Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tuning Dior Polaris 120

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Tuning Dior Polaris 120

Witam
    Nabyłem niedawno wspomniane kolumny i zastanawiam się co można by w nich poprawić.
    Czy ktoś ma może jakieś doświadczenia z tymi kolumnami?

Dziś je rozbiorę i przejrzę okablowanie oraz wytłumienie, może zrobię jakieś wzmocnienia w obudowach.

Czekam na jakieś wskazówki, najchętniej od osób, które miały styczność z tymi kolumnami.

Pozdrawiam

Kable są tam przyzwoite obudowy również.
    Nie ma po co ich wzmacniać, czy bawić się w zmianę wytłumienia.
    Bo są dobrze wytłumione, jedyne co robiłem to trochę zaingerowałem w kopułkę bo jest bardzo dokuczliwa a L-pad nie bardzo się sprawdzał.
    Ja rozebrałem kopułkę, oczyściłem cewkę z ferrofluidu i to już delikatnie ją stonowało.
    Później zdemontowałem krzyżyk na którym opiera się ta kopułka żeby się nie wgniatała.
    Zmontowałem coś identycznego minimalnie większych wymiarów co pozwoliło mi włożyć tam większą ilość, materiału tłumiącego, w tym przypadku wełny owczej. Dzięki temu zabiegowi kopułka była o wiele przyjemniejsza nie dokuczała już tak i nie straciła w detaliczności.
    Bardzo podobne zabiegi robił ktoś Diyakustyk z gdwk 9/80 jak dobrze pamiętam.

Skomentuj

Jestem już po wybebeszaniu obudowy i faktycznie wyglada ona dość dobrze
      wytłumienie wełną na wszystkich ściankach, obudowa z mdfu 16mm scianki, 20mm front, możnaby ewentualnie matę bitumiczną dać na boki ale w tej chwili takowej nie mam.

Zwrotka mimo dwóch cewek powietrznych wygląda słabo, kondensatory raczej do wymiany ale zastanawiam się czy warto ją tuningować czy kupić lepsze kopułki i zbudować nową??

czy kolce do obudowy dadzą jakikolwiek efekt?

Skomentuj

Zamieszczone przez Barteque Zobacz posta
        Zwrotka mimo dwóch cewek powietrznych wygląda słabo, kondensatory raczej do wymiany ale zastanawiam się czy warto ją tuningować czy kupić lepsze kopułki i zbudować nową??
        zdecydowanie polecam to drugie
        Zamieszczone przez Barteque Zobacz posta
        czy kolce do obudowy dadzą jakikolwiek efekt?
        wizualny napewno.
        akustyczny niezawsze - drga ci od nich podloga?

Skomentuj

Pawle S
          Którą kopułkę z dostępnych poleciłbyś do tych kolumn?
          widziałem że wiele osób stosuje Visatona SC10n
          słyszałem o DX25 z tymi ARNami i tę kopułkę znam, używam, chwalę

duża będzie różnica pomiędzy nimi?

P.S. czy ma ktoś może schemat zwrotnicy z seryjnych polarisów 120? ciekawią mnie wartosci cewek bo jedna wygląda konkretnie

Skomentuj

ja mialem ARNy z vifa D27TG05 i ten glosnik najbardziej sobie chwalilem...
            DX25 wg mnie gorszy ale i tak lepszy od visatona
            przesiadka z tonsila na visatona to wg mnie mala roznica...
            tak wiec szukalbym czegos lepszego
            albo w/w DX25 bo jest zwrotnica albo jakiegos seasa bo sa dosc tanie a dobre

Skomentuj

D27 to już chyba niedostępny jest
              a co do samych Seasów masz lub może widziałes gdzieś jakieś gotowe projekty?
              Ja niestety jestem zdany na gotowe zwrotki bo się tego nie podejmuję...

---------- Post dodany o 12:10 ---------- Poprzedni post o 12:03 ----------

znalazłem coś takiego
              http://www.audioart.yoyo.pl/uploads/zwrotnice/17.jpg
              arn150 z kt28f
              Wygląda to rozsądnie?

---------- Post dodany o 12:20 ---------- Poprzedni post o 12:10 ----------

KT28F jest chyba niedostępny :/

Acha i jeszcze jedno pytanko
              DX25 jest teraz dostępny tylko 4Ohmowy czy ta zwrotnica jest na wersję 4 ohmową?
              http://img185.imageshack.us/i/zwrotnicaschematfd4.jpg/

Skomentuj

DX jest tylko 4r

Skomentuj

Witam Szanownych Forumowiczów, jest to mój pierwszy post i aby nie dublować tematów, pozwolę sobie na kontynuację tego wątku. Idea identyczna jak założyciela, ale w kontekście aktualnie dostępnych komponentów. W moich Polarisach siedzą GDWK 8-11/120/8, pierwszą myślą była zmiana na zamiennie stosowane Vify D25AG-05-06. Niestety, aktualnie nie do zdobycia. Mam do tych kolumn sentyment i chciałbym z nich wykrzesać to co jest możliwe. W jednym z wpisów na tym forum przeczytałem , że opcją byłoby zastosowanie Wavecor TW030WA07, ale obawiam się, że wiązało by się to ze zbyt dużymi modyfikacjami, z którymi bym sobie nie poradził.

Skomentuj

Twoje obawy dotyczą ewentualnych modyfikacji w zwrotnicy czy też zmian mechanicznych w obudowie wynikających z innych wymiarów zastępczych głośników?
                    W kwestii wymiany głośników jest kilka opcji w zależności od tego, jak rozumieć "chciałbym z nich wykrzesać to co jest możliwe".
                    Można rozpatrzyć użycie podobnych rozmiarowo do obecnej kopułki Tonsila głośników Monacor DT-100 lub DT-250, jeśli chciałbyś zachować obecny design kolumn.
                    Musisz sobie określić w jakim kierunku mają iść zmiany w brzmieniu Twoich Polarisów, co obecnie w nich Tobie nie pasuje, bo to będzie determinowało wybór głośników.

Skomentuj

Zasadniczo obawiam się zmian mechanicznych w obudowie, najchętniej zostawił bym ją tak jak jest . Ten model Polarisów to połączenie głośników z Polarisa 180 ze skrzynką jaka była produkowana przez świdnicką Diorę dla Cantona (z czarnym pluszem z przodu). Są naprawdę solidnie wykonane, lite drewno, żadna sklejka ani fornir (waga 35 kg/szt) . Natomiast jeżeli chodzi o modyfikację zwrotnicy , to lutowanie nie jest dla mnie problemem, ale kwestia dostrojenia ich to już raczej wyższa szkoła jazdy jak dla mnie :)
                      Nie pasują mi w nich szczególnie wysokie, ale nie oszukujmy się , użytym głośniki ARN 188-03/4 oraz ARN 150-33/4 też nie grają super. Myślałem o zmianach na początku w zwrotnicy, ale tak jak napisałem moje doświadczenie jest żadne w tym temacie i wolałbym skorzystać z usług osoby , mającej doświadczenie w tej kwestii. Nie wiem od czego zacząć i tak naprawdę w jakim kierunku podążać z tym modem. Na pewno chciałbym, żeby zagrały efektownie, lubię posłuchać i jednocześnie pooglądać koncerty (muzyka to pop, rock, elektronika). Miałem okazję słuchać kolumn Klipsch i naprawdę zrobiły na mnie wrażenie , niestety nie znam modelu.

Skomentuj

Dajcie tu jakieś zdjęcia. Tych Dior Polaris było bardzo dużo typów. Polaris 120 - nie opłaca się tam niczego wymieniać. W 180 zresztą też. Głośnik to był GDWK 8-11/120 z kopułka z tworzywa. To była kopia lub OEM produkowany dla tanich modeli Quadrala. Uszu nie urywa ale propozycje wstawienia tam jakiegoś "chińskiego" visatona SC10n są nieracjonalne.

Wersja Polaris 180 występowała też w wykonaniu classic - z flauszem na przedniej ścianie. Jeśli dobrze pamiętam to nic tam się sensownie nie uda wstawić bez dużych przeróbek samej obudowy. Można ewentualnie zapolować na głośniki Quadrala - takie same wyglądem i wymiarami jak ten Tonsil GDWK 8-11/120 tylko że srebrne z krzyżykiem i metalową kopułką - powinny pasować idealnie, a zwrotnicę trzeba będzie robić od nowa.

Najbardziej cantono-podobne były Polaris 200 classic. Miały trzy 7" tesle i metalową kopułkę Vify D25A czy coś takiego, nic specjalnego ale stosowaną także przez Acoustic Quality z midwooferami Tesla.

Skomentuj

Bardzo proszę fotki, wys.1150 x szer.255 x gł.340 mm

Skomentuj

To te o których pisałem. Tylko obudowy rzeczywiście od wysokiej klasy Cantonów produkowane przez Diora-Swidnica. Te skrzynki ważą ponad 30 kg a obudowy normalnych polarisów 180 ważyły ok. 20 kg.
                            Obudowy sa duże więc nie wykluczone że głosniki dobrze do nich dopasowano bo Tesle prawie zawsze miały dość wysokie współczynniki dobroci.

Głośniki możnaby zmienić - Tesle na Tesle czyli ARN 188-03/4 na 188-07/4 - ze spiralnym powleczeniem membrany i podwójnym magnesem oraz ARN 150-33/4 na jego wzorniczy odpowiednik. Byłyby trochę głośniejsze i być może lepiej dopasowane do obudowy b-r z krócej wybrzmiewającym i mniej podkreślonym basem. Ale sądzę że nie warto w to inwestować nawet jeśli gdzieś jeszcze się te Tesle uda kupić.
                            Tesle 188 nie są takie złe, mają całkiem duże wychylenie liniowe i do basu się nadają.
                            Można ewentualnie sprawdzić działanie głośników niskotonowych po dodaniu dodatkowego pierścienia magnetycznego - o wymiarach jak z ARN 188-07/4. Powinien się zwiększyć Bl i prawdopodobnie obniżyć Qts. Ale wtedy także konieczne będą pomiary i zmiany w zwrotnicy.
                            W tej chwili na niskie tony jest prawdopodobnie tylko cewka 2,1mH.

Bez zmian głośników zwrotnica tak jak teraz jest wystarczająca, najwyżej wymienić kondensator wysokokotonowy Ale to zależy jakiej jest wartości bo na ten głośnik wysoko-tonowy GDWK 8-11/120 Diora stosowała w zależności od modelu kolumn kondensatory o wartościach od 1,5uF do 3,3uF. Jeśli jest tam kondensator małej wartości to odcina głośnik wysoko wiec nie ma za bardzo sensu wymieniać na jakiś super. Jesli jest 3,3uF to już dość nisko jak dla tego głośnika i wymiana na coś znacznie lepszego mogłaby przynieść poprawę.
                            Na temat zmian układowych w zwrotnicy nie napisze bo nie znam tych głośników. Zwrotnica oczywiście można bardzo dużo poprawić w brzmieniu.

Jeśli ktoś ma parcie na wymianę wysokotonowego to można poszukać na serwisach aukcyjnych z Quadrali - taki sam kształtem tylko z kopułką metalową osłoniętą "krzyżykiem" i wtedy trzeba mocno zaingerować w zwrotnicę.
                            Zbliżone kształtem są także Monacor DT-250 (116/86mm) i DT-100 (116/80mm) - ten pierwszy warty uwagi ale drogi.

Głośników oryginalnych i zwrotnic z modelu Cantona do tej obudowy raczej się nie dostanie. A próba zbudowanie układu na zupełnie innych głośnikach w tej konfiguracji i do tej obudowy wymagałaby doświadczenia, znajomości dużej ilości głośników, umiejętności kompromisów i pewnej dozy szczęścia. No i prawdopodobnie stracenia sporej ilości pieniędzy na próby i nietrafione zakupy.

Skomentuj

ifonik, szacunek za wiedzę w temacie tych Polarisów, widzę jednak , że sam raczej nie powinienem się porywać na na gruntowną przebudowę tych kolumn (właśnie z racji braku doświadczenie i ew. straty pieniędzy na te nietrafione zakupy).Chyba idea DIY w tym przynajmniej temacie nie dla mnie :). Czy znajdę kogoś Wrocław (okolice), kto pomógł by mi zrobić porządek chociaż ze zwrotnicą? Trochę szkoda mi tych skrzynek, szczególnie,że mają dla mnie pewną wartość sentymentalną.

ps. znalazłem też taki post na elektrodzie czy faktycznie dałoby to tyle co twierdzi autor ? cyt.:" ...Co należy zrobić? W pierwszej kolejności należy koniecznie wywalić zwrotnice, która tak naprawde niepotrzebnie tylko obniża skuteczność, zbyt dużo w niej rezystorów, głośniki niskotonowe należy połączyć do wejść bezpośrednio, bez zwrotnicy, głośniki te mają być połączone szeregowo ze sobą, jak w oryginale, na głośnik wysokotonowy wystarczy dać tylko kondensator 4,7uF, ewentualnie co zalecam można go zabezpieczyć połączoną szeregowo żaróweczką halogenową 10W 12V, jeśli ktoś często mocno podbija wysokie tony to nawet 5W 12V, zabezpieczy to głośnik zdecydowanie skuteczniej niż oryginalna zwrotnica. Następnym bardzo istotnym krokiem jest wywalenie wytłumienia bocznych ścianek, należy zostawić tylko wytłumienie tylnej, potem trzeba skrócić wszystkie tubki bassreflexu do długości 8,5cm.
                              I to wszystko, zapewniam że po tej modyfikacji nie poznacie swoich kolumn, bas jest dużo głębszy i bardziej obfity, średnica wydaje sie nieco cofnięta, ale jest to skutkiem zwiększenia skuteczności odtwarzania basu i góry, poprzez wywalenie beznadziejnej zwrotnicy, góra pasma jest teraz bardziej szczegółowa i przejrzysta. Polecam poeksperymentować bo naprawdę warto, po modyfikacji to już zupełnie inne kolumny, brzmieniowo przynajmniej o klase wyższe."
                              Last edited by deratus; 17.12.2014, 06:35.

Skomentuj

A broń cie Boże przed takim tuningiem. Lepiej zostaw jak było.
                                Albo, wybierz jakąś lepszą wysokotonówkę i się z kimś dogadaj żeby zaprojektował do tego zwrotki, albo zostaw oryginał.

Skomentuj

Takim pomysłowym dobromirom na elektrodzie dają bany za "obniżanie poziomu forum", temu się akurat mocno należało za propozycje wiejskiego tuningu.

Na Elektrodzie można znaleźć schemat zwrotnicy do Polarisów 180. Tylko ze dotyczy wersji standard a nie classic wiec nie ma pewności czy nie było jakichś zmian wprowadzanych przez producenta. Każda poprawa brzmienia tych kolumn zmierzać powinna w stronę wygładzenia pasma kosztem efektywności, a to się odbywa dokładnie w przeciwny sposób - czyli przez zwiększanie złożoności zwrotnicy a nie pozbywanie się jej.

Skomentuj

Chodzę koło tytułowego tematu jak kot koło spyrki, próbując znaleźć jakieś sensowne rozwiązanie. Na podstawie lektury forum i Waszych postów, można wyciągnąć wnioski, że zmiany które mogłyby się sprawdzić , to w sekcji:
                                    - niskotonowej - zostawienie tego co jest + pierścień magnetyczny o wymiarach takich jak z ARN 188-07/4 (gdzie można takie coś kupić?)-
                                    - średniotonowej - dwa rozwiązanie , 1) zostawienie ARN 150-33/4 jako atrapy (wtedy robimy zestaw dwudrożny), 2) zastąpienie tego ARN-a, np Monacor-em SPH-5M ? Plusem w kolumnach jest osobna komora średniotonówki
                                    - wysokotonowej - dorobienie maskownicy pod Monacor DT-28N lub Wavecor TW030WA07
                                    Generalnie dopuszczam zmiany konstrukcyjne typu powiększenie otworów pod przetworniki czy adaptacja wysokotonówki pod prostokątny panel taki jak w oryginalnym GDWK 8-11/120/8
                                    Zostaje jeszcze projekt zwrotnicy i pomiary, ale w tym temacie to już znalazłem we Wrocławiu osobę z dużym doświadczeniem.
                                    Oczywiście liczę na Wasze zdanie i ewentualne dalsze sugestie.

Skomentuj

Może niekoniecznie tak. Tylko pytanie po co??
                                      Wymyślać różnych konfiguracji można w nieskończoność przy założeniu że z obudowy nic nie zostanie. bo trzeba będzie wymienić całą przednią ścianę. W jakim celu to robić?
                                      Bo zmieścić to się zmieszczą różne rzeczy. Na przykład 2x Tonsil GDN 20/100/3-4om, GDN 15/40/3 i Vavecor TW030WA07. Albo 2x Monacor SPH-225C, SPH-170C i DT-350NF.
                                      Za każdym razem zupełnie inna zwrotnica, tłumienie, strojenie, dopasowanie rezystancje, pomiary, cięcie - szlifowanie - lakierowanie itd. Czyli nowa konstrukcja. Nie wiadomo nawet czy udałoby się zachować jakiekolwiek podobieństwo wzornicze.
                                      Ponieważ w takim razie sensowniej zrobić coś od nowa to rób nowe jeśli Cie stać.
                                      A jeśli nie stać, zostaw w spokoju te co masz i najwyżej pobaw się na nich w pomiary i zmiany zwrotnicy.

Skomentuj

Czaruję...
                                      X