Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jak wykonać suba

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jak wykonać suba

Witam wszystkich mój pierwszy post.
    Mam zestaw kina onkyo 578 i do tego qq5000, pomieszczenie około 3x7m. Zestaw do kina domowego mało muzy, w kinie brakuje suba i myślę o samodzielnym wykonaniu na wzmacniaczu od Irka. Czytam forum i powoli się zapoznaje ze wszystkim. Doradzono mi że głośnik 12cali powinien starczyć do takiego pomieszczenia, może konkretnie jakiś nie za drogi doradzicie. Proszę o radę jak konkretnie się do tego zabrać co poczytać żeby zrobić jak najlepszego suba, może jest jakaś gotowa konstrukcja która by mi odpowiadała do mojej kubatury i amplitunera.

21m2 i sub 12cali do takiego pomieszczenia to aż za dużo, w sumie zależy dla kogo.. Powiedz mniej więcej ile masz na sam głośnik, a wtedy będziemy go wybierać. W gotowych konstrukcjach masz sporo konstrukcji subwooferów, wystarczy posiedzieć.

Skomentuj

Jeżeli na suba i panel masz ponad 1000zł to może spróbowałbys zrobić suba na Vifie NE265? Nie ma jeszcze takiej konstrukcji na forum, a głośniczek przez pana Kiesiela jest chwalony. Ja na początek rzucę taki oto pomysł: 20 litrów w zamkniętej budzie z klatką wzmocnień w środku. Sub150 plus Vifa plus deski powinny kosztować około 1200zł.

Skomentuj

Ta vifa w obudowie zamknietej bez korekcji aktywnej to bedzie tylko niby sub. Poza tym watpie zeby kolega chcial przeznaczyc ponad 800 zl na sam glosnik.

Skomentuj

No właśnie nie podał budżetu, więc nie ma potrzeby zakładać, że chce złożyć kolejnego budżetowego suba. Ja się przymierzam do budowy suba na Wavecorze sw182 z MB. Koszt części łąćznie z duperelami typu kleje lakier to 1000zł więc może to. Ten malutki Wavecor zaprzężony z dedykowaną MB jest podobno zdolny do niesamowitych akcji już w 15 litrach.

Skomentuj

7 cali z ciezka membrana bierna w 15 litrach to brzmi niesamowicie ale raczej w kiepskim tego slowa znaczeniu. Chyba ze do buczenia w kinie to luzz :)

Skomentuj

Rozwiń swoja myśl. Opowiedz co sądzisz o tym Wavecorze bo widzę, że masz jakieś doświadczenia z nim. Albo nie masz tylko to "7 cali" wywarło na Ciebie negatywne wrażenie. Chętnie posłucham bo już byłem zdecydowany na Wavecora z MB ale widzę że coś w tej kofiguracji jest nie tak według pana Pogromcy.

Skomentuj

Nie mialem z nim zadnych doswiadczen i wcale do tego mi sie nie spieszy. Po prostu nie wierze w male glosniki w malych obudowach w subwooferach. Mul i kupa znieksztalcen. Tyle mozna powiedziec. Ludzie chca miec male glosniczki z super basem ale to utopia.

Skomentuj

Zamieszczone przez gooralesko Zobacz posta
                  Ten malutki Wavecor zaprzężony z dedykowaną MB jest podobno zdolny do niesamowitych akcji już w 15 litrach.
                  Do kina to za małe, a na dokładkę do stereo bez sensu.

Skomentuj

Ja polecam 8955 ushera. Jest to bardzo przyjemnie brzmiący głośniczek, dający wiele ciekawych doznań.

Skomentuj

Zamieszczone przez moskit Zobacz posta
                      Doradzono mi że głośnik 12cali powinien starczyć do takiego pomieszczenia, może konkretnie jakiś nie za drogi doradzicie
                      napisz ile mniej wiecej chcesz przeznaczyc na glosnik
                      no i napisz czy kupiles/zamowiles SUB150 czy SUB300?

Skomentuj

Nie na temat...
                        Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                        ... nie wierze w male glosniki w malych obudowach w subwooferach. Mul i kupa znieksztalcen. Tyle mozna powiedziec. Ludzie chca miec male glosniczki z super basem ale to utopia.
                        I tak, i nie koniecznie, myślę że 2x8" dobrych przetworników nie jest źle...

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
                          I tak, i nie koniecznie, myślę że 2x8" dobrych przetworników nie jest źle...
                          Dzizyz. Przeciez tu nie bylo mowy o 2x8 tylko jednym 7 cali z membrana bierna. Jak dasz 12 glosnikow 5-6 calowych to i jednego duzego 12 calowca przebijesz.

Skomentuj

Nie na temat...
                            Jak dasz 12 glosnikow 5-6 calowych to i jednego duzego 12 calowca przebijesz.
                            ale tylko pod wzgledem natezenia...

Skomentuj

Nie na temat...
                              Dzizyz. Przeciez tu nie bylo mowy o 2x8 tylko jednym 7 cali z membrana bierna. Jak dasz 12 glosnikow 5-6 calowych to i jednego duzego 12 calowca przebijesz.
                              Pogromco wiem i zgadzam się z Tobą.. Ja tylko tak ogólnie...

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                ale tylko pod wzgledem natezenia...
                                Jestes tego absolutnie pewien?

Skomentuj

Jestes tego absolutnie pewien?
                                  tak, bez korekcji te male glosniki nie zejda tak nisko jak jeden wiekszy glosnik

Skomentuj

No to musisz zweryfikowac swoje wiadomosci http://shop.musix.ch/ecommerce/adds/docs/doc205879.pdf

Skomentuj

Pasmo podane jest, ale nie ma ani słowa przy jakim spadku. Poza tym jak kiedyś kupowałem słuchawki w biedronce to na opakowaniu było napisane 20Hz-20kHz

Kolejny problem to taki, że to paki to basu, a tu potrzebne jest dużo szersze pasmo niż do zwykłego elektryka. Więc wiele małych szerokopasmowców (bo to nie są niskotonowce...) lepiej sobie poradzi niż jeden czy nawet kilka dużych. Przy tym rozmiarze głośnika, średnica i wysokie będą lepsze, a przy basie to jest ważniejsze. No i fizyki jeszcze nikt nie przeskoczył, chociażby Fs tych głośników będzie wysokie, jak da się ich wiele obok siebie to będzie głośno, ale Fs głośników się nie zmienia. Jeśli puści się im korekcję, to jasne że wyjdzie z tego niezły bas, ale traci się na efektywności. Bez korekcji bas nie zejdzie zbyt nisko...

Skomentuj

Nie widzisz pomiarow na dole? Nie czytaj po lepkach :) Poza tym to nie sa paczki zamkniete, w ktorych dzieja sie inne rzeczy niz w basrefleksie. Przy tak duzej ilosci glosnikow paczka automatycznie zwieksza swoje wymiary i mamy w niej znacznie wieksza mase powietrza. Nie od dzis wiadomo, ze strojenie basrefleksu wcale nie musi byc w punkcie rezonansu glosnika. Sumaryczna powierzchnia Sd malych glosnikow pobudza powietrze w paczce tak jakby by to robil glosnik z wielka membrana, a strojenie portu moze byc znacznie nizsze od Fs pojedycznego glosnika. Zadnej korekcji w basrefleksie sie nie robi.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X