Chcę się was coś zapytać. Zastanawiam się, czy warto zbudować sobie jakiś zestawik pomiarowy (diy oczywiście), ale w celu poprawy akustyki pomieszczenia. Konkretnie chodzi mi po głowie zbudowanie mikrofonu i preampa do niego i powiedzcie mi czy to wystarczy, żeby dość dokładnie zmierzyć rezonanse i ich harmoniczne w moim pokoju, oraz czy pozwoli mi to na dostrojenie portu br? Chodzi mi po głowie taki pomysł, żeby robić sobie pomiary w pomieszczeniu przy różnym rozstawieniu kolumn, mebli, prawdopodobnie będę budował pułapki basowe i chciałbym wizulanie również widzieć jakie są tego efekty, a zapewne wykresy pomogłyby również jakbym miał pytania na forum. Powiedzcie mi czy takie posunięcie się opłaca i czy muszę do tych celów budować JIGa? chyba nie trzeba prawda? przypominam, zależy mi również na dostrojeniu portu br. Myślałem o wkładce panasłonika WM61
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Pomiary a akustyka pomieszczenia
Collapse
X
-
Teoretycznie ta wkładka mic się nie nadaje natomiast praktycznie tak...
Kup sobie na razie tego WM61A (w celach amatorskich wystarczy...) a później napisz mi priv to podeśle Ci soft(program)
Jiga też na razie nie musisz mieć. PRE do mic możesz zmontować sobie sam... (jak znajdę link to podeślę (chyba że ktoś może zrobić to szybciej))
-
Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz postaPRE do mic możesz zmontować sobie sam... (jak znajdę link to podeślę (chyba że ktoś może zrobić to szybciej))
Skomentuj
-
Zamieszczone przez kremien Zobacz postaOK fajnie chyba tak zrobię, tylko powiedzcie mi jeszcze czy sprawdzę samym mikiem częstotliwość strojenia BR?
Chyba że chodzi Ci nie o strojenie, a o ch-ke promieniowania BR to wtedy tak, wystarczy mic...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz postaChyba że chodzi Ci nie o strojenie, a o ch-ke promieniowania BR to wtedy tak, wystarczy mic...
Skomentuj
Skomentuj