Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Monacor SPX-32M

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez ploter Zobacz posta
    tylko to nie jest ten glosnik

to jest dokladnie ten sam
    http://allegro.pl/glosnik-szerokopas...459148428.html
    Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
    Monacor nie jest producentem swoich głośników, on tylko sprzedaje głośniki innych pod swoją nazwą (tak słyszałem)
    bo monacor do dystrybutor a nie producent

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
      tylko to nie jest ten glosnik
      Pardon..bardzo podobny.... :)

Skomentuj

jedyna widoczna roznica to kosz

Skomentuj

I kolor gałki....

Skomentuj

No to jest żywcem przerobiony tb, dodali mu gałkę i gitara .

Co do basu to te głośniczki naprawdę mogą go sporo wyprodukować. Sam aplikowałem w linie transmisyjną w której schodził do 60Hz :w00t:

Pawel S odfiltruj go pasywnie górnoprzepustowym 2 rzędu. Aby to dobrze działało musisz mu dać korekcję piku rezonansowego który będzie zależnie od obudowy leżeć gdzieś na 120-150Hz. Jak zlinearyzujesz pik to można zastosować "matematyczny" filtr 2 rzędu lub samemu coś wydłubać w SW. Do tych celów w SW posługuj się pomiarami nearfield który podstawiasz we właściwościach głośnika jako normalny pomiar. Wówczas masz ładne, dokładne symulacje i ch-ki częstotliwości i impedancji. Filtr wyjdzie bajka. Sam tak robiłem do auta z aluminiowym tb w3-315

Skomentuj

To już może lepiej wyfrezować tę gałkę i wsadzić tam jakiegoś neodymowca :)
              Głośnik wygląda na składany na kolanie, więc to może więcej pomóc niż zaszkodzić.

Skomentuj

Zamieszczone przez mor den siur Zobacz posta
                To już może lepiej wyfrezować tę gałkę i wsadzić tam jakiegoś neodymowca
                nie spotkalem sie z mniejszymi glosnikami niz 19mm (mowa o takich ktorych da sie sluchac) a nawet 19mm tam jest troche duzy

yoshi, mam wlasnie zamiar pobawic sie dzisiaj z pomiarami bo pora zamowic czesci do zwrotnic :P
                jakbys mogl to napisz mi na gg jak podmienic ten pomiar

---------- Post dodany o 23:48 ---------- Poprzedni post o 10:26 ----------

widac jak bardzo glosnik jest kierunkowy
                troche sie tym zawiodlem :/

pomiary robione z odgleglosci 40cm na osi glosnika
                dolek ok 1kHz to prawdopodobnie redukcja tego glosnika do wiekszej skrzynki

Skomentuj

Chyba jednak ta gałka trochę pogorszyła sprawę. Na osi wygląda nawet ok.

Skomentuj

I jak te głośniki Pawle? Słuchałeś ich już stereo? Wygrzały się trochę? Możesz powiedzieć coś więcej? :)

Skomentuj

Nie na temat...
                      Łaaa, mielisław coś czuje, że już nawet ich już nie ma... :razz:

Skomentuj

niestety jeszcze sa
                        ale niedlugo
                        kolega jednak rezygnuje z pracy wiec zabudowa w samochodzie odpada
                        a glosniki tak mnie zrazily ze odechcialo mi sie sluchania ich w stereo...

moze ktos chce odkupic?

Skomentuj

po takiej recenzji raczej wątpię...:p
                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czaruję...
                          X