Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

kolumny podlogowe.prosze o pomoc

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

kolumny podlogowe.prosze o pomoc

Na początku chcialbym napisac, ze jestem nowy i jesli zrobie cos nie tak to prosze o poprawe.
    przeczytalem wiele postow, z tym, ze wiekszosc jest troche przeterminowana i glosniki jakie chcialbym wykorzystac-niedostepne.
    obdzwonilem juz chyba cala polske i nic.

Zaczynamy

mam pokoj 20m kw
    chce zrobic kolumny podlogowe podobne do tych ( http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic736390.html )
    napedu jeszcze nie ma-zostanie kupinoy po skonczeniu kolumn

teraz moj problem

szukam glosnikow podobnych do tvm tesla ARN 226/07/4 ,bo tych juz nigdzie nie dostane.myslalem nad stx 22-120-4 i znow zonk. znalazlem tylko 2 szt w pl.
    znacie cos w mniej wiecej podobnej cenie o podobnej jakosci i rozmiarze ok 8"???
    chyba,ze sa lepsze propozycje z mniejszych??obudowa mialaby byc br.
    myslalem tez o konstrukcji troche z innej parafii na 2x gdn13/50/9 i do tego wysokotonowy seas tylko znow problem z dostepnoscia.
    pomozcie, bo juz nie wiem gdzie pisac,dzwonic itp.
    chcialbym zeby kolumna miala ok 91db efektywnosc/szt.
    myslalem nad glosnikami stx gdn 22-200-4 co wy na to?

Każda kolumna ma wymiary pod konkretne głośniki. Można się oczywiście wstrzelić, a nawet obliczyć, który głośnik będzie potrzebował podobnego litrażu obudowy, ale to nie będzie szybka robota.

To co mówisz to projektowanie kolumn od nowa jako zadanie dla społeczności forum. Wątpię by ktoś się tego podjął... dochodzą zwrotnice itd.
    Projekty dochodzą ciągle nowe na stronach tych czy innych. Powinieneś znaleźć coś dla siebie.

Z resztą ten projekt co jest podany na elektrodzie nie ma żadnych prawie danych. Umiesz obliczać kolumny, stroić je oraz projektować zwrotnice?
    Ja sam tej wiedzy nie mam na tyle żeby się brać za projekt, choć marzą mi się własnoręcznie wykonane kolumny...

Skomentuj

Zamieszczone przez janek199041 Zobacz posta
      myslalem tez o konstrukcji troche z innej parafii na 2x gdn13/50/9 i do tego wysokotonowy seas tylko znow problem z dostepnoscia.
      To lepiej brać jednego 13/50/9 6R i zbudować projekt mkula. Jeśli będzie mało basu to dorobisz subwoofer. Z pewnością pobije to co chcesz zrobić
      O ARNach zapomnij, TVM padła więc tylko z drugiej ręki

Skomentuj

robieniem kolumn, strojeniem itp zajmuje sie jakies 3 lata i wydaje mi sie,ze w tym temacie nie jestem za cieniutki. benek161 moglbym mi podeslac link do tych klumn mkula??

---------- Post dodany o 17:50 ---------- Poprzedni post o 17:48 ----------

glownie chodzi tez o kwestie wizualna. kolumny kruchego123 idealnie odpowiadaja mi wizualnie. chyba,ze mtm na gdn 13/50/9 tylko skad tu kupic te gdn-y w wersji 12 ohm??

Skomentuj

http://www.mkul.net-enter.pl/GDN13509+27TBFCG.html

Głośniki naprawdę przednie ale niestety te GDNy w wersji 12R teraz ciężkie do dostania (sam ostatnio sprzedałem 2 sztuki 12R bo nie mogłem dostać jeszcze dwóch sztuk- w akustyce z będzina się skończyły. kupiłem dlatego wersję 6R) Napisz do nich może mają jeszcze te głośniki http://www.skleptonsil.pl/go/_info/?id=730

Skomentuj

ciezka sprawa z tymi gdn. a jakby polaczyc rownolegle 12r i 6 r??daloby to 9 ohm. co wy na to. sam nie wiem co robic. napalilem sie juz na te glosniki. a nie ma moze czegos rownie dobrego w podobnej cenie/ byc moze jakies inny gdn
            ??

Skomentuj

Ile masz kasy do przeznaczenia ??

napalilem sie juz na te glosniki.
              Błąd.... przemyśl wszystko raz jeszcze u użyj głowy.... chyba że chcesz się wysłużyć "naiwniakami" na forum.

robieniem kolumn, strojeniem itp zajmuje sie jakies 3 lata i wydaje mi sie,ze w tym temacie nie jestem za cieniutki.
              Na początku chcialbym napisac, ze jestem nowy i jesli zrobie cos nie tak to prosze o poprawe.
              przeczytalem wiele postow, z tym, ze wiekszosc jest troche przeterminowana i glosniki jakie chcialbym wykorzystac-niedostepne.
              obdzwonilem juz chyba cala polske i nic.
              To przeczytaj nowe.... skoro nie jesteś cienki to po co pytasz.....

chcialbym zeby kolumna miala ok 91db efektywnosc/szt.
              Zainwestuj w estradowe przetworniki....

A tak na serio... 2.5WAY STXa ?? 3 way Classic Troelsa ??

Skomentuj

ciezka sprawa z tymi gdn. a jakby polaczyc rownolegle 12r i 6 r??daloby to 9 ohm. co wy na to. sam nie wiem co robic. napalilem sie juz na te glosniki. a nie ma moze czegos rownie dobrego w podobnej cenie/ byc moze jakies inny gdn
                ??
                Bez sensu, przede wszystkim brak zwrotnicy. Jak się napaliłeś na te głośniki to zrób na jednym 13/50/9 6R i ewentualnie, jak będzie za mało basu, dorób suba

Skomentuj

dobra dziekuje wszystkim za pomoc. duzo mi pomogliscie i juz mniej wiecej wiem w co celowac. chcialbym sie tylko dowiedziec jeszcze co wy na konstrukcje mtm z glosnikami 2x gdn 15/50/5 na jedna koulmne plus jakis wysokotonowy np seas 27tbfcg(jesli nie to jaki) lub mtm na gdn 17/40??czy zagra to podobnie do monitorow wczesniej proponowanych mkula?? szczerze powiedziawszy wolalbym zrobic cos mtm, bo duze znaczenie ma kwestia wizualna, a mtm pasuja mi idealnie.

Skomentuj

Czaruję...
                  X