Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

podłogówki - wybór przetworników i inne pytania

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

do 60m2 to by pasowaly ze dwie 8 calowki na basie. Ponizej nie ma sensu schodzic.

Skomentuj

Nie na temat...
      Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
      Cytat Napisał benek161 Zobacz post
      Zawsze mnie śmieszą tego typu teksty że nie kupie tego czy tamtego bo żona/dziewczyna to czy tamto nie zgadza się. Jak jej nie pasuje to niech nie patrzy
      masz zone/dziewczyne ktora traktujesz powaznie?
      jak nie to zrozumiesz pozniej
      Mam, od 3 lat, traktuje poważnie ale nie daje sobie na głowę włazić :P

Zamieszczone przez Koralzloty Zobacz posta
      No chyba że jest Panem gejem. A gej to też człowiek - ale nie żona
      Ja ci od pedzi nie wyzywam więc pohamuj trochę klawisze...

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
        do 60m2 to by pasowaly ze dwie 8 calowki na basie. Ponizej nie ma sensu schodzic.
        No i tu się pojawia problem, bo chciałem aby kolumny były w miarę smukłe. Z czysto estetycznych powodów. Jakie ryzyko niesie ze sobą przeniesienie basowca na ścianę boczną? Powiedzmy że biorę się za klasyczne 3 drogi, ale niskotonowca przesuwam na bok zachowując pojemność komory, strojenie i częstotliwość podziału. Czy to wychodzi na to samo? Domyślam się, że to nie takie proste... No chyba, że znajdzie się gdzieś projekt takiej konstrukcji na łatwo dostępnych przetwonikach

Skomentuj

Wysoki podział dla GDM/GDN i będzie lipa, więc ot tak nie możesz przerobić.

Skomentuj

Eee no, bez przesady, przeciez w 60m2 takie kolumny i tak sie zgubia. 20cm to wcale nie jest taki wielki glosnik. Problem tylko w tym, ze musialbys sam projektowac do tego zwrotnice.

Skomentuj

20cm to wcale nie jest taki wielki glosnik
              przy 18cm glosniku mamy obudowe powiedzmy 20cm
              przy 8" glosniku mamy obudowe 23-24cm
              tak wiec rozncia jest niewielka

Problem tylko w tym, ze musialbys sam projektowac do tego zwrotnice.
              lub zgosic sie do yoshiego
              sam proponowal stworzenie niedrogich a lepszych 3 drog
              np na daytonach

Skomentuj

Szczerze to jak miałbym budować 3way to nie bawiłbym się w 8" tylko co najmniej 10". 8-calówki są w sumie nie dożo większe od 6.5" więc rewelacji też nie będzie. Sam mam np. TIW-a w 18m2 i już widać że do większego pomieszczenia trzebaby co najmniej drugiego takiego. Tu już nie chodzi tylko o natężenia, ale dużo większe wymagania co zejścia. Moje stare kolumny na W170S gray świetnie w 8m2, ale po przeniesieniu do 27m2 jest spory niedosyt niskich f.
                Co do wyboru przetworników to z gotowych konstrukcji lepszych niż STX masz 3way classic jeśli budżet pozwoli. Zawsze możesz wpaść do mnie na pomiary, bo widzę że jesteś z wrocka, jeśli wyrobisz się do maja ze złożeniem obudowy.

Skomentuj

Zamieszczone przez mkul Zobacz posta
                  Szczerze to jak miałbym budować 3way to nie bawiłbym się w 8" tylko co najmniej 10"
                  No tak, ale kolega chce obudowy waskie wiec 10 cali odpada ( choc ja tez bym wybral 10 cali ), dlatego dwie przyzwoite 8 calowki moglyby spelnic swoje zdanie.

Skomentuj

Nie ma co z sekatorem iśc na trawnik (6,5-8"), kosiarka jest lepsza do tego celu (10-12"), choć osobiście do tak ogromnego trawnika wolał bym kombajn (15-18"). Jakiej muzyki słuchasz, i jak niskiego basu potrzebujesz?

Skomentuj

Zamieszczone przez BioCannabis Zobacz posta
                      Jakiej muzyki słuchasz, i jak niskiego basu potrzebujesz?
                      Rocka, trochę bluesa, brudnych bluesowo-punkowych brzmień, do których podbudowa basowa jest mile widziana.

Skomentuj

Zamieszczone przez mglinski Zobacz posta
                        Rocka, trochę bluesa, brudnych bluesowo-punkowych brzmień, do których podbudowa basowa jest mile widziana.
                        To z basem nie jest tak źle, podudowa basowa ważna, ale poniżej 40hz tam raczej nic nie będzie (no może poza skrajnymi przypadkami, w jednym utworze Dream Theater jest zejście do 20hz o_O) . Może i nawet 8" przy dużym wysiłku jakoś by sobie poradziły. Jednak myślę, że zamiast robić coś na "styk" lepiej miec zapas, i uważam, że lepiej iść w 10-12". Niestety w dużych pomieszczeniach tak jest. Znam jedno miejsce, gdzie jest jeden wielki subbas, jest tam bodajrze 2x15", które w normalnym pokoju zrobiły by sieczke konkretną, a tam na przeogromnej sali ten sprzęt się gubi...

Skomentuj

Nie na temat...
                          Zamieszczone przez BioCannabis Zobacz posta
                          To z basem nie jest tak źle, podudowa basowa ważna, ale poniżej 40hz tam raczej nic nie będzie (no może poza skrajnymi przypadkami, w jednym utworze Dream Theater jest zejście do 20hz o_O) .
                          To Kolega Dream Theater zna? Zaskoczony jestem :). Jak zna, to może mieć na myśli np. kawałek "Goodnight kiss". Jak ma się czym "zejść", czym odpowiednio dużo "przepompować" i czym odpowiednio dużo mocy dostarczyć, to jest kapitalne uczucie nieskrępowanej potęgi :). No chyba, że o inny kawałek chodzi, ale ten wspomniany jest rewelacyjny i nie chodzi jedynie o efektowne "zejście":).
                          Last edited by Racjonalny; 21.03.2011, 10:55.

Skomentuj

Czaruję...
                          X