rownolegle do sufitu. ja potrzebuje glosnika ktory dobrze promieniuje pod katem 30-60'. czy sa takie? wstegowy? tubowy? czym to sie je? szukam i szukam... prawie wszedzie na wykresach powyzej 30' bardzo pada sprawnosc dla czestotliwosci ponad 5khz ale znalazlem ch-ki tylko kilku kopulek
    niestety kazdy glosnik stworzony jest do grania na osi
    opcja to tak jak juz napisalem - wyprofilowac stozek w kolumnie omnipolarnej tak aby grala pod katem tych 30-60*
    inna opcja to ukierunkowanie glosnika na sluchacza

2 chyba lepiej cos zrobic samemu (lub na zamowienie) poniewaz:
    - nie potrzebuje pieknej obudowy
    - nie znajde dobrego gotowego rozwiazania
    - za te same pieniadze moze byc "o polke wyzej"
    skoro sam sobie robisz dom to z kolumnami napewno sobie poradzisz
    no i to forum DIY

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
      niestety kazdy glosnik stworzony jest do grania na osi
      tak, ale sa wyjatki, np. teraz czytam o glosnikach tubowych estradowych: "promieniowanie w osi poziomej 90' - 6dB w osi pionowej 45' - 6dB" (?!)
      zobacz jeszcze charakrertstyke kierunkowa tego glosnika: Fountek NeoCD1.0 200zl na Allegro...

Skomentuj

tak, ale sa wyjatki, np. teraz czytam o glosnikach tubowych estradowych: "promieniowanie w osi poziomej 90' - 6dB w osi pionowej 45' - 6dB" (?!)
        zobacz jak takie tuby wygladaja, jakie maja wymiary i na jakiej odleglosci graja pod takim katem

zobacz jeszcze charakrertstyke kierunkowa tego glosnika: Fountek NeoCD1.0 200zl na Allegro...
        no ladnie na wykresie... ale wolalbym najpierw to uslyszec

Skomentuj

A umieszczenie samych wysokotonówek między szybami? Mam jeszcze jeden pomysł, zaraz rozrysuję - rozumiem, że sufit będzie niższy niż jest teraz na środku pokoju.

Skomentuj

Zamieszczone przez sloik255 Zobacz posta
            A umieszczenie samych wysokotonówek między szybami?
            myslalem o tym, ale miedzy szybami jest 70mm wiec pozostaje problem glosnikow sredniotonowych. tylko subwoofer moze byc "gdzies tam".

Zamieszczone przez sloik255 Zobacz posta
            rozumiem, że sufit będzie niższy niż jest teraz na środku pokoju.
            drewniany sufit bedzie sie zaczynal zaraz nad oknem. pod sufitem jest masa miejsca...

Skomentuj

Nie wiem za bardzo jak to zobrazować bez zdjęć. Wtedy może ci przedstawię. Choci o to, żeby wykonać tak jakby wnęki zaraz nad szybą, które nie miałby tego kąta 20', tylko większy - powiedzmy, żeby widział środkiem odległość 0,5m od przeciwległej ściany. Wysokotonówki nie potrzebują specjalnej komory rezonansowej, więc samo umieszczenie ich w dziurze w suficie powinno zdać egzamin.
              Podobnie ze średnimi.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                zobacz jak takie tuby wygladaja, jakie maja wymiary i na jakiej odleglosci graja pod takim katem ... no ladnie na wykresie... ale wolalbym najpierw to uslyszec
                ja sie zupelnie na tym nie zmam. nie uslysze do chwili kiedy nie zamontuje w tych nietypowych warunkach.

mam nadzieje ze ktos mi tu poradzi jakie glosniki/zwrotnice kupic...

Skomentuj

ja potrzebuje glosnika ktory dobrze promieniuje pod katem 30-60'. czy sa takie? wstegowy? tubowy? czym to sie je? szukam i szukam... prawie wszedzie na wykresach powyzej 30' bardzo pada sprawnosc dla czestotliwosci ponad 5khz ale znalazlem ch-ki tylko kilku kopulek
                  Pisałem właśnie o tym że tubowy (jak na estradzie) ale i tak tuba musiała by celować w słuchacza a nie centralnie w podłogę...
                  ja sie zupelnie na tym nie zmam. nie uslysze do chwili kiedy nie zamontuje w tych nietypowych warunkach.
                  Daj maila to Ci coś wyśle...

jesli chodzi o miejsce "do sluchania" to bedzie ona prawie w srodku pokoju i z tego powodu pisze o 30-60'....
                  Nie bez powodu pytałem o odległość, jeśli miała ona by być duża tzn. przyjmijmy te 4m to trzeba wtedy iść w przetworniki o wysokiej skuteczności. małe pierdziawki od systemu 5.1 mają zazwyczaj niską skuteczność przyjmijmy że te 86db z metra z dwóch już natomiast będą miały 80db a z czterech 74db itd...

Skomentuj

Uploaded with ImageShack.us

Skomentuj

@sloik255: sdzieki! oczywiscie moge tak zrobic. kilka firm (B&W, JBL, Bose) produkuje kolumny sufitowe z glosnikami pod katem. dawalem linki. tak czy inaczej szukam teraz glosnikow o szerokiej charakterystyce promieniowania.

Skomentuj

Czaruję...
                      X