Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pomysł na przeróbkę

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pomysł na przeróbkę

Witam wpadłem na pomysł aby przerobić stare poczciwe tonsile a mianowicie wyciąć ze starych kolumn fronty i i założyć nowe i wykończyć wszystko fornirem. Ale do rzeczy chciałbym tam upchnąć stxy gdn-17-140-8-sk i gdwk 10-250-8-ak poniżej załączam foto starej kolumny i mój projekt. Proszę o wasze opinie na ten temat. Pisałem już temat o te głośniki miałem już kolumny ale niestety uległy zniszczeniu i z tond pomysł na przerobienie tonsili.

Załączone pliki

Dużo mniej roboty wyjdzie robiąc nowe skrzynki :)

Skomentuj

Znaczy się głośniki już masz i chcesz włożyć je do tej paki z nowym frontem?
      Dojdzie do tego zwrotnica najlepiej z tego schematu (do tych dwóch przetworników): http://www.stx.pl/gdwk-10-250-8-ak-g...k-schemat.html
      Ale jeszcze potrzebny jest odpowiedni litraż. No chyba, że nie zależy ci na jakości dźwięku to można zrobić to na pałę
      Podaj wymiary tej kolumny, a wymiary przybliżone dla STXa musisz skombinować sam. Poszukaj ogólnie może na necie ktoś to obliczał lub sam oblicz. Jeżeli miałeś już kolumnę na nim to możesz ja zmierzyć.
      Ogólnie jeśli będzie spora różnica to głośnik niskotonowy nie będzie pracował poprawnie, choć nie musi być wcale dużych problemów.

A jeżeli głośników tych nie masz to zastanów się czy nie lepiej wybrać coś z gotowych kolumn STXa. Zrób sobie kosztorys :)

Skomentuj

Zamieszczone przez mateusz13236 Zobacz posta
        przerobić stare poczciwe tonsile a mianowicie wyciąć ze starych kolumn fronty i i założyć nowe i wykończyć wszystko fornirem [...] upchnąć stxy gdn-17-140-8-sk i gdwk 10-250-8-ak
        Pewnie zrobione z wiórówki 16mm dechy 18 MDF na takie dwie kolumny to jakieś 20 - 30zł :)

Zamieszczone przez sloik255 Zobacz posta
        A jeżeli głośników tych nie masz to zastanów się czy nie lepiej wybrać coś z gotowych kolumn STXa. Zrób sobie kosztorys
        Niech powie najpierw ile chce na to kasy przeznaczyć :)

Skomentuj

A więc tak głośniki mam zwrotki w niedługim czasie będą wymiary skrzyni podałem na fotce WxSxG 44x26x20 do tego mam zamiar zrobić przegrodę dla niskich tonów tylko nie wiem na jakiej wysokości bo tak myślałem jakbym dał przegrodę to było by dobrze a kolumienki które uległy zniszczeniu to projekt http://www.stx.pl/mx-140-diy.html patrząc na rozmiary to pojemność była by podobna wymiary stx to WxSxG 40x21x32 oczywiście zrobił bym nowe ale brak funduszy na razie.

A więc tak obliczyłem pojemność kolumny tonsil i wyszło mi około 22 litry dla porównania kolumny z projektu stxa mają około 24 więc są podobne a różnica wynosi +/- 2 litry
          Last edited by mateusz13236; 27.03.2011, 12:50.

Skomentuj

UWAGI MODERATORA
            mateusz13236proszę zacząć stawiać przecinki i kropki bo nie bardzo można zrozumieć o czym piszesz
            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Wymiary to wewnętrzne bież pod uwagę. Odejmij w tych STXach po 2-3cm na grubość ścianek na wymiar. Objętość BR chyba też się odejmuje, ale taką małą różnicę dostroisz w BR, utniesz z mm więcej

Skomentuj

slonik255 czyli mówisz kolego że ma to sens zrobić taką przeróbkę

Skomentuj

Jeśli już masz głośniki i nie zależy ci tak bardzo na jakości... każdy od czegoś zaczynał

---------- Post dodany o 23:19 ---------- Poprzedni post o 23:17 ----------

Dopytaj się jaką ma długość i średnicę BR z oryginalnych monitorów STX. Jeśli zrobisz podobne wymiary i włożysz bardzo podobny BR może uzyskasz jakis satysfakcjonujący wynik. Ale na wodotryski nie licz.

Skomentuj

Ok dzięki za info będę próbował ze średnicą BR.

Skomentuj

Zacznijmy od tego że niskotonowy jest zregenerowany nie oryginalną membraną (jest ona od STX albo Alpharda).

Skomentuj

Kolego nie wiem czy oryginalna czy nie ale już takie kupiłem, jutro od stolarza odbieram nowe fronty i montuję stxy i nowe wygłuszenie z owczej wełny.

Skomentuj

Chyba STXa, bo sam kupowałem takie do GDN 20/40 na wolumenie w budzie, która ma STX w asortymencie. Nie grają one z nią jakoś iście źle (oprócz tego, ze jednemu spaprałem osadzenie cewki)

Skomentuj

To ciekawe bo te membrany STX'a są dużo cięższe od oryginalnych.

Skomentuj

Nie na temat...
                              Ważne, że gra przyzwoicie. Przy większej mocy szarpie nimi strasznie, ale aż tak głośno nie słucham.

Skomentuj

Czaruję...
                              X