Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Obudowa do Hertz ES 300 D 97 DB

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Obudowa do Hertz ES 300 D 97 DB

Witam

Zakupiłem głośniki Hertza ES 300 D ze starej edycji. Rzadko spotykana wersje ktora ma 97 DB i musze zaprojektowac dla niej skrzynke. Bawiłem sie troszke WINISD ale nic ciekawego nie wymyslilem przedewszystkim brakuje mi parametru Z, dia i SD oraz nie wiem czy parametr PE ma byc 350 czy 700

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...f8d28c69a.html - dane głośnika
    http://www.hertzaudiovideo.com/file/pdf/Manuale_ES.pdf

w drugim linku jest sugerowana skrzynka BR i Closed ale czytalem ze te sugerowane wielkosci przez hertza to bzdura i glosniki w tych skrzyniach bardzo zle graja.
    Co o nich sadzicie czy rzeczywiscie sa takie złe ??

Bardzo bym prosił i jakies przykladowe porojekty skrzynek ( litraże i wymiary bass reflexu)

Sugerowana przez was skrzynka moze byc closed albo BR

Zamieszczone przez igla1988 Zobacz posta
    brakuje mi parametru Z, dia i SD oraz nie wiem czy parametr PE ma byc 350 czy 700
    Primo: Z to impedancja i jest ona wyszczególniona w specyfikacji przetwornika
    Secundo: dia to średnica (z ang. Diameter) i również jest podana w specyfikacji (wymiar D)
    Tertio: SD to pole powierzchni czynnej membrany przetwornika - to łatwo policzyć przyjmując jako średnicę wymiar D (wynik przybliżony ale przybliżenie jest wystarczające na potrzeby symulacji)
    Quatro: PE to moc elektryczna. Nie ma większego znaczenia którą podasz.

Skomentuj

wpisalem wszystko tak jak mowisz i program informuje o bledach i nie pozwala zapisac. Wydaje mi sie ze dane producenta moga byc sprzeczne.
      Duzo latwiej by bylo jak ktos by wypowiedzial sie na temat propozycji z katalogu HERTZ albo zaproponowal jakis projekt

Skomentuj

a zwrociles uwage na wartosci w jakich trzeba wpisac dane
        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Tak sprawdzilem dokladnie kilka razy wpisywalem dane 10 razy nie wiem co jest moze ktos by sprobowal sam wpisac ?

Skomentuj

Zakupiłem głośniki Hertza ES 300 D ze starej edycji. Rzadko spotykana wersje ktora ma 97 DB
            taaaa
            chyba w samochodzie z podbiciami :P

Tak sprawdzilem dokladnie kilka razy wpisywalem dane 10 razy nie wiem co jest moze ktos by sprobowal sam wpisac ?
            pobierz starsza wersje programu, np z naszej stronki

Skomentuj

Pawel S. nie wiem moze ta wersja ma 85 DB nie wnikam na ilu podbiciach musi byc zeby miec 97 pomozci mi tylko wyliczyc litraz do suba Bo zabawa tym programem mi kiepsko idzie a jak zle wpisze dane to bede mial w samochodzie swis powietrza i dudnieje jak o ławke w szkole a nie bass :)

Skomentuj

Nie na temat...
                Radą na skuteczne dodanie nowego głośnika do bazy programu jest edytowanie przy pomocy notatnika jednego z plików w folderze "Drivers". Wykasowanie niepotrzebnych danych po znaku= i podstawieniu znanych danych interesującego nas głośnika.
                Brak danych oznaczamy cyfrą 0. Plik zapisujemy do folderu "drivers" pod nazwą naszego głośnika z rozszerzeniem .wdr
                Następnie uruchamiamy program i wyszukujemy nasz głośnik w bazie danych programu.

Położenie programu w Windows XP : C:\Program Files\Linearteam

Skomentuj

sprawdzilem sposob kolegi karolkuich i wyszla mi skrzynka 124124 L :) cos zle wpisuje. Jezeli nikt niczego nie zaproponuje wykonam skrzynke z katalogu producenta. ;/

Skomentuj

Wpisuj w takiej kolejności parametry głośnika:
                    CMS, MMS
                    SD, BL, Re
                    QMS, Pe, Xmax
                    Bo idzie o to, że program sam wylicza brakujące parametry na podstawie wpisywanych i nie trzeba wszystkich wpisywać.

Skomentuj

chodzi tez o to, ze nawet jak kolega cos zrobi to i tak nie bedzie umial zinterppretowac wyniku
                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Masz racje wynikow odpowiednio nie zinterpretuje bedzie to bardzo amatorskie. Ale mam pomysl. Administrator Q jest z Łódzi. Jak zbuduje chetnie podjade sie "pochwalic" i on opisze wam jak to gra.

Czy teraz odpowiednio zmotywowalem cie abys mi pomogl z budowa suba?

Bebok wpisalem tak jak mowiles rzeczywiscie udalo sie zapisac ale skrzynka BR wyszla 712 L :) duzo
                        Last edited by igla1988; 14.03.2011, 16:19.

Skomentuj

skrzynka BR wyszla 712 L
                          Było powtarzane milion razy. Program na początku głupoty pokazuje, dążąc do najbardziej liniowej ch-ki bez względu na reszte czynników. Zrób sobie kilka symulacji tego samego głośnika w różnych obudowach, z różnym strojeniem, porównaj ch-ki przenoszenia, opóźnień itp, i wtedy będziesz wiedział jaka obudowa będzie najlepsza. Gdyby było tak, jak myślisz, nie potrzeba by było programu, bo producent w instrukcji od razu by pisał 712l

Skomentuj

BioCannabis rozumiem, że trzeba motywować Początkujących adeptów i popieram to, ale akurat w tym przypadku przydałaby się choćby mała wskazówka, bo (jeśli sprawdziłeś lub znasz ten głośnik, to powinieneś to wiedzieć) ten głośnik jest dość trudny w aplikacji, a zatem zalecam trochę wyrozumiałości na przyszłość dla "Nowych" - widać wszak, że Kolega igla1988 próbuje ale po prostu sobie nie radzi
                            igla1988 jak wspomniałem wyżej trafił Ci się upierdliwy przetwornik do którego powinieneś podejść nieco w bardziej elastyczny sposób. Do tej pory ograniczałeś się do rozpatrywania obudów zamkniętych i bass-reflex, a akurat w tych ten przetwornik nie bryluje :) Dam Ci dwie małe podpowiedzi, a Ty spróbuj zrobić z nich użytek:
                            1. Uwzględnij w programie symulacyjnym wpływ wytłumienia obudowy (niby drobiazg, a ma kolosalny wpływ na wyniki symulacji)
                            2. Przeczytaj artykuł o obudowie pasmowoprzepustowej IV rzędu i zobacz jak ten głośnik się w tym typie obudowy zachowa
                            2a. Nie bój się tego typu obudowy
                            Podziel się z nami swoimi spostrzeżeniami i pociągniemy temat dalej.

Skomentuj

Bawiłem sie programem troszke ale zaprojektowanie suba mnie przerasta. Do tego Q proponuje obudowe pasmowoprzepustowa 4 rzedu......... Chłopie ty jestes sadysta wyrzucasz nieumiejace plywac dziecko na srodku oceanu atlantyckiego i karzesz doplynac do brzegu tylko dla tego ze zapytalo sie czy nauczysz je plywac

A tak serio to nie dam rady tego zaprojektowac probowalem ale sie poddaje;/ moze oceńcie obudowy ktore zaproponowal producent i sie na ten temat wypowiedzcie.
                              No chyba ze wzmiana za czteropak piwka zaprojektujesz mi skrzynke Q ??
                              A ja przyjade z gotowym subem pochwale sie jak gra i przyniose 2 litry ambrozji??

Skomentuj

igla1988, skoro producent zaleca jakas obudowe to sugeruj sie tym
                                wrzuc to do symulacji i porownaj z tym co tobie wyszlo

do samochodu nie ma sensu robic skrzynki wiekszej jak 50 litrow (b-r)
                                nie znam tych glosnikow ale troche sie nasluchalem i sporo tez budowalem...
                                i jedno jest pewne - 30cm glosnik z tunelem 62mm? to nie ma prawa grac czysto wiec mala obudowa b-r odpada
                                bandpassy to skomplikowane konstrukcje i nie zawsze glosnik w nich gra czysto - ale to tez sporo zalezy od glosnika i oczekiwan

tak wiec na poczatek zrob proponowana przez producenta zamknieta skrzynke 28-30 litrow
                                to takie optimum dla wiekszosci 30cm glosnikow ktore graja w obudowie zamknietej wiec nie powinno byc zle

Skomentuj

Dobra czyli zrobie ta zamknieta skrzynie ktora proponuje producent. No chyba ze Q sie "połasi" na te piwka

Co do litra doskonale wiem ze ma byc NETTO czyli odliczac grubosc desek. ale
                                  Czy musze doliczyc objetosc glosnika i waty

czyli 28+ objetosc ktosnika+objetosc waty= X

Skomentuj

zrob 30L i nic nie odejmuj i dodawaj
                                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Panowie... dajcie spokój z closed i b-r. Słyszał ktoś ten głośnik w tych obudowach ? Szkoda głośnika...
                                      igla1988 póki jestem w Kraju możesz liczyć na moją pomoc (i zapomnij o rewanżach, bo nie po to prowadzę darmowe forum, żeby czerpać z tego korzyści "bocznym korytarzem"). Skrobnę później do Ciebie PW z kilkoma dodatkowymi pytaniami (w ogóle to najlepiej gdybyśmy się mogli spotkać) :)
                                      Uprzedzając rwetes, który pewnie by się podniósł gdybym tego zdania nie dopisał i informuję, że wyniki działań Kolegi igla1988 i moich zostaną podane do publicznej wiadomości dla potomnych

Skomentuj

Rewelacja czekam na PW :)

Skomentuj

Czaruję...