Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaka kopułka do 2,5drogi STX zamiast oryginalnej awx ??

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jaka kopułka do 2,5drogi STX zamiast oryginalnej awx ??

Pytanie jak w temacie. Jaka kopułka do 2,5drogi STX zamiast oryginalnej awx ??
    Cały czas mam jakieś braki w dźwięku i nie mogę namierzyć przyczyny. Chętnie wypróbował bym jakieś inne kopułki.
    Podział pasma 2,3- 2,5kHz więc kopułka musi dość nisko schodzić.

Klimat 27TBFC/G czy T9950?

Skomentuj

wg mnie bardziej
      Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
      27TBFC/G
      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
        wg mnie bardziej
        Cytat Napisał dolphin123 Zobacz post
        27TBFC/G
        Też popieram Seasa.

Skomentuj

Jeśli podział jest tak wysoko to można spróbować tego seasa, ale bez ferro, no i postaraj się sprecyzować co jest nie tak, bo alu to niekoniecznie właściwy kierunek no i sprawdź pomiarami, że nie ma jakiś oczywistych błędów w zwrotnicy.

Skomentuj

nie to, zeby seas byl lepszy od ushera ale w tym projekcie by mi bardziej pasowal
            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez mkul Zobacz posta
              Jeśli podział jest tak wysoko to można spróbować tego seasa, ale bez ferro, no i postaraj się sprecyzować co jest nie tak, bo alu to niekoniecznie właściwy kierunek no i sprawdź pomiarami, że nie ma jakiś oczywistych błędów w zwrotnicy.
              Mam możliwość osłuchiwania u kolegi kolumn avance omega. Na nich jest wrażenie jakby muzyka odrywała się od głośników i wypełniała całą przestrzeń, niemal jakby Barry White stanął na środku salonu i śpiewał :) u mnie instrumenty są bardziej wytłumione trudniejsze do zlokalizowania.
              Zwrotnicą się bawię ale nie mogę uzyskać zadowalającego efektu, stąd pomysł na inne kopułki.
              Nie jest to kwestia reszty sprzętu bo ten sam podłączaliśmy do jednych i drugich.

---------- Post dodany o 17:35 ---------- Poprzedni post o 14:01 ----------

A tak na marginesie co daje ferro poza lepszym chłodzeniem cewki ??

Skomentuj

nizszy pik rezonansowy
                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez trójkąt Zobacz posta
                  Zwrotnicą się bawię ale nie mogę uzyskać zadowalającego efektu, stąd pomysł na inne kopułki.
                  Ale bawisz się robiąc pomiary czy tak na oko coś wymieniasz? Bo jeśli to drugie to można w nieskończoność i nic z tego nie wyjdzie nawet po wymianie kopułki

Skomentuj

Zamieszczone przez mkul Zobacz posta
                    Ale bawisz się robiąc pomiary czy tak na oko coś wymieniasz? Bo jeśli to drugie to można w nieskończoność i nic z tego nie wyjdzie nawet po wymianie kopułki
                    Bawię się robiąc pomiary, sprawdzam co dają zmiany poszczególnych elementów. Jakieś screeny zamieszczałem TU.

Seas wygląda zachęcająco, dodatkowo osłona kopułki przydała by się przy moich kotach :) tylko nie miałem chyba okazji słuchać aluminiowej kopułki.

Dzięki za propozycje, muszę poczytać jeszcze o seas 27TBFC/G i pewnie spróbuje tego zestawu :)

Skomentuj

ale ona nie brzmi jak aluminiowa
                      jej brzmienie jest bardziej podobne do jedwabiu
                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

A visaton g20sc? Niedawno Yoshi pisal ze to calkiem przyjemny glosnik.

trójkąt/reaven22, tych avance omega słuchałeś na wzmacniaczu kolegi? Zródło i wzmacniacz maja naprawde duze znaczenie w kwesti budowania stereofoni. Mozesz tez pokombinowac z biampingiem, na pewno pozytywnie wplynie to na przestrzennosc. Z tego co widzialem na pomiarach ktore zamiasciles to tweeter nawet zgrywal sie w fazie (mogles jeszcze odwrocic polaryzacje midwoofera i zmierzyc), wiec mozna przyczyny szukac gdzies indziej. Czasem nawet takie rzeczy ajk akustyka pomieszcenia maja znaczenie.

Niemniej chetnie poczytam o wrazeniach zwiazanych z wymiana kopulki i porowanien nowej do AWX :biggrin:

Skomentuj

G20SC raczej odpada, bo nie da się go nisko uciąć, poza tym jest całkiem przyjemny. Ja kiedyś łączyłem AWX-a z seasem 27TFF, ale nie opracowałem jeszcze finalnej zwrotki z braku czasu. Może by zastosować seasa z krótkim hornem był dokończony projekt na audiohobby i z tego co czytałem ludzie byli zadowoleni.

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                            ale ona nie brzmi jak aluminiowa
                            jej brzmienie jest bardziej podobne do jedwabiu
                            Tak, a 27 TFFC jest materiałowa i jej brzmienie jest bardzo podobne do aluminiowej :)
                            Mam akurat obie na stanie.

Skomentuj

oczywiscie...
                              I to wszystko przez to, ze nie spojrzalem na oznaczenia a zasugerowalem sie zwykle polecanymi :(
                              a poza tym te ich oznaczenia
                              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Dzięki za podpowiedzi, zdecydowałem się na tekstylną seas 27TDFC. Dam znać co wyjdzie z takiego połączenia :)
                                Pozdrawiam

Skomentuj

No to czekamy na pomiary i opis odsłuchów. W jakiej cenie je zakupiłeś?

Skomentuj

nim kupisz odezwij sie na gg moze bede mogl ci zaproponowac lepsza cene
                                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czaruję...
                                    X