Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Układy izobaryczne na stx GDS-30-200-8 do gitary

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Układy izobaryczne na stx GDS-30-200-8 do gitary

Kolumn głośnikowych już kilkanaście zbudowałem i kilkanaście zaorojektowałem, ale obecnie bardzo mnie zainteresował system izobaryczny.
    Chciałbym zbudować kolumnę izobaryczną na dwóch głośnikach estradowych STX GDS-30-200-8 do gitary.
    W/w głośnik nie jest typowym głośnikiem gitarowym, nie jest też głośnikiem niskotonowym, więc może w tandemie będzie mógł się "wykazać" Kolumna ma być z głośnikami jeden za drugim jak na zdjęciu pierwszym, gdzie je widać "od góry". System taki zastosował Orange z kolumnach basowych SP210 i SP212. Czy w amatorskich warunkach ma to sens?
    Last edited by lklukasz; 19.03.2011, 21:24.

Nie ma to zadnego sensu! Dziwie sie ze kto kolwiek stosuje takie uklady firmowo. Takie polaczenie ''poprawia'' parametry napedowe powstalego wypadkowo glosnika, zamiast stosowac dwa glosniki taniej jest dobrac jeden o nieco lepszych parametrach. Przy izobariku polaczenie dwoch glosnikow nie daje nam zysku efektywnosci a wiec mamy ewidentna strate sprawnosci!

Skomentuj

Odpowiedz sobie na pytanie co mialby taki system zaoferowac, w jakim celu chcesz zrobic tego izobaryka?

Skomentuj

Bo basu, czy do gitary? Do gitary pędzie imo kiepskie pasmo. Zacznie najpewniej nieprzyjemnie buczeć, bo niskie tony wysuną się na pierwszy plan.
        Do basu w sumie mogłoby być, ale czy to nie za dużo zabawy? Inny dźwięk nie oznacza gorszy, a nieraz konstrukcje innowacyjne wnoszą nowe trendy

Skomentuj

Tandem - izobaryk

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
          Odpowiedz sobie na pytanie co mialby taki system zaoferowac, w jakim celu chcesz zrobic tego izobaryka?
          Chodzi mi o obniżenie pasma w dół, przy małej objętości obudowy. Dwa takie głośniki, zamontowane w 100 litrowej obudowie nie wiele dały.
          Kolumna ma być do gitary lub klawiszy.

Skomentuj

Do gitary lub klawiszy? To są zupełnie inne instrumenty i zupełnie inne pasmo jest potrzebne... Dokup jeszcze głośników i zrób góry z tego o pełnym paśmie i do gitary używaj jakiegoś modulatora lub filtra.

Skomentuj

Zamieszczone przez dwiekosy Zobacz posta
              Chodzi mi o obniżenie pasma w dół, przy małej objętości obudowy. Dwa takie głośniki, zamontowane w 100 litrowej obudowie nie wiele dały.
              Kolumna ma być do gitary lub klawiszy.
              To zamontuj w tej obudowie jeden glosnik i posluchaj jak gra. Bas bedzie taki sam jak w isobaryku z obudowa 50 litrow.

Skomentuj

Czaruję...
              X