Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Modernizacja zestawu estradowego - budowa suba i gór

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Modernizacja zestawu estradowego - budowa suba i gór

Panowie, mam pytanko.
    Tyle tutaj tych konstrukcji, że się połapać nie można...
    Mam dwa głośniki GDN 30-400-8 STXa w kolumnach estradowych full range (powiedzmy full - poprzedni właściciel włożył je do za małej paki, BR pierdzą, zwrotnice i gwizdki jakieś z allegro... moc mają, ale pasmo jest nierówne).
    Napęd: 2x200W ADS PA-400.
    Nie gra to tak jak powinno - pasmo wyrównuję dwoma omnitronikami, które poprawiają brzmienie całosci.

Chcę to zmodernizować zestaw i te dwa niskotonowce włożyć do suba, a w otworki 30cm włożyć GDSy STX.
    Kolumny do gór odpowiednio zmniejszyć lub powiększyć, załatać ewentualnie BRy. Zostanie dla nich wzmacniacz ADS.
    Obliczyłem suba w WinISD: 190l przy strojeniu 43Hz, 4xBR 8x11cm (śrXdł). Dane wziąłem ze strony STX.

Może najpierw oczekiwania, a później pytania. Do rzeczy:
    Imprezy do 100 osób na wolnym powietrzu, pod zadaszeniem, bez ścian - konstrukcja drewno. Kolumny skierowane głównie ku parkietowi, na ludzi mniej. Parkiet drewniany na czystej glebie.
    Zestaw potrzebny czysto estradowy, bez wodotrysków, ale też na przyzwoitym poziomie.
    Muzyka najróżniejsza, zależy od ludzi :) Od ACDC do Tarzan Boya, przez Lady Gagę i Gole uOrkiestra :)

Basu nie wymagam wiele, ale żeby wystarczył dla gór wyżej wymienionych. Nie lubię szarpania membran i korekcji, ale to zależy od klienta.

Pytania:
    Jaki wzmacniacz do tego suba?
    Dokładniej chodzi mi o moc tego wzmacniacza, myślałem o 300W mono, 4Ohm, głośniki równolegle. Czy może lepiej dwa mniejsze wzmacniacze do każdego głośnika osobno (ale w trybie mono)?
    Myślałem nad zbudowaniem go samemu wg jakiejś sprawdzonej konstrukcji. Czy może taniej jednak wyjdzie kupić coś gotowego, nawet używanego?

Myślałem o konstrukcji aktywnej z filtrem na zewnątrz. Budowa mniej więcej jak na obrazku:

Chodzi o to, żebym całą kontrolę nad subem miał z wysokości konsoli, a sam wzmacniacz niech nie zawala miejsca i grzeje obudowę.
    Czy oprócz głośności, regulacji pasma powinien mieć ten filtr?

Jakie dobrać pasmo podziału gór? myślałem nad 10kHz. GDSy wejdą do 15, ale do 10 mają w miarę równo. Gwizdki są 120W coś takiego:
    http://193.23.48.133/driver-hb4515-2...513727249.html
    W teorii pasmo od 1200Hz

To by było na tyle -alem się rozpisał... Z góry dzięki za każdą radę. Ewentualnie wasze propozycje przerobienia tego zestawu na coś lepszego.
    Koszt: ogólnie nieograniczony, lecz głównie na częściach, które posiadam. Jak najbardziej zminimalizowany. Wiem, ze to nie tani interes... powiedzmy 500zł na wzmacniacz i budowę suba (bez glośników). Samo trafo będzie drogie... coś w granicach rozsądku proszę :)

http://www.stx.pl/gds-30-200-8-se.html
    http://www.stx.pl/gdn-30-400-8-se.html

Pomieszałeś wszystko strasznie - te 30-400-8-se to głośniki do 2way i się nie sprawdzą w subach. Zostaw je w nadstawkach jak są, dokup porządne drivery - np. stx d800ti z tubką za niewiele więcej niż ten hb4515 na którego wydasz masę kasy na zamienne cewki, bo lubi się palić często, przy podziałach niższych niż 3,5kHz a przy okazji w ogóle nie brzmi. Dobierz do tego odpowiednią zwrotnice - wtedy zagra to jak należy, do 30-400-8-se i d800ti to podział ok 2,5kHz -2,2kHz.
    Suby do tego przynajmniej na 15', żeby miało to jakiś sens. Polecam MW15 od alpharda, albo z stxa gdn-38-400-4-se do tego wzmacniacz jakiś 2x300W 4 ohm, albo kup wersje 8ohm i zepnij je równolegle, a wtedy wzmacniacz w mostek (obslugujący mostek 4 ohm) lub szeregowo dwa stxy 4 ohmowo dla wzmacniacza odsługującego mostek dla 8ohm.

Skomentuj

Za drogo wyjdzie. Czyli zostawić dwudrożne na tych STX, dokupić porządne drivery. Czyli wezmę się za zrobienie obudowy o wystarczających wymiarach do GDN.
      Dzięki. Zapraszam innych do dyskusji

Skomentuj

To zrób najpierw porządne nadstawki - a z czasem dostawisz suby - nie wychodzi to drastycznie drogo, bo Twoja opcja to ok 600-700zł a moja to ok 1000zł. Jednak różnica w brzmieniu całości kolosalna Ew. MW15 zadowala się mostkiem TDA, a dwa mostki złożysz za ok 300zł. A nadstawek nie rób większych jak 60litrów, bo tyle to odpowiednio dla tego STXa, a poza tym, pomyśl o tym że będziesz to nosił.

Skomentuj

Ciągle leżą mi na zbyciu kilka razy grane w idealnym stanie dwa Alphardy Magnum 15. Nowki kosztuja cos kolo 200zł od sztuki ale z racji tego ze zagraly na kilku imprezach wiadomo sprzedam taniej. Jesli jestes zainteresowany - pisz (tunele BR do nich tez sie znajda). :)

Skomentuj

Dzięki wam
            Teraz są budy ok 46l z dwoma krótkimi BR śr 5cm. Właściwie dają radę w dolnym paśmie, bas jest dość dobry po niewielkiej korekcji.
            Pewnie coś spartaczyłem w winISD - pokazuje mi 97l na sztukę. Jednak chyba bardziej przekonuje mnie Twoja propozycja 60l. Z transportem nie ma problemów - ostatnie kryterium, właściwie nie ważne.
            Do tych gwizdków mam tubki, więc pewnie obejdzie się bez tych kosztów - chyba, ze zagrają kiepsko na tych. Zwrotnice prawdopodobnie to peiying moc max. 400W, podział 3,5kHz.

Dzięki za uświadomienie LightSound.
            n_ozymys: to dopiero była przymiarka i określenie kosztów. Z subami wstrzymam się do czasu skończenie nadstawek, a pewnie jeszcze trochę czasu minie - niemniej dzięki za ofertę.

Skomentuj

-chcesz robić imprezy a myślisz nad własnoręcznie zrobionym wzmacniaczem
              -chcesz zrobić dobre nadstawki a planujesz dać zwrotnicę (samochodową?) nie dość że pewnie kiepskiej jakości to jeszcze nie pod te głośniki
              -piszesz że GDN-30-400-8 dają radę w dolnym paśmie
              -piszesz że budżet nie ograniczony a zaraz wyjeżdżasz z 500zł

To się kupy nie trzyma.

Nadstawki: GDN-30-400-8 + d800 + oryginalna zwrotnica

Sub: GDN-38-550 (ile ohm to już trzeba się zastanowić,czy będzie tylko jeden,czy dwa,czy będziesz chciał powiększać zestaw i jaki wzmacniacz wybierzesz)

Wzmacniacz na suby: używany ADS z crossoverem (pamiętaj że na suby musisz mieć crossover,jeśli kupisz ADS-a to ten zakup już odchodzi).

Jeśli chcesz mieć coś w miarę dobrego na lata to zrób jak piszę,inne tańsze opcje typu zwrotnica z allegro,drivery no name i własnej roboty wzmacniacze to tylko wyrzucenie kasy w błoto (a nawet śmierć czy kalectwo po porażeniu prądem ze wzmacniacza DIY osoby postronnej).

Skomentuj

Wzmacniacz chciałem wykonać na konstrukcji polecanej przez was, chociażby SUB300. Co będzie z nim gorszego?

Co do reszty, napisałem, że to co mam nie skompletowałem sam, grało to dwa sezony już u mnie i nie spisuje się źle. Udało mi się kupić wszystko (końcówka, kolumny, mikser, okablowanie) za 500zł od znajomego. Dzięki temu wiem co siedzi w środku. Zwrotnice można przestroić wg schematów ze strony STX chociażby, na ich elementach - płytki mam wiec wyjdzie taniej. Zawsze mi możecie pomóc

GDN dają radę, ale chodziło mi bardziej o to, żeby poprawić jakość i rozdzielić moc inaczej. Wzmacniacz się grzeje i marnuje swój potencjał na dół pasma.
                Jakbym był pewien co do modernizacji i włożenia GDNów do suba to bym przecież o to nie pytał.
                Crossover - napisałem, że filtr aktywny byłby przy konsoli... Przecież nie puszczę całego pasma na suba.

Skomentuj

Wzmacniacz estradowy musi byc niezawodny - dlatego nikt na forum nie poleci ci wykonywac go samemu chyba ze jestes naprawde swietnym konstruktorem i zadbasz o kazdy szczegol techniczny itd... ale wtedy... nie pytalbys nas o zdanie :)

Skomentuj

Zamieszczone przez sloik255 Zobacz posta
                    Jakbym był pewien co do modernizacji i włożenia GDNów do suba to bym przecież o to nie pytał.
                    To znaczy że nie słyszałeś nigdy żadnego suba estradowego
                    Kombinujesz jak koń pod górę. Zwłaszcza ze wzmacniaczami. Problem polega na tym, ze kupienie wzmacniacza estradowego o podobnej mocy wyniesie czasami mniej niż zrobienie go przez ciebie. I będzie do tego pewność jego działania i niezawodności.(i nie mówię tu o hollywoodach czy innym badziewiu...)

Skomentuj

Oczywiste, ze jeśli wyjdzie mi drożej, to poszukam czegoś gotowego. Zawsze przed rozpoczęciem jakiegokolwiek projektu robię kosztorys. Taka moja zasada

Słyszałem suby estradowe, ale na większych imprezach, a to się nijak ma do tego. Nie chodzi mi o to, żeby cała konstrukcja latała, a ludziom same nogi do tańca się unosiły. Główne założenie to ładniejsza barwa i bardziej przyjemne pasmo. Niekoniecznie niższe zejście.
                      Sami wiecie, że to droga inwestycja, więc zapytałem, czy cała moja koncepcja oparta głównie na tym co posiadam ma sens.

Już wiem, że nie i podziękowałem wam już za to :)
                      Co do hollywoodów - aż tak zacofany w znajomości sprzętu nie jestem

Skomentuj

...więc zapytałem, czy cała moja koncepcja oparta głównie na tym co posiadam ma sens.
                        Moim zdaniem nie,stracisz kasę na coś co:

1. może się nie udać
                        2. może być kiepskie i zawodne
                        3. nie sprzedaż tego w razie co
                        4. obciach na imprezie (chyba,że masz 15 lat)

Skomentuj

Lat mam 18, ale imprezy to integracje firmowe (można powiedzieć, że najbardziej znam się na sprzęcie z rodziny i pomagam im w tych sprawach).

Jeśli chodzi o zawodność - masz na myśli samodzielnie konstruowane wzmacniacze i elektronikę, czy także kolumny i suby?
                          Sub aktywny na alledrogo to porządny wydatek, dlatego rozmyślałem nad zrobieniem czegoś samemu z pomocą ojca, który zawsze w czymś dłubał. Nie jest estetą i wystarczyłoby to obić kocem.
                          Wiem, że własna konstrukcja to nie jest prosta sprawa i zdaję sobie sprawę, że może się nie udać. I tak teraz będę myślał nad przebudową kolumn, które mam - za mały rozmiar. Ojciec kupił za spalonego alpharda dwa STXy (żeby dwie kolumny miały to samo w sobie) - jakby zapytał mnie o zdanie to wymyślilibyśmy coś innego. Trochę kasa w błoto, ale cóż - staram się teraz pomóc mu wypić te piwo, które naważył :)

Punkt 3: to akurat nie jest ważne

Skomentuj

Jeśli chodzi o zawodność - masz na myśli samodzielnie konstruowane wzmacniacze i elektronikę, czy także kolumny i suby?
                            Chodzi tylko o wzmacniacz,do takich rzeczy nie używa się wzmacniaczy własnej roboty z racji bezpieczeństwa i zawodności.

Ojciec kupił za spalonego alpharda dwa STXy (żeby dwie kolumny miały to samo w sobie) - jakby zapytał mnie o zdanie to wymyślilibyśmy coś innego. Trochę kasa w błoto...
                            Ale dlaczego? te STX-y są dobre,jak dasz do nich driver d800ti to będziesz miał dobre nadstaweczki.

Jeśli ma być taniej: dajesz do nich ten driver no name z allegro,zwrotnicę (na prawdę nie wiem kto Ci ją wyliczy),i głośniki Alphard od Nomyzs-a.

Skomentuj

GDN jak najbardziej dobre, ale paki przynajmniej 15 litrów za małe :)

Zwrotnica z podziałem prawdopodobnie 1,6kHz - http://stx.pl/zwrotnica-pa-600-8-fr.html
                              Identyczne przetworniki jeśli zakupię d800ti i tubką.

Teraz jest zwrotka jest 3kHz, czyli mamy na pewno lukę, bo GDN nie zagra już nominalną efektywnością w tych granicach, a no-name pewnie tylko na papierku.

Temat uważam za zamknięty - dokończę te nadstawki z nowymi gwizdkami i zwrotnicami. Paki nowe o objętości zbliżonej do fabrycznej konstrukcji na tych przetwornikach.
                              Jeszcze raz dzięki za pomoc!

Skomentuj

Czaruję...
                              X