Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

podłogówki - wybór przetworników i inne pytania

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

podłogówki - wybór przetworników i inne pytania

Witam,
    od pewnego czasu rozglądam się za większymi kolumnami do mieszkania (otwarta przestrzeń ok. 60 m2 na poddaszu). W końcu wybór padł na Jamo S 608, ale cały czas chodzi mi po głowie zrobienie czegoś samemu. Doświadczenia nie mam dużego, eksperymentowałem tylko z małymi monitorkami na bazie tonsilowskiej obudowy ZG15-C (rodzaje wytłumienia i zwrotnica strojona na ucho). Grają do dzisiaj i grają całkiem fajnie, ale nie są w stanie nagłośnić mieszkania, nie mówiąc już o kompletnym braku basu :(
    Na części nie chcę wydać więcej niż 500 zł. Po przeszperaniu sieci wyszedł mi zestaw GDN-18-140-8-AWX + GDWK-10-250-8-AWX, czyli MX-140. Schemat zwrotnicy jest, więc czego chcieć więcej...
    Ogólna koncepcja wygląda mniej wicej tak:

To teraz pytania:
    1) Czy w swojej kategorii cenowej AWX-y mają jakąś realną konkurencję? Chętnie zaoszczędziłbym trochę np. kupując tańsze wysokotonowce (tonsilowski GDWK 10/80/19 8, ATX GDWK-10-250-8-AK), ale trudno mi wybierać czegoś czego nie miałem okazji posłuchać.
    2) Korzystając z tego, że to podłogówka, chciałbym zwiększyć nieco objętość komory w stosunku do MX-140, czyli do około 26 l. Myślę, że znacznie ułatwi to umiejscowienie BR o odpowiednio dużej średnicy. Czy w tej objętości GDN nie zrobi się "mułowaty"? Przy symulacji WinISD wychodzi mi delay 18 ms przy strojeniu 40 Hz i nie mam pojęcia czy to dużo czy mało...
    3) W przyszłości chciałbym wykorzystać zakupione przetworniki do budowy czegoś na kształt FX-300, do którego potrzebne są dwa 15-ohmowe GDN-y. Czy można używając zwrotnicy a'la MX-140 wykorzystać do budowy zestawu dwudrożnego pojedynczego GDN-18-140-15-AWX? Oczywiście wprowadzając odpowiednie modyfikacje...
    4) Czy taki dwudrożny system poradzi sobie z kubaturą pomieszczenia? Nie chodzi mi o robienie imprezek, raczej o gubienie się dźwięku w przestrzeni, które przeszkadza mi teraz przy 2x30W :)

Do tak dużego pomieszczenia 18AWX będą za małe, tutaj poszedłbym raczej w 3way. Trochę za mało kasy masz żeby takie pomieszczenie dobrze nagłośnić

Skomentuj

Pojedynczego AWXa 15ohm nie mozesz urzyc pod zwrotnice mx-140.. Druga sprawa ze w tych 26litrach zrobi sie mulowaty na bank.

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
        Pojedynczego AWXa 15ohm nie mozesz urzyc pod zwrotnice mx-140...
        Nie o to mi chodziło. Zastanawiałem się nad zrobieniem tymczasowej kolumienki nawet podstawkowej bardziej do eksperymentowania i zabawy (pewnie też prostych pomiarów), a po przypływie gotówki :unsure: i dokupieniu brakujących GDN zmontowaniu docelowych kolumn. Ale to chyba niezbyt udany pomysł...
        Czy zatem warto wydawać kasę na klasyczne 3-drogi STX (350 zł za komplet głośników), czy może sporo przekroczyć budżet i zainwestować w 2,5 drogi na AWX (750 zł)? No i jak te popularne zestawienia mają się do kubatury pomieszczenia?
        Niestety muszę opierać się na sprawdzonych i udokumentowanych konstrukcjach, bo szkoda wydać kupę kasy na jakiś "genialny pomysł", który nie wypali

Skomentuj

warto dozbierac do awx...

Skomentuj

Zamieszczone przez mglinski Zobacz posta
            Na części nie chcę wydać więcej niż 500 zł. Po przeszperaniu sieci wyszedł mi zestaw GDN-18-140-8-AWX + GDWK-10-250-8-AWX, czyli MX-140. Schemat
            A może spróbuj wykonać coś w podobie Phoebe III..

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
              Phoebe III
              Niskotonowy Visatonik w tych kolumnach ma zdaje się 50 W, w każdym razie ogrom mocy to nie jest, może nie być w stanie ruszyć powietrza w moim mieszkaniu
              Cóż, trzeba wyciągnąć zaskórniaki...

Skomentuj

Niskotonowy Visatonik w tych kolumnach ma zdaje się 50 W, w każdym razie ogrom mocy to nie jest, może nie być w stanie ruszyć powietrza w moim mieszkaniu
                akurat takimi kategoriami bym sie nie kierowal...

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                  akurat takimi kategoriami bym sie nie kierowal...
                  No właśnie po to założyłem ten temat, żeby się dowiedzieć jakimi kategoriami :)

Skomentuj

w twoim przypadku liczy sie efektywnosc i przesuniecie powietrza

niestety zeby to pozadnie zagralo to musza byc duze glosniki
                    lub mniejsze ale lepsze - takie jak chociazby AWXy

Skomentuj

Ja AWX-a testowałem w nieco przymałej obudowie, ale i tak uwzględniając jego parametry, problem z basem w takim pomieszczeniu będzie napewno. Skoro masz ograniczony budżet i mało doświadczenia i dotychczas miałeś dość wiekowe kolumny to chyba 3way na STX będzie wystarczające, ew. możnaby kopułkę wymienić. Chociaż IMO to pomieszczenie jest ogromne i celowałbym w 3way z wooferem 10-12".

Skomentuj

A jakby tak z 3way zrobic TL? Miałoby to jakiś sens.

Wysłane z TapaTalk

Skomentuj

Ja z takim budrzetem myślał bym bardziej o czymś używanym.

http://allegro.pl/arcus-tm85-seas-i1512858204.html - To jest świetny sprzęt, dobra jakość wykonania, i porządne niskotonowce 10' (najprawdopodobniej Vifa M25). Nie słuchałem, ale podejrzewam, ze jakościowo by wymieszały z błotem 3-way na STX.

Skomentuj

Zamieszczone przez RpLand Zobacz posta
                            A jakby tak z 3way zrobic TL? Miałoby to jakiś sens.
                            Też się właśnie ostatnio zastanawiałem jak by FX-200 STXa gral w TLce...

Skomentuj

Zamieszczone przez mkul Zobacz posta
                              dotychczas miałeś dość wiekowe kolumny
                              Pudełka wiekowe, głośniczki Tonsila współczesne :cool:
                              Niestety wszystkie używańce odpadają, bo kolumienki "mają wyglądać" (wymaganie żony), więc albo Jamo S606/S608 albo konstrukcja własna. No i mają być podłogówki.
                              Na razie skłaniam się do 2,5 drogi na AWX. Tylko ciekawe kiedy będą dostępne :(

Skomentuj

Niestety wszystkie używańce odpadają, bo kolumienki "mają wyglądać" (wymaganie żony),
                                Niekiedy idzie dostać używane w świetnym stanie więc to raczej nie jest problem. Te arcusy co podał BioCannabis wydają się dobre.
                                Nie na temat...
                                Zawsze mnie śmieszą tego typu teksty że nie kupie tego czy tamtego bo żona/dziewczyna to czy tamto nie zgadza się. Jak jej nie pasuje to niech nie patrzy

Skomentuj

Zamieszczone przez BioCannabis Zobacz posta
                                  http://allegro.pl/arcus-tm85-seas-i1512858204.html - To jest świetny sprzęt, dobra jakość wykonania, i porządne niskotonowce 10' (najprawdopodobniej Vifa M25).
                                  Te kolumny są na Seasach, wysokotonowy Seas H174, średni to Seas MCA11FC (H143) a na basie gra 12' Seas 25 F-EWX (model 25 F-EW z powlekaną membraną).
                                  Ta cena z Allegro zdecydowanie za wysoka, średnio chodziły po ok 400zł. Ja swoje kupiłem za 230zł z przesyłką.
                                  Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Nie na temat...
                                    Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                                    na basie gra 12' Seas 25 F-EWX (model 25 F-EW z powlekaną membraną).
                                    Bardzo podobny do Vify M25WP z subwoofera T+A Helios. Ale rzeczywiście, Vifa ma nieco grubsze zawieszenie.

Skomentuj

Nie na temat...
                                      Zamieszczone przez benek161 Zobacz posta
                                      Zawsze mnie śmieszą tego typu teksty że nie kupie tego czy tamtego bo żona/dziewczyna to czy tamto nie zgadza się. Jak jej nie pasuje to niech nie patrzy
                                      masz zone/dziewczyne ktora traktujesz powaznie?
                                      jak nie to zrozumiesz pozniej

Skomentuj

No chyba że jest Panem gejem. A gej to też człowiek - ale nie żona

Skomentuj

Czaruję...
                                        X