Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Panel bez korekcji aktywnej, czy zatem tylko bass reflex?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Panel bez korekcji aktywnej, czy zatem tylko bass reflex?

Witam serdecznie
    Dzięki rozmowie z LightSound'em dowiedziałem się, że budowanie subwoofera closed nie ma sensu jeśli napęd nie ma korekcji aktywnej.

Nie bardzo rozumiem w czym się to objawia jeśli zrobie sobie suba na panel sub 300 Irka, który owej korekcji nie ma.
    Czy będzie grał za wysoko, czy co?

Istnieją jakies zabiegi aby obejść brak tej funkcji?

pozdrawiam

Wtedy subwoofer będzie miał wczesny, ale łagodny spadek. Już nawet przy 70hz może być spadek, zeby osiągnac przy 35hz poziom -12db. W BR przy odpowiednim strojeniu mamy liniowe pasmo od załóżmy 40hz, a 35hz jest odtwarzane przy -3db. Niby BR ma przewagę, ale przy 20-25hz zamknięta będzie już głośniejsza, i będzie znacznie szybsza, bas dokładniejszy. Oczywiście pisze przykładowo, każdy głośnik jest inny.

Jeśli chodzi o korekcje, BR można nieznacznie poniżej strojenia poprawić, co da niewielkie efekty. Gdyby chcieć wyciągnąc 20hz liniowe z BR łatwiej dostać membraną w twarz niż osiągnąć zadowalający efekt (mała wytrzymałośc mocowa poniżej strojenia, bardzo stromy spadek głośności). W przypadku zamknietej nie ma większego problemu, tylko trzeba mocnego wzmacniacza, i głośnika o słusznych rozmiarach, mocy i xmax.

Jeśli korzystasz z komputera do słuchania muzyki, wystarczy mieć karte muzyczną i odpowiednie wtyczki do odtwarzacza, albo modyfikowane sterowniki do karty muzycznej (tylko częśc modeli Creative), i możesz to bez problemu skorygować.

Jeśli nie słuchasz z komputera, musisz wysłać wzmacniacz do jakiegoś elektronika, który zrobi Ci w nim taki układ o określonych parametrach.

Skomentuj

Zamieszczone przez fcbarca86 Zobacz posta
      Dzięki rozmowie z LightSound'em dowiedziałem się, że budowanie subwoofera closed nie ma sensu jeśli napęd nie ma korekcji aktywnej.
      Tzn dla sprostowania dodam, że chodziło mi tutaj o konkretny przykład który podałeś - HCM12T z panelem irka w dość małej obudowie za to w dużym pokoju, do kina - wtedy przydała by się korekcja aktywna, żeby miało to sens.

Skomentuj

To co napisał w skrócie BioCannabis jest prawdą. I w sumie dobrze, że ktoś to zrobił, bo nie chciało mi się po raz n-ty pisać o tym samym :). Ale oprócz tego, co zostało napisane, można poradzić jeszcze coś. Otóż niejako korekcję można przeprowadzić dzięki...regulacji górnej częstotliwości granicznej suba. Im niższą ją ustawimy, tym bardziej obniżymy poziom przetwarzania dla częstotliwości wyższych od założonej, a tym samym zbliżymy się z poziomem do tego, który występuje poniżej założonej częstotliwości odcięcia, czyli tych częstotliwości, które miały by już sporą stratę. Oczywiście w przypadku suba pasywnego tracilibyśmy w ten sposób na efektywności i byłoby to rozwiązanie kiepskie, ale w subie aktywnym nie ma tego problemu, po prostu zwiększamy poziom wzmocnienia. Oczywiście konsekwencją procedury, o której wspomniałem jest ograniczenie sięgania ch-ki SPL w "górę", ale bardzo wątpliwym jest, aby normalny zespół głośnikowy, z którym zwykle sub współpracuje mógł sobie nie poradzić z zejściem do częstotliwości, gdzie oba moduły mogłyby się połączyć.
        Można by jeszcze pisać i pisać, ale to już były by wywody zbyt szczegółowe, które bardziej by Cię zniechęciły, niż zachęciły. Słowa nadmienionego przedmówcy i moje w zasadzie myślę wyczerpują temat w wystarczającym tobie na obecną chwilę zakresie.
        Bo to, jak nisko sub zejdzie zależy od wieeelu czynników, nie tylko samego projektu i układu głośnik-obudowa. I błędem jest wyrokowanie co usłyszymy patrząc jedynie na ch-kę SPL w symulatorze. Nie ma obaw, że jeśli widzimy tam już wczesny spadek ch-ki i stratę np. 9dB przy 20Hz, to jest tragedia. Fakt umieszczenia głośnika w pokoju z uwagi na wzrost reaktancji promieniowania pozwala skompensować stratę SPL zwłaszcza w przypadku łagodnego opadania ch-ki, czyli właśnie takiej, jaką w ogólności oferuje obudowa zamknięta:). Zwyczajnie nie ma sensu projektować suba z ch-ką liniowo biegnącą do 20Hz, jeśli ten ma pracować w pomieszczeniu zamkniętym, zwłaszcza w bezpośrednim sąsiedztwie ścian, czy jeszcze lepiej, rogu pomieszczenia.
        Last edited by Racjonalny; 21.03.2011, 12:46.

Skomentuj

Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
          Tzn dla sprostowania dodam, że chodziło mi tutaj o konkretny przykład który podałeś - HCM12T z panelem irka w dość małej obudowie za to w dużym pokoju, do kina - wtedy przydała by się korekcja aktywna, żeby miało to sens.
          Coś się Tobie pomyliło, dokładnie w takim układzie mam to samo, pomieszczenie to praktycznie cały parter bo niema drzwi tylko szerokie przejścia i bez aktywnej korekcji radzi sobie znakomicie. Z pewnością z nią dało by się wycisnąć więcej tylko nie wiem po co, bo teraz i tak się boję przy jakimś wybuchu w filmie i helikopterów czasem. Ale w pomieszczeniu 20m/2 ten głośnik nie gra zupełnie. Ważne też jest by dobrze go zestroić z resztą zestawu, właśnie w ten sposób jaki podał Racjonalny w pierwszej części swojego posta.

Skomentuj

To gratuluje akustycznego miejsca odsluchowego - jednak z doswiadczen wiem, ze malo kto takie ma i male suby w closedzie, nie sprawdzaja się w dużych pomieszczeniach bo najniższe częstotliwości zatracają się w pomieszczeniu i mało daje taki sub w stosunku do kolumn na 6'. Myślisz że dlaczego nie mam sam HCM12T właśnie w takiej konfiguracji? Nie pasowała mi w domu jego gra w closed, miał za mało dołu bez korekcji. Natomiast w br wychodziło mu już to dużo lepiej, niestety większym. To jest dość specyficzny głośnik, który nie każdemu musi odpowiadać w takiej adaptacji jak drugiemu przystało - w closedzie brzmiał dla mnie jak przygaszony kopciuszek.

Skomentuj

Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
              To gratuluje akustycznego miejsca odsluchowego
              Tu rzeczywiście mam się z czego cieszyć bo gdzie by nie stał i jak obrócony gra bez zastrzeżeń, ale tak jak pisałem gdybym miał go w pokoju na górze 20m/2 to tylko się załamać.
              Autor tematu dopóki nie wypróbuje głośnika u siebie to się nic nie dowie, będzie źle to może myśleć o korekcji lub sprzedać głośnik dalej, z tym problemu raczej nie będzie.[COLOR="#696969"]
              Last edited by funiax1; 21.03.2011, 20:34.

Skomentuj

Witam ponownie i dziękuję że zechcieliście pomóc.
                Teraz mam wszystko rozjasnione.

Zatem z tą korekcją chodzi o nic innego jak o działanie na głośnik za pomocą equalizera?
                czyli jak amplituner (mój niestety nie ma) ma możliwość podbić poszczególne częstotliwości dla suba, to to jest ta korekcja?

Mój sub miał być na głośniku GDN 30/500/ap od stx, ale wycofali je z produkcji.
                Mam zatem litraż wewnętrzny 64 litry netto i moge dowolnie zmniejszyć budę.

producent zaleca 35l Closed i 45 br czy to zatem są optymalne warunki, czy moze z Waszych doświadczeń wynika inaczej?

Pokombinuje oczywiście sam, jak będę miał przetwornik, ale jestem ciekaw, jak inni mają, bądz mieli zrobiony sub na tym głośniku.

Będę go używał do kina tylko i wyłącznie do muzyki mam fx- 300 w których basu jest, że ho ho i suba nie trza.
                Odcięcie planuje na najniżej jak panel Irka może czyli od 50hz, bo wyżej to fronty spokojnie zagrają.
                Zatem może korekcja nie będzie potrzebna, skoro odcięcie może niejako ją zastąpić w pewnych okolicznościach, jak pisze Racjonalny.
                pozdrawiam

Skomentuj

Zatem z tą korekcją chodzi o nic innego jak o działanie na głośnik za pomocą equalizera?
                  Equalizera parametrycznego z dokładnością co do 1hz. Przy klasycznym EQ podbije Ci pasmo 20-200hz, i będzie to pozbawione sensu

czyli jak amplituner (mój niestety nie ma) ma możliwość podbić poszczególne częstotliwości dla suba, to to jest ta korekcja?
                  Jakaśtam na pewno. Zależnie od podbicia. Choć może być i tak, że zadziała odwrotnie, zakładając, że podbicie będzie na np. 40hz, wtedy będzie jeszcze gorsze zejscie poniżej częstotliwości 40hz, która zostanie uwypuklona.

suba nie trza.
                  Jak nie słuchasz dubstepu/czarnych rytmów to rzadko by się przydawał. Choć nawet i "mniej basowe" rodzaje muzyki mają mięsko w okolicach 30hz, gdzie trzeba dobrego suba. (Dream Theather, Daft Punk, czy Stardust)

odcięcie może niejako ją zastąpić
                  Może to być alternatywa, ale niestety nie da sie w ten sposób tego zastąpić.

Odcięcie planuje na najniżej jak panel Irka może czyli od 50hz
                  Za wysoko żeby dało się coś znacznie poprawić ;/ Uwypuklisz pasmo 20-50hz, więc zejście dalej będzie dużo gorsze od BR. Co innego gdybyś miał najniższe odcięcie np. 30hz, wtedy tnąc na 30hz byś miał uwypuklone 20-30hz, co by dało duuużo lepsze zejście.

Zrób sobie korekcje komputerowo. Przy okazji przyciszysz rezonanse pomieszczenia, dzięki czemu uzyskasz liniową ch-ke basu.

Skomentuj

Bez przesady. Jeśli sub ma faktycznie możliwość odcięcia od góry przy 50Hz to nie jest to tragedia. Bo wtedy - mniej więcej - od tej częstotliwości zaczynamy liczyć spadek decybelowy na basie, wyznaczając to popularne "zejście". No i nawet gdy założymy najgorszy (dla obudowy zamkniętej oczywiście) przypadek, że ch-ka układu bez korekcji opada w zakresie w którym korekcja ma działać z maksymalnym już nachyleniem, tj. 12dB/oktawę, to owe -12dB będzie przy około 25Hz, a -9dB przy około 30Hz. A jak już wspomniałem, przy umieszczeniu suba w pomieszczeniu zamkniętym, zwłaszcza w pobliżu naroża pomieszczenia, możemy spodziewać się rozciągnięcia basu właśnie do poziomu około -9dB (pomijam mody pomieszczenia). Czyli w tym najgorszym przypadku 30Hz i tak będzie świetnie słychać. A dla przypadku bardziej prawdopodobnego, czyli takiego w którym mamy do czynienia z parametrami głośnika umożliwiającymi dobre zejście w obudowie zamkniętej (w końcu pod uwagę bierzemy głośnik do suba, a nie jakąś stokrotkę niskośredniotonową), wspomniane nachylenie zbocza ch-ki będzie we wspomnianym zakresie mniejsze, a także spadek -9dB względem założonej częstotliwości górnego odcięcia będzie leżał niżej na skali częstotliwości. Wszystko to złoży się na jeszcze niższe zejście w zamkniętym pomieszczeniu. Bez paniki, trza tylko odpowiedni głośnik :).
                    Nie na temat...
                    BioCannabis przesłuchałeś ten kawałek Dream Theater, o którym w jednym wątku pisałem w odpowiedzi na Twój post? :)

Skomentuj

Dziekuę za wyjaśnienia
                      pozdrawiam

Skomentuj

Nie na temat...
                        Zamieszczone przez Racjonalny Zobacz posta
                        BioCannabis przesłuchałeś ten kawałek Dream Theater, o którym w jednym wątku pisałem w odpowiedzi na Twój post?
                        Tak, świetny

Skomentuj

Czaruję...
                        X