Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Monacor SPX-32M

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Monacor SPX-32M

dotarly do mnie monacory SPX-32M

maly glosnik szerokopasmowy za 57zl/szt
    dane techniczne http://www.monacor.pl/61573,301.dhtml?code=SPX-32M

zdjecia

pakowanie OK
    martwi troche fakt ze mimo tych plastikow caly ciezar glosnika spoczywa na drewnianej "galce od szafki" :P
    szkoda tez ze producent nie dodaje drukowanej wersji danych technicznych swoich glosnikow

tutaj widac roznice w wykonaniu poszczegolnych egzemplarzy
    jeden jest wykonany ladnie w drugim widac paskudnie wylany klej

na koniec porownanie z ARN 116 i missionem

opis brzmienia za chwile jak tylko je zamontuje

Ciekawy jestem brzmienia.... oraz czxy da się tą gałkę odkręcić i założyć kopułkę ppyłową :P

Skomentuj

jak go chcesz zaaplikować Pawle? wygrzej go i zrób pomiary:)

Skomentuj

jak dobrze pamietam to do samochodu jako srednio-wysokotonowy
        byl tez podobny tangband
        ciekawe jak to gra
        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
          jak go chcesz zaaplikować Pawle?
          zabudowa w desce rozdzielczej peugota boxer + wspomaganie na dole pasma przez tesle w drzwiach

pomiary oczywiscie musze zrobic bo niestety okazalo sie ze kolegi radio nie posiada aktywnych filtrow :???:

co do brzmienia
          gra to mi narazie w 4litrowej obudowie b-r (obudowa od ARN 116)
          pierwsze wrazenie - na osi bajka
          jest wszystko! rowniez bas! (oczywiscie niczym to nie trzesie :P )
          ale niestety juz jak lekko sie odchyle to brzmienie robi sie "matowe" i chyba jednak bede musial go wspomoc "superwysokotonowa" kopolka :/

Skomentuj

no to beda tanie 3 drogi
            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez ploter Zobacz posta
              Ciekawy jestem brzmienia.... oraz czxy da się tą gałkę odkręcić i założyć kopułkę ppyłową :P
              wersja 31M jest z kopułką

Skomentuj

mam dzisiaj jakis slaby dzien bo wszystko mi dzisiaj brzmi jak zza koca :/

Skomentuj

Przepraszam bardzo ale ta bądź co bądź przyznaje niefajna gałka drewniana to nie jest przypadkiem korektor fazy ? :) (a wy chcieli byście go wywalić ?:blink:)
                  Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                  ale niestety juz jak lekko sie odchyle to brzmienie robi sie "matowe" i chyba jednak bede musial go wspomoc "superwysokotonowa" kopolka :/
                  to wywal tą "gałkę" (jak co niektórzy myślą że można) to dopiero będzie się działo

Skomentuj

Jak prezentuje się stereofonia na tych głośniczkach?

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
                      bądź co bądź przyznaje niefajna gałka drewniana
                      jednym sie podoba a innym nie
                      mi sie spodobala

i tak, to korektor fazy

to wywal tą "gałkę"
                      niestety nie bedzie to latwe poniewaz korektor zapewne jest przykrecony od tylu a tyl jest zaklejony metalowa puszka :/

Zamieszczone przez BioCannabis Zobacz posta
                      Jak prezentuje się stereofonia na tych głośniczkach?
                      tego jeszcze nie wiem poniewaz zrobilem redukcje tylko do jednej kolumny
                      jutro podlacze stereo

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                        niestety nie bedzie to latwe poniewaz korektor zapewne jest przykrecony od tylu a tyl jest zaklejony metalowa puszka :/
                        To był sarkazm - miałem na myśli raczej że "broń boże" nie wywalać tego.

Jak już się trochę osłuchasz napis coś o średnicy (w sumie wystarczy mi stwierdzenie coś w stylu: "warta tej ceny..." )

Skomentuj

To był sarkazm - miałem na myśli raczej że "broń boże" nie wywalać tego.
                          W Visaton'owskim BG20 wszyscy wywalają korektor, w ARZ660x podobno też wprowadzał więcej zamieszania niż korzyści więc z tym "broń Boże" to byłbym raczej powściągliwy. Owszem, zakładam, że akurat ta konstrukcja jest pewnie jakoś tam przemyślana ale bez posłuchania to raczej wstrzymałbym się przed tak definitywnymi stwierdzeniami jak "broń Boże".

Paweł, też byłem mocno zdecydowany na ten głośnik ale z Twoich opinii (choć na razie "ubogie" - no ale to zrozumiałe ) wynika, że raczej szału nie ma. Jak z barwą brzmienia? Jest tutaj coś takiego jak charakterystyczna dla niektórych (nawet wielu) szerokopasmówek "wyrazistość" średnich tonów? Wnioskując po Twoich stwierdzeniach typu "matowo" i "zza koca"... cóż, ciężko się takiego brzmienia spodziewać.

---------- Post dodany o 06:57 ---------- Poprzedni post o 01:25 ----------

PS: z drugiej strony, w BG20 i ARZ nie ma korektorów fazy tylko tubki, które chyba mają podnosić pasmo przenoszenia

Skomentuj

a może by na tym kołku umocować missiona ?

Skomentuj

Zamieszczone przez dabyl Zobacz posta
                              W Visaton'owskim BG20 wszyscy wywalają korektor, w ARZ660x podobno też wprowadzał więcej zamieszania niż korzyści
                              tylko ze w tych glosnikach to nie jest korektor fazy a stozek wysokotonowy!

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                              a może by na tym kołku umocować missiona ?
                              niestety nie zmiesci sie

Jak z barwą brzmienia? Jest tutaj coś takiego jak charakterystyczna dla niektórych (nawet wielu) szerokopasmówek "wyrazistość" średnich tonów?
                              no wlasnie zdziwilem sie bardzo ze czegos takiego tutaj niema
                              wogole glosnika nie slychac
                              nic z siebie na narzuca
                              srednica jest poprawna ale sie nie wybija
                              zadziwia mnie ten basik, jest go dosc duzo i wystarczajaco nisko zeby uzupelnic to tylko subem
                              wysokie jak pisalem prawie wylacznie na osi

sluchajac z bliska na osi to glosnik jest naprawde fajny

sluchajac poprostu w pomieszczeniu bez odpowiedniego ustawienia sa problemy z gorna czescia pasma

Skomentuj

Nie na temat...
                                z tym "broń Boże" to byłbym raczej powściągliwy. Owszem, zakładam, że akurat ta konstrukcja jest pewnie jakoś tam przemyślana ale bez posłuchania to raczej wstrzymałbym się przed tak definitywnymi stwierdzeniami jak "broń Boże".
                                Przyznaje dabyl masz trochę racje - źle to wyraziłem.., zbyt mocno, ale no naprawdę nie mogłem znaleźć akurat innego zwrotu... :/

Podejrzewam że o skuteczności tego czegoś(tej gałki) w tym akurat przypadku można by polemizować... Ja się dokładnie a tym nie znam, wiem jednak tylko że korektor ma za zadanie: zmianę długości drogi fal wysyłanych przez różne fragmenty membrany, doprowadza dźwięk ze wszystkich miejsc membrany do jednego punktu jednocześnie, bez niego fale o małych długościach wpływały by na siebie, powodując wzajemne znoszenie się i zniekształcenia, już wewnątrz głośnika. Korektor wyrównuje różnice pomiędzy falami i zapewnia jednolite promieniowanie dźwięku.
                                Nie ukrywam że chętnie bym to sprawdził... :) jak bym miał jakieś odłożone boczne fundusze na taki głośniczek to chętnie bym go kupił, pomierzył i po sprawdzał jak działa z tą "gałką" i bez niej.... Lecz dopóki bym tego nie zrobił to i nie lekceważył bym też teorii o korektorze....

Skomentuj

po dodaniu kopolki jest juz duzo ciekawiej
                                  teraz musze tylko znalezc mala kopolke dopasowana brzmieniem to tego monacora

Skomentuj

ir0nhide z tego wynika, że teoretycznie każdy (porządny) głośnik nisko-średnio tonowy powinien mieć korektor fazy

Skomentuj

Co do opinii konkretnej poczekajmy aż się wygrzeje w rękach Pawła, mimo to charka w miarę równa kilka zapadłości ale to pewnie dlatego brak tej góry....

Tylko komu teraz wierzyć ?? http://www.tb-speaker.com/detail/1208_03/w3-517sb.htm

Skoro kilka głośników monacora wyglądało jak TESLA..... a jednak po ich naklejką się sprzedawało...
                                      Last edited by ploter; 11.03.2011, 13:34.

Skomentuj

Monacor nie jest producentem swoich głośników, on tylko sprzedaje głośniki innych pod swoją nazwą (tak słyszałem)
                                        Przykładem jest: - ten tu głośniczek TB (jak i też inne w ofercie Monacora)
                                        - SP200X który to jest Fountek`iem .... http://www.troelsgravesen.dk/SP200.htm
                                        - inne pewnie też
                                        w związku z powyższym zawsze ciekawiło mnie kto "im zrobił" SPH-165KEP`a?

Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz posta
                                        ir0nhide z tego wynika, że teoretycznie każdy (porządny) głośnik nisko-średnio tonowy powinien mieć korektor fazy
                                        A moim zdaniem z tego by wynikało że porządny... głośnik nie potrzebuje tego korektora. scythe1123 napisałem że się na tym dobrze nie znam... ja tylko napisałem to co gdzieś kiedyś przeczytałem o tym jaką role pełni korektor fazy w głośniku.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X