Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Co potrzebuje do zrobienia własnego subwoofer bass-reflex

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Co potrzebuje do zrobienia własnego subwoofer bass-reflex

A więc tak zaczynam zabawę z zrobieniem własnego subwoofer bass-reflex i nie wiem co bym potrzebował tzn mi. jaki głośnik najlepiej było by włozyc. jakie zwrotnice były by potrzebne i jaka skrzynie o jakiej pojemnosci zrobic. Mam zmacniacz Sony STR-gx215.
    Chce zeby wyszło jak najtaniej szkrzynie jestem w stanie sam zrobic i ile to mogło by kosztowac?
    Last edited by kujon1995; 18.03.2011, 18:58.

Dobrze by było napisac ile możesz wydać.

Skomentuj

około 200 zł

Skomentuj

STX 22-140-8 SCX plus jakiś wzmacniacz na TDA. Ale za 200zł z dechami, wykończeniem fornirem tego projektu nie widzę. Ok. 300zł będzie pewnie kosztowało. Jest jeszcze projekt dolphina z 17SW i MB ale koszt sw to64zł plus MB za 30zł. Napisz w jakim pokoju to będzie grało.

Skomentuj

no teraz mam około 25 m2 a za jakies pół roku sie przeprowadze do nowego domu i będe miał tam około 16 m2. moge zaraz wysłac fotki bo znalazłem jakas zwrotnice od subu
          zwrotnica.jpg
          zwrotnica 1.jpg

Skomentuj

Potrzebujesz głośnik + panel do subwoofera (wzmacniacz z filtrami) + skrzynię + chęci, umiejętności.
            Sony odłóż na bok bo jest za słaby, żeby napędzić subwoofer.

Skomentuj

a gdzie moge znalesc wzmacniacz z filtrami? allegro??

Skomentuj

Tak jest, np. na allegro.
                Tu masz przykład takiego panelu:
                http://allegro.pl/panel-wzmacniacz-s...509881566.html
                Możesz licytować, wygląda solidnie jak za tą cenę.

Skomentuj

Ja coś w domu takiego posiadam panowie może porobic wam zdj sie przyda?

Skomentuj

Rób, rób, zerknąć nie zaszkodzi.

Skomentuj

Zdjęcie-0048.jpgZdjęcie-0050.jpgZdjęcie-0049.jpgZdjęcie-0047.jpg czy to do czegos moze sie przydac?

Skomentuj

Nic na tych zdjęciach nie widać, są strasznie małe.
                        Podłącz i sprawdź czy działa.

Skomentuj

nie działa gdy podłacze wyskakuje korek w domu;/

---------- Post dodany o 20:33 ---------- Poprzedni post o 20:30 ----------

a mam jeszcze pytanie czy nie dało by jakos inaczej rady zrobic tego subka? bez własnego wzmacniacza? czy to jest konieczne do wiekszej wydajnosci?

Skomentuj

Po 1 nie ten dział, po 2 nie łaska paru artykułów poczytać na stronie głównej?

Skomentuj

Poprostu jestem swiezak i nie czaje o co chodzi wiec chciałem sie zapytac:)

Skomentuj

może tu się podepnę, bo sam mam zamiar uzupełnić swoje stereo
                                stereo diy na mds`ach, napędzane dość mocnym ampli Yamaha Rx 797, który posiada wyjście sub....nie wykorzystane :) póki co. Myślę, że sub tez powinien być na mds? Czy się mylę? Chciałbym się tym zająć od strony stolarskiej, a o elektronikę błagać ..

Skomentuj

Jeśli chcesz, żeby sub tylko sobie buczał to kup głośnik, zbuduj skrzynię i podłącz do sony. Gwarantuję jednak, że będziesz mocno zawiedziony końcowym efektem. Tak więc wybieraj - solidnie i może ciut drożej, czy byle jak, ale za to tanio (pozornie).
                                  Żeby subwoofer grał jak subwoofer to musi mieć porządne źródło zasilania (czyt. takie, żeby przynajmniej w 80% wykorzystać potencjał głośnika) z filtrem aktywnym.

Skomentuj

wolał bym zeby to było porzadne i solidne uderzenie basów.
                                    Dobra wiec tak napiszcie mi co bym potrzebował

Skomentuj

zrobiłbym chętnie na mds`ie koszta jakie muszą być niech będą

Skomentuj

Cześć na poczatek kup panel do subwoofera,sprubuj wygrać aukcję z propozycji od bart210.Jakbyś go wyrwał do 100zł to by ci zostało 100zł na głośnik.
                                        Na pszykład http://www.stx.pl/gdn-22-140-8-scx.html ,a co do skrzynki ,może masz w domu jakieś stare meble to mógłbyś wykorzystać z nich płyty na obudowe z wylotem br.
                                        A jak już koniecznie tanio bys chciał to jedynie alphard lw800.
                                        Last edited by lukiel84; 18.03.2011, 21:16.

Skomentuj

Czaruję...