Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zwrotnice - schemat, prośba o wytłumaczenie

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zwrotnice - schemat, prośba o wytłumaczenie

Wiojcie, przedstawiam schemat zwrotnicy 3d kolumny głośnikowej. Mam prośbę, czy może mi ktoś powiedzieć "mniej więcej" jakie są cięcia na wysoko i średniotonowym torze? Domyślam się, że na wysokotonowy to ok.4200hz w górę a na średniotonowy 2000hz w górę? I coś ogólnie o tejże zwrotnicy. Jak zrobić dobry filtr z zabezpieczeniem dla wysokotonowego gdwt 9/100FP? Dziękuję Wam z góry

Na torze wysokotonowym wszystkie elementy są podłączone szeregowo, najpierw rezystor 10W 10R, potem kondensator MKt 475 (4,7uF) i zaraz za nim kolejny kondensator - pastylka o symbolach GBX 300 (symbol 300 oznacza 300pF ? )

i to co narysowales to cala zwrotnica jest?
    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Przyznaj się z czego to wytargałeś i jakie głośniki były/są podpięte do tej "zwrotnicy".

Skomentuj

Wiem, że to jest baaaardzo śmieszny schemat ale tak właśnie wygląda cała zwrotnica śmiech na sali dosłownie. A teraz Uwaga!!!! pochodzi z kolumny .....OMNITRONIC TMX-1530
        Bas 38cm mocy nieznanej (niby 500rms ma cała kolumna), średni 20cm, także brak danych a gwizdki to na samym początku wyleciały z hukiem

---------- Post dodany o 18:46 ---------- Poprzedni post o 14:22 ----------

Dobra Panowie. Zwrotnica 2500Hz/6000Hz 12/12/12/12dB/okt. powinna ładnie zdać egzamin przy tych omnitronicowskich głośnikach i przy gdwt 9/100. Może ktoś potwierdzić czy dobrze są dobrane wszystkie parametry elementów?

Last edited by djibiza; 21.03.2011, 18:01.

Skomentuj

Beznadziejnie.

Skomentuj

Rozwiń swoją wypowiedź. Dlaczego tak twierdzisz. podaj wg Ciebie dobrze dobrane wartości. Przypominam, że wszystkie filtry II rzędu

Skomentuj

Tysiąc pincet sto dziewińcet.
              Bez pomiarów na głośnikach, bez paramterów i bez charakterystyk nic nie zrobisz, a już na pewno nie 3 drogi.

Skomentuj

Słuchaj, gorzej grać nie będzie od tego co jest w chwili obecnej. A poza tym speakerworkshop i jig mi wykazał "mniej więcej" częstotliwości bla bla i tak być musi. DObra zamykam temat bo zaraz będzie zmień głośniki, kup ldmy i takie sranie w banie.

Skomentuj

Zamieszczone przez djibiza Zobacz posta
                  Bas 38cm
                  to trzeba ciąć znacznie niżej

Skomentuj

No to na ile hz go ciąć? Jak ma przyjmijmy pasmo przenoszenia do 3000hz?

Skomentuj

Pokaż pomiary, bo tu nie ma "przyjmijmy"...

Skomentuj

DObra zamykam temat bo zaraz będzie zmień głośniki, kup ldmy i takie sranie w banie.
                        Chyba bedzie lepiej jak zamkniesz, bo wskoro uważasz, że Ty wiesz lepiej to po co piszesz? Nawet jesli ktos by Ci doradził LDMy to myslisz ze po to zeby zrobic Ci na zlosc?

"Haha, wystarczyłoby zeby wstail do zwrotnicy elementy X i Y w miejsce Z V, ale nie powiem mu tego, doradze zeby kupil LDMy, niech zmarnuje chlopak 1000 zł, hahahaha!".
                        Tak to sobie wyobrazasz?

i takie sranie w banie
                        Kultura też poszła >>srać<<?

Skomentuj

Nie chcę nic innego kombinować ze zwrotką. Na schemacie nie rysowałem żadnego korektora czy tłumika bo o to nie pytałem. Szeregowych rezystorów też nie daję. Ma być prosty filtr II rzędu dla wysokotonowego i niskotonowego. A na torze średniotonowaca ma być typowa kaskada, czyli górno i dolno przepustowe filtry ułożone szeregowo. (chyba, że ktoś ma lepszy pomysł na filtr środkowoprzepustowy) Prosiłem tylko o rzucenie okiem na schemat zwrotnicy i podpowiedź...czy dobrze spasowałem elementy i czy będzie grać to razem pełnym pasmem bez przerw. A tu zamiast chociażby drobnej podpowiedzi dostałem post "beznadzieja" :| Dlaczego tnę bas do 2500hz...bo w niedalekiej przyszłości kupię alphardy mw15 z serii magnum, mają pasmo bodajże do 3000hz albo 3500hz, dokładnie nie pamiętam. Słyszałem jak grają i powiem, że to chyba jedyne alphardy godne polecenia, a w szczególności za swoją cenę.

Skomentuj

czy dobrze spasowałem elementy i czy będzie grać to razem pełnym pasmem bez przerw. A tu zamiast chociażby drobnej podpowiedzi dostałem post "beznadzieja" :| Dlaczego tnę bas do 2500hz...
                            Wróżek tu nie ma. Bez pomiarów nikt ci tego nie powie. Wartości wyglądają na kalkulatorowe, więc na 90% będzie źle i będą nie tylko dziury w paśmie, ale i głośniki będą grały z różnym poziomem. Nawet nie wiadomo, jakie mają SPL (może za wyjątkiem wysokotonowego).

Skomentuj

Posluchaj my nie jestesmy tu po to tylko, zeby zle mowic o twoim projekcie.
                              Zapytales a my odpowiadamy. Nie mowimy, ze jest zle tylko po to, zeby tobie zrobic na zlosc. Taki dobor elementow bez pomiarow to jak trafic 6 w toto lotka.
                              Prawda jest taka, ze bez pomiarow nic nie zrobimy. Musimy widziec co sie dzieje z charakterystyka po wprawadzaniu ww elementow. I koniecznie trzeba zastosowac rezystory dla wyrownania charakterystyk. Nie prawda jest tez to, ze 12dB filtry sa lekiem na wszystko.
                              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Wreszcie usłyszałem jakieś normalne słowa i za to dziękuję Wam. Zdaję sobie sprawę, że zrobić dobrą 3-WAY zwrotnicę to graniczy z cudem, szczególnie przy głośnikach no-name. Kolego mówisz coś o rezystorach dla wyrównania charakterystyk. Chodzi Tobie o korektory? Miernik indukcyjności będę miał wieczorem.

Skomentuj

Kolego mówisz coś o rezystorach dla wyrównania charakterystyk
                                  L-pad

Skomentuj

Po co ci miernik indukcyjności?

Skomentuj

A jak wyliczyć korektor impedancji bez znajomości indukcyjności cewki głośnika?

Skomentuj

A czy ten miernik ma regulowaną częstotliwość?

Skomentuj

Czaruję...