Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jak filtrować ten tweeter?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jak filtrować ten tweeter?

W zaleceniu producenta pisze: "Recommended crossover 2 kHz or higher 12dB/oct."
    http://media.djmania.es/manuales/pdf/T2010E.pdf
    Czyli -12dB na wysokości 2kHz czy że -12dB spadek od 2kHz?

Oznacza, że zalecane jest użycie filtru 2 rzędu (zbocze 12 dB/oktawa) lub wyższego na 2000 Hz.

Skomentuj

No nic, dzięki.

Skomentuj

A nie chodzi przypadkiem o to że najniżej możesz ciąć na 2 kHz filtrem 12db/okt? Czyli podział od 2kHz w górę.

Skomentuj

Oczywiście, że chodzi o filtr drugiego rzędu, na minimum 2000 Hz. Ta informacja podpowiada nam, że można go zastosować również w układach dwudrożnych (mniejszej mocy).

Skomentuj

Po namyśle widzę, że kwestia podniesiona przez kolegę Dementa nie jest wcale oczywista. Można z zaleceń producenta wyrozumieć, że najniższym dopuszczalnym dla tego tweetera cięciem jest 2 rząd na 2000 Hz. To oznaczałoby, że można wyższym rzędem uciąć nieco niżej, np. 3 rzędem w okolicach 1600 i 4 rzędem w okolicach 1450, zaś dla odcięcia niższym filtrem 1 rzędu należałoby robić to w okolicach co najmniej 2500 Hz (lub wyżej dla bezpieczeństwa). I chyba taka interpretacja jest bliska intencji jego zapytania.

Skomentuj

A mi się wydaje, że intencja była inna. Kolega pewnie przetłumaczyć sobie umiał, ale oczekiwał chyba od nas gotowej aplikacji filtra...a jak wiemy to nie takie proste...
              Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

jeśli jest napisane, że należy go ciąć od 2khz to oznacza, że oprócz wytrzymałości mocowej, która oczywiście maleje, charakterystyka może być jakaś podbita czy coś. Generalnie zauważyłem, że średnica z wysokotonowego brzmi lepiej niż ta sama średnica z midbasa, czyli dąży się raczej do niskich podziałów. Ale nie wolno przeginać. Powinno się trzymać zasady, że wysokotonowe filtruje się od częstotliwości co najmniej 2x większej niż rezonansowa. 2x 1025Hz to koło 2kilo właśnie. i mniej nie można Jeśli już wiemy czemu akurat 2khz, a do tego producent napisał że 16db/okt to oznacza, że przy cięciu zwrotnicą 8db/okt może być problem z wytrzymałością, filtr puści po prostu zbyt dużo średnich. hmm zresztą 2khz to jest dość mała czest. jak na wysokotonowke, bez problemu daje się połączyć z każdym wooferem 6,5". Nawet może z 8"?

Skomentuj

16dB/oct i 8dB/oct a co to za filtry?
                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

A mi się wydaje, że intencja była inna. Kolega pewnie przetłumaczyć sobie umiał, ale oczekiwał chyba od nas gotowej aplikacji filtra...a jak wiemy to nie takie proste...
                    Aż mi się ciśnienie podniosło.. niestety pudło. Owszem, też tak sobie to przetłumaczyłem, ale nie miałem 100% pewności i wolałem zapytać. Czyli minimum to 2kHz 2-gi rząd co daje -12 dB na częstotliwości 1kHz. (tak?)

Skomentuj

Zamieszczone przez dement Zobacz posta
                      Aż mi się ciśnienie podniosło.. niestety pudło. Owszem, też tak sobie to przetłumaczyłem, ale nie miałem 100% pewności i wolałem zapytać. Czyli minimum to 2kHz 2-gi rząd co daje -12 dB na częstotliwości 1kHz. (tak?)
                      Nie ma co się irytować, masz mało postów na forum więc skąd mamy wiedzieć jaki jest poziom Twojej wiedzy na temat? Cieszę się, że masz jakieś pojęcie na temat filtrów...i tyle.

"Make peace, not war..." :)
                      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez dement Zobacz posta
                        Czyli minimum to 2kHz 2-gi rząd co daje -12 dB na częstotliwości 1kHz. (tak?)
                        Tak jest, -12 dB @ 1 kHz.

Skomentuj

Ok, "peace" i jeszcze raz dzięki.
                          :)

Skomentuj

nie
                            ma być -3dB dla 2kHz

Zamieszczone przez Comandante W Zobacz posta
                            Tak jest, -12 dB @ 1 kHz.
                            to jaki fs musiał by mieć ten głośnik, żeby tak go filtrować
                            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

no nie źle.. :) fs według Beymy to 1050 a według HTaudio 880. Dla tego właśnie zalożyłem ten temat bo nie byłem pewny (i w sumie nadal nie jestem) czy czasem deklarowane 2kHz to nie punkt podziału -6 dB. (w pierwszym poście trochę źle to ująłem)

Skomentuj

Hm. PDF mi się nie ładuje, lecz z tego co kojarzę Beyma 2010 jest dość wrzaskliwym tweeterem z podbiciem w rejonie 4-5 kHz i ciąć należy go wysoko. Co do zalecanego przez producenta cięcia 2nd order na 2 kHz, na 2 kHz będzie -3 dB i na 1 kHz -12 dB. Inna sprawa, jak to zagra, obawiam się, że nieszczególnie.
                                Krótko mówiąc, firmowe zalecenia zaleceniami, a dla zadowalającego brzmienia cięcie tak czy owak wypadnie znacznie wyżej.

Skomentuj

To są zalecenia jako minimum aplikacyjne przy których ten tweeter powinien wytrzymać mocowo. Na zdrowy rozsądek nie należałoby tego wprowadzać w życie tylko filtrować głośniczek na wyższej częstotliwości i też filtrem odpowiedniego rzędu. Bo może ktoś wpaść na świetny pomysł filtracji na 3kHz filtrem 1 rzędu myśląc, że mieści się w normie a tak nie będzie.
                                  Nie zdziwiłbym się gdyby po zaaplikowaniu pasywnego filtru 2 rzędu na 2kHz głośniczek i tak by się upalił bo producent zapewne nie brał pod uwagę takich rzeczy jak zmiana impedancji głośnika wywołana np pikiem rezonansowym co skutecznie psuje działanie filtru. Zapewne tego typu kryteria badane są na drodze filtracji aktywnej, zresztą producent zakłada, że użytkownik ma pewną dozę świadomości technicznej. To tak jak z czesciami elektronicznymi, można mieć tranzystor wytrzymujący 100V i 30A ale to nie znaczy, że wytrzyma on moc 3000W.

Skomentuj

Ja nigdy nie patrze na zalecenia producenta. Jezeli widze zalecenie, co do filtru 2 rzedu np na 2Khz to zakladam, ze ma byc tam filtr L-R i juz ma byc odciety ( -6dB ). Oczywiscie mozna sobie ciac nawet 1 rzedem na 2khz, tylko ze wtedy skutecznie obnizy sie wytrzymalosc mocowa zestawu do kilka watow i przy okazji wprowadzi troche znieksztalcen

Skomentuj

No właśnie tak sobie to wszystko mniej więcej wyobrażałem. Dziękuję wszystkim za odpowiedzi i zainteresowanie tematem.
                                      (temat chyba można zamknąć)

Skomentuj

ojć popieprzyły mi się wielokrotności 6-12-18-24 z 8-16-24. cóż za dużo komputerów :blushing: mniejsza z tym.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X