Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pierwsza zwrotnica

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pierwsza zwrotnica

Witam jestem na forum od dziś więc witam wszystkich. Mam pytanie zbudowałem kolumny na przetwornikach Stx dgn 17-140-8-sk i gdwk 10-250-8-ak i moje pytanie jest takie chcę do tego zrobić zwrotnice bo w tej chwili nisko tonowy gra pełnym pasmem tylko na wysokie mam kondensator 1,5 micro bipolarny. Chciałbym zrobić do tego zestawu zwrotnice najprostrzą zwrotnice żeby basy szły tam gdzie trzeba czyli na nisko tonowy a wysokie na wysoko tonowy. Co byście mi polecili i ewentualnie prosił bym o jakiś schemacik może być zrobiony nawet w paint.

UWAGI MODERATORA
    Nie ten dział

Hym kojarzy mi się coś że była taka zwrotka gotowa. Poszukaj na stronie stx i tu na forum.

---------- Post dodany o 23:23 ---------- Poprzedni post o 23:21 ----------

Jest.
    http://www.stx.pl/gdwk-10-250-8-ak-g...k-schemat.html
    Następnym razem zanim założysz temat wpisz w google :)

Skomentuj

Witam kolegę wiem zapoznałem się z tym tematem tej zwrotnicy już dawno pisałem do nich ale niestety nie mają tych cewek i nie wiem co robić czy dawać inne cewki ale jakich wartości bo nie znam się na tym za bardzo.

Skomentuj

W polinku powinni mieć.

---------- Post dodany o 23:31 ---------- Poprzedni post o 23:28 ----------

Masz tu adres:

http://www.polink.com.pl/

Skomentuj

O rety. Nie tylko STX cewki sprzedaje.
          Napisz do nich: http://www.polink.com.pl/

Skomentuj

Ok jutro napisze do nich z samego rana bo dziś już za późno a nie orientuje się kolega jaki może być koszt zrobienia takiej zworki.

Skomentuj

Zamieszczone przez mateusz13236 Zobacz posta
              a nie orientuje się kolega jaki może być koszt zrobienia takiej zworki.
              z tego wiem to mają cennik dostępny 24h...
              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

a nie orientuje się kolega jaki może być koszt zrobienia takiej zworki.
                u mnie koszt ZROBIENIA zwrotnic to 20-50zl
                tutaj raczej dolny zakres
                koszt czesci do zwrotnic jest zalezny od tego jakie czesci wybierzesz
                mozna zrobic to najtaniej jak sie da, z glowa lub idac w jakosc i wydac duuzo kasy :P

tak wiec okresl sie ile masz na te zwrotnice to cos sie dobierze

Skomentuj

Kolego na 2 zwrotnice będę chciał przeznaczyć około 80 do 100 więc myślę że będzie można to zrobić w miarę solidnie z dobrych części.

Skomentuj

z takim budzetem to klasyfikujesz sie na polke "z glowa"
                    pozniej podesle moje propozycje

Skomentuj

Aha miałem się jeszcze kolegi zapytać a ile by kosztowała najprostsza zwrotka do zestawu głośników stxa gdn 20-80-8-sc i gdwk 10-200-8-pj może być zrobiona nawet na kondensatorach i żeby był jak najmniej elementów jednym słowem najtańsza prosił bym też o jakieś propozycję albo prosty schemacik.

Skomentuj

ile by kosztowała najprostsza zwrotka do zestawu głośników stxa gdn 20-80-8-sc i gdwk 10-200-8-pj może być zrobiona nawet na kondensatorach i żeby był jak najmniej elementów
                        taki badziew tylko na elektrodzie

Skomentuj

kolego akurat ten drugi zestaw co wymieniłem to robię koledze bo taki chciał a niema żadnych narzędzi żeby zrobić obudowę dlatego ja robię mu całość i chciałbym wiedzieć czy dać tylko kondzior między niskim a wysokim myślałem nad 2,2 micro lub 4,7 bipolar ale nie jestem pewien ( o której mi kolego podasz swoje propozycję do zestawu co wymieniłem na początku)

Skomentuj

Ze zwrotnicami nie tak łatwo. Na początku rozglądaj się raczej za zestawami do których jest już zaprojektowana zwrotka.
                            PS
                            gdn 20-80-8-sc i gdwk 10-200-8-pj
                            Z tego zastawienia nic ciekawego nie wyjdzie. Ten GDN nie na daje się do 2 way za bardzo :)

Skomentuj

metalizowany (MOX) MET-TY 5/ 10.00 Resistor Ty-Ohm RSS 5Watt/ 10.00 Ohm J dim.24/8.5mm. ends 38/0.8mm 0,62
                              400/ 3.90 6,49
                              ELE-100V/ 4.70 1,56
                              AIR COIL *1327 CEWKA Cewka 0.50 mH 1.000 Ohm dr-0.50 h- 8 FI-28 4,80
                              AIR COIL *1405 CEWKA Cewka 0.50 mH 0.580 Ohm dr-0.70 h-15 FI-30 7,11
                              ROD COIL *2025 CEWKA Cewka 1.20 mH 0.490 Ohm dr-0.80 dl-20mm FI-38mm rdzen-24/20 11,07
                              ROD COIL *2193 CEWKA Cewka 1.20 mH 0.280 Ohm dr-1.00 dl-30mm FI-29mm rdzen-13/30 12,37
                              ROD COIL *2019 CEWKA Cewka 1.20 mH 0.210 Ohm dr-1.20 dl-35mm FI-40mm rdzen-24/35 20,32

cewki do wyboru

---------- Post dodany o 19:09 ---------- Poprzedni post o 19:07 ----------

kolego akurat ten drugi zestaw co wymieniłem to robię koledze bo taki chciał a niema żadnych narzędzi żeby zrobić obudowę dlatego ja robię mu całość i chciałbym wiedzieć czy dać tylko kondzior między niskim a wysokim myślałem nad 2,2 micro lub 4,7 bipolar ale nie jestem pewien ( o której mi kolego podasz swoje propozycję do zestawu co wymieniłem na początku)
                              jak dasz ktorys z tych kondow to srednicy prawie nie bedzie z tych kolumn a przy 4,7uF istnieje mozliwosc spalenia glosnika przy przesterze

jezeli to ma jakos jeszcze grac to niestety na GDWK powinien isc filtr 3 rzedu (2 kondy + cewka) wiec tanio nie bedzie

Skomentuj

Dobra a za tą zwrotke co wymienił kolega ile by mnie to wyniosło u ciebie z 2 sztuki (a tamten zestaw to ma być najtańsze 2 way bo nie jest to dla mnie tylko dla kumpla a on chce jak najtańszym kosztem więc jego wybór)

Skomentuj

za tą zwrotke co wymienił kolega ile by mnie to wyniosło u ciebie z 2 sztuki
                                  podlicz koszt czesci + promocyjnie 20zl + wysylki
                                  czyli ok 80zl + wysylka

Skomentuj

dobra ale to jest cena za 2 sztuki wykonane na płytce jeżeli dobrze rozumiem

Skomentuj

tak, ale najwczesniej zamowienie za 2-4 tygodnie :P

Skomentuj

ok odezwę się jak dostanę wypłatę z roboty bo na razie po zimie to lipa z kasą

Skomentuj

Czaruję...
                                        X