Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

alphard czy alphard??

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

alphard czy alphard??

mam taki dylemacik. Mam 4 głośniki alpharda 2 em-802 8ohm i dwa lw-800 8 ohm tylko nie wiem ktore wsadzic do suba. nie mam jeszcze pudła bo sie nie zdecydowalem ktore głośniki wsadzic (za to mam klej, sróbki i terminal :) ). te pierwsze maja wysokie fs przez sztywne zawieszenie, ale dzieki temu zawieszeniu maja wysoka skutecznosc, poza tym schodza tez kilka hz nizej od tamtych, Qts maja takie ze sie nadaja do zamknietej obodowy, te drugie natomiast do takiej i takiej. jak pisalem problem polega na tym ze nie wiem ktore lepiej by graly w subie, a ktore w troj, badz dwu droznej kolumnie i dodam ze sprzet ten bylby uzywany zarowno w domu i w malym klubiku. prosilbym o kilka slow porady.

1 nie zasmiecasz forum takimi pytaniami
    2 sciagasz program symulujesz i juz cos wiesz
    3 czytasz opinie o glosnikach
    4 przedstawiasz jakies gotowe swoje projekty
    5 my sie wypowiadamy oceniamy, poprawiamy

aaaaaaa najwazniejsze uczysz sie czegos

Skomentuj

sorki jestem tu nowy i nie znam tutejszych zwyczajow. wiem ze lw800 jest nedznym głośnikiem ale zapewne jakbym wyskoczyl ze scan-speak`em, obojetnie jakim to bys sie zainteresowal i bys mi poradzil jakie pudlo zastosowac jesli sie na tym znasz ja sie znam marnie ale chcialbym posiasc twoja wiedze na temat konstrukcji kolumn itp.
      tak wiec moj projekt wyglądal by nastepująco:
      pudlo zamknięte z plyty wiiorowej 18mm o wymiarach 40sze,40gł,80wys. litraz okolo 100l tak podal winisd wymiare kapke poprzekladalem zeby mi bylo wygodniej. pudło wytłumione 32mm pianką i dwa głośniki em-802, [póżniej tonsil 20/80/2 (jak by kaska byla)] zwrotnica tez poki co pasywna. Czy takie cos zagra? prosilbym o porade i podkreślam ze jestem nowy ale chetny do nauki :)

Skomentuj

hmm
        dobar widze ze musze ci pomodz my tu zazwyczaj nieliczmy za kogos obudowy ale lw jest juz tak pospolitym glosnikeim ze dla spokoju juz ci to podam

2 lw 800 obudowa kolo 50 l max!! strojenie na jakies 42 hz duza rura BR z 9-10 cm zeby mialy czym oddychac wzmak z 100W w sin i bedzie grało na poczatek bedzie nie zle
        potem zapewne ci sie znudzi i bedziesz poszukiwał innego brzmienia

a cha subwoofery ze zwrotnicami pasywnymi zazwyczaj nei graja najlepiej ze wzgledu na zmieniajce sie qts glosnikow odradzam takie cos

Skomentuj

thx teraz przynajmniej wiem ze programom nie mozna do konca ufac

Skomentuj

program jedynie daje pojecie o tym co glosnik potrafi

Skomentuj

skoro masz dylemacik i nie wiesz ktore lepiej graja, to zrob dwie skrzynie, wsadz glosniki, porownaj, wbierz najlepszy a drugi sprzedaj

eksperymentow nigdy za wiele

przynajmniej sie czegos nauczysz

Skomentuj

EM803 to podruba eminenca 8 calowego i nie jest to glosnik do subwofera! A jego efektywnosc nie wynika z twardego zawieszenia tylko krotkiej cewki to glosnik do naglosnienia profesjonalnego (PA) w zadnym razie nie do subwofera!

Skomentuj

to doczego go najlepiej wsadzic?? do jakiegos pieca gitarowego czy cos wtym rodzaju??
                  czy widzisz dla niego moze jakies inne przeznaczenie. bo nie wiem zabardzo co rozumiec przez profesjonalne nagłośnienie. Chodzi ci o estradowe?? pozdrawiam i dziekuje

Skomentuj

PA to skrot od naglosnienia profesjonalnego czyli estradowego. Ale ogolnie mowi sie o naglosnieniu imprez czy apelow i do tego sa te glosniki bo domowych nie byloby wogole slychac i by sie szybko rozpadly.

Skomentuj

Czaruję...
                    X