Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

budowa kolumn głośnikowych szukam porad

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

budowa kolumn głośnikowych szukam porad

Hej jestem tu nowy wiec się ze mnie nie naśmiewajcie jak zrobię jakiś błąd Więc przejde do rzeczy chciał bym zrobić sobie 2 kolumny tylko nie wiem jakie głośniki dokupić to tego ---->http://allegro.pl/glosnik-basowy-estradowy-15-38cm-450w-8r-nowy-i1429897157.html mam takie 2 głośniki i wiem że muszę jeszcze dokupić głośniki średnio tonowe i wysoko tonowe tylko nie wiem jakie wiec was prosze aby mi pomóc wybrać jakie głośniki mam dokupić fajnie by było gdyby podawaliście linki a nie tylko opis jak na innym forum bo to mi nie pomaga chciał bym aby te kolumny grały jakoś fajnie z góry dzięki za pomoc

Ja mogę jedynie doradzić na początek żebyś sprzedał te głośniki, bo prawdopodobnie nic ciekawego z tego nie zrobisz. Potem napisz ile masz kasy na wszystko i jakie masz wytyczne do projektu.

Skomentuj

to mówisz że te głośniki są do bani dlaczego??? ni9e dało by sie może zrobić jakoś z tymi głośnikami kolumn bo jak muwisz żęby je sprzedać to ciężko bedzie może je sprzedać

Skomentuj

Te głośniki raczej sie do niczego nie nadają.... "głośnik estradowy na piankowym zawieszeniu...." porażka... no chyba że masz kogoś znajomego, lub zacięcie żeby pomierzył Ci te głośniczki :) i zaprojektował zwrotnice.

Po drugie to ma być estrada czy do słuchania muzyki w domu w pokoju ?? Jesli do pokoju to jaki wielki pokój.

Po trzecie. Ile masz na to do przeznaczenia kasy??

Po czwarte jakim wzmacniaczem to napędzisz??

Jesli odpowiesz na te pytania to Ci bez wątpliwości pomożemy :)

Zamieszczone przez Zyletta Zobacz posta
        to mówisz że te głośniki są do bani dlaczego???
        A czego się spodziewać po głośnikach za 80zł ??

Skomentuj

kurka głupio to może je sprzedam tylko nie wiem gdzie ale spróbuje

Skomentuj

tylko nie wiem gdzie ale spróbuje
            Nie mając pojęcia o budowie zestawów głośnikowych, najpierw się pyta a potem robi zakupy :)

Skomentuj

Zamieszczone przez ploter Zobacz posta
              no chyba że masz kogoś znajomego, lub zacięcie żeby pomierzył Ci te głośniczki
              co to znaczy ?? bo możę mam kogoś znajomego

---------- Post dodany o 13:07 ---------- Poprzedni post o 13:04 ----------

a jak by tak wymienić zawieszenie ??

Skomentuj

Za dużo masz pomysłów.... a za mało wiedzy i doświadczenia.....

Nie odpowiedziałeś na moje pytania....

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                Nie mając pojęcia o budowie zestawów głośnikowych, najpierw się pyta a potem robi zakupy
                Ewentualnie pyta się na forum, robi zakupy i wtedy zbiera doświadczenie :)

a jak by tak wymienić zawieszenie ??
                Po co ?? Żeby chyba zepsuć głośniki jeszcze bardziej :) po drugie po co Ci dwa 15" ?? Czyżbyś miał pokój 50mkw ??

Skomentuj

dobra dzieki za rady

---------- Post dodany o 13:18 ---------- Poprzedni post o 13:16 ----------

odezwe sie jak sprzedam głośniki

Skomentuj

odezwe sie jak sprzedam głośniki
                    Odpowiedz na moje pytania :) zanim sprzedasz te głośniki :) bo nadal nie wiadomo czego oczekujesz, jakie masz fundusze do tego i co to za kolumny maja być :)

Skomentuj

dobra odpowiadam na pytania
                      kolumny są potrzebne bardziej na większe imprezy nie jakieś domówki na 10 osób tylko na większe imprezy jakieś 100-150 osób no a jak już po imprezie to żeby także były aby sobie posłuchać coś w domu
                      kasę to tyle ile nazbieram bo jak mam kasę to jak debil zawsze ją na coś przewale i mam zamiar se tak że jak mam kasę to kupuje i tak pokolei aż się wszystko nakupi a o wzmacniaczu na razie nie myślałem myślałem że pomyśle o nim jak będzie wszystko gotowe będzie chyba łatwiej dobrać wzmacniacz

i kolumny chyba bardziej estradowe

Skomentuj

Wszystko Już ok ale zanim nie podasz przynajmniej górnej granicy kosztów za kolumny to nie wiemy co doradzić. Tylko nie mów ze na kolumny chcesz wydać 200zł :P bo za takie pieniądze to szkoda sie bawić... bo z tego jakości nie będzie.

http://www.stx.pl/pa-600-8-fr-schemat.html

GDN 30/400/8SE + D800Ti :) - 500zł przetworniki (150zł zwrotki) - razem 650zł
                        GDS30/30 + 18200PB - GDSy (http://allegro.pl/listing.php/search...30&category=10) - no coś taniego

W PA nie jestem obeznany... :) to pierwsze które mi przyszły do głowy :) i nie wiem czy się GDSy spiszą :)

Skomentuj

Gdybyś chciał w domu, to jeszcze można by to upchać w obudowe zamkniętą. Jeśli nie jesteś zbyt osłuchany, to byś był zadowolony, bo glośniki sa slusznych rozmiarów, i moglo by to nawet trochę nisko zagrać, ale pewnie niezbyt muzykalnie ;/

No ale jeśli chcesz to na imprezy, to w dużej sali po prostu zginą, basu prawie nie będzie. Niestety na estradę trzeba bardzo wysokiej efektywności i potężnej mocy, żeby osiągnąc satysfakcjonujący bas.

Ile masz kasy na to? Bo do takich zastosowań jak potrzebujesz, to trochę musi kosztować.

Skomentuj

W PA nie jestem obeznany...
                            Ja też nie, zupełnie ale moim zdaniem ten zestaw zaproponowany przez plotera to nawet nie tyle najlepsze co najbezpieczniejsze wyjście dla Ciebie. Weź też pod uwagę fakt, że 100-150 osób to już poważniejsza impreza na większej sali i dwie takie kolumny mogą sobie nie poradzić - należałoby rozważyć wspomaganie ich jakimś subem (czy dwoma?).

Nie na temat...
                            A tak poza tematem... Przyznaję, ja też mam problemy ze stawianiem przecinków w pewnych miejscach ale już same kropki wiele dają i pomagają w zrozumieniu słowa pisanego. Znaki interpunkcyjne to dobrodziejstwo, a nie "szkolny obowiązek". Poczytaj trochę http://www.google.pl/search?client=o...utf-8&oe=utf-8 i rozważ na poważnie wprowadzenie ich do swoich tekstów.

Skomentuj

Ploter o kasie to nie wiem ile chce przeznaczyć przeznaczę tyle ile będzie trzeba przyznam że nie chce kolumn za jakieś bajeczne pieniądze ale też nie za tanich wiesz postanowiłęm se żę nawet jak bym miał kase zbierać do wakacji to te kolumny bede miał

Skomentuj

Ploter o kasie to nie wiem ile chce przeznaczyć przeznaczę tyle ile będzie trzeba przyznam że nie chce kolumn za jakieś bajeczne pieniądze ale też nie za tanich wiesz postanowiłęm se żę nawet jak bym miał kase zbierać do wakacji to te kolumny bede miał
                                Skoro kasa narazie niczym nie ograniczona.... zastanów się porządnie nad tym czego oczekujesz... :) bo możesz zrobić tanio ale zagra, lub drożej a zagra przyzwoicie. Na jakich salach ma to grać? Czy może plener. Jeśli ma to być szybko i tanio to 2sztuki na kolumnę GDS 30/30 plus 18/200PB zasilane 2 x 100W wzmakiem i do tego jakiś subwoofer z crossoverem aktywnym no i do suba (subów) konkretne zasilanie. Osobiście bym sie pokusił na ten drugi zestaw "GDN 30/400/8SE + D800Ti" i do tego również subik lub dwa :) Obydwa zestawy zagrają, kwestia kasy i jakości.

Sam się kiedyś zastanawiałem nad zestawikiem ale na mini imprezy i chyba zostanie to wdrożone :)

- projekt sprzed 2-3 lat ale na mniejsze imprezy

Skomentuj

"GDN 30/400/8SE + D800Ti"
                                  no to jak mówisz żę ty byś wybrał te no to ja też bym te wolał tylko jak one by wyglądały ??

---------- Post dodany o 15:05 ---------- Poprzedni post o 15:04 ----------

wiem żę jakość jest najważniejsza ale na wygląd też się uwagę zwraca

---------- Post dodany o 15:07 ---------- Poprzedni post o 15:05 ----------

a jakość żeby była dobra a nie że będzie do bani

---------- Post dodany o 15:09 ---------- Poprzedni post o 15:07 ----------

a na jakich salach to ma grać to ci nie powiem bo imprezy raz są na jakiś salach a czasem na dworze a czasem nawet w garażu i tym chyba nie pomogę

Skomentuj

no to jak mówisz żę ty byś wybrał te no to ja też bym te wolał tylko jak one by wyglądały ??
                                    To już twoja inwencja twórcza twoje obliczenia co do wymiarów :) ewentualnie skopiowanie czyjegoś projektu :)

Możesz się "wzornąć" na STXie http://www.stx.pl/pa-600-8-fr.html - Wymiary (WxSxG) - 600 x 400/240 x 350 mm chyba ze się boisz przycisku [szukaj]

wiem żę jakość jest najważniejsza ale na wygląd też się uwagę zwraca
                                    To obij różowym kocykiem będzie na 100% zwracało uwagę

a jakość żeby była dobra a nie że będzie do bani
                                    Miałem na myśli tak jak ty chciałeś zrobić z tymi 15" z różowym zawieszeniem to by chyba było do bani....

a na jakich salach to ma grać to ci nie powiem bo imprezy raz są na jakiś salach a czasem na dworze a czasem nawet w garażu i tym chyba nie pomogę
                                    Sprzęcik uniwersalny ale bez subika się nie obędzie.... wzmacniacz będziesz kupował dopiero ?? Czy już coś masz upatrzone ??

Skomentuj

no subik to swoją drogą do tych głośników bedzie ale osobno na razie chce sie zająć zrobieniem tych kolumn a wzmacniacza jeszcze nie kupiłem mam zamiar kupić go jak już wszystko będzie gotowe

Skomentuj

Zbieraj na głośniki i trzymamy kciuki

Skomentuj

Czaruję...