Pawle masz na myśli 27TBFC/G? - http://www.seas.no/index.php?option=...=90&Itemid=114
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Kto słyszał te głośniki? Szukam opinii.
Collapse
X
-
27TBFC/G mogę go polecić. Łączyłem go z Daytonem RS180 (2.5 drogi) i RS150 (2 drogi) i uzyskałem to co chciałem :), czyli mocne uderzenie, dużą szczegółowość i różnorodność basu oraz krystaliczne, nie męczące, niezbyt miękkie wysokie tony. Duża szczegółowość dźwięku, piękna scena, miłe w słuchaniu.
Skomentuj
-
Kto zna określenie EBP ?
http://www.ajdesigner.com/phpsubwoof...t_equation.php
bo z początku kierowałem się tylko dobrocią wypadkową głośnika ( Qts ) i przez to odpadły Dayton'y.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez El_liero Zobacz postaKto zna określenie EBP ?
i nie znasz takich podstaw? :???:
przeciez przy wyborze typu obudowy w winisd ten wspolczynnik sie wyswietla
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postaprzeciez przy wyborze typu obudowy w winisd ten wspolczynnik sie wyswietla
Skomentuj
-
Pawle Trzeba stawiać czoła wyzwaniom i czerpać z tego wiedzę. Dlatego często rzucam się na głęboką wodę :)
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postaprzeciez przy wyborze typu obudowy w winisd ten wspolczynnik sie wyswietla
Seas na górę leci. Teraz dół, TB czy Dayton.
Zamieszczone przez wojak737 Zobacz postaefficiency bandwidth product :)
Jedyny problem to taki, że najpierw kupuje sie głośnik a potem wybiera budę dla niego. Ja mam na odwrót.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez El_liero Zobacz postaJedyny problem to taki, że najpierw kupuje sie głośnik a potem wybiera budę dla niego. Ja mam na odwrót.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez wojak737 Zobacz postazasymuluj głośniki i będziesz wiedział, który lepiej sie nadaje do br
Po drobnej przerwie z powodu kolosów coś zasymulowałem:)
Pod uwage biore już tylko 5 głośników:
Dayton RS125S-8
Dayton RS125S-4
TB W4-657SC
TB W4-657SH
TB W4-655E
Widać że Daytony mają lepsze zejście, TB są zaś szybsze, zobaczcie oscylacje na ch-ce donośnie (chyba) odpowiedzi impulsowej głośników.
Jak myślicie czy mogą wystąpić spore różnice w jakości, wyrazistości, zrozumiałości między wersją 4ohm i 8 ohm Daytonów? Bo według symulacji coś tam niewiele jest.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez El_liero Zobacz postaTB W4-657SC
TB W4-657SH
TB W4-655E
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postaprzeciez to sa szerokopasmowki!
Zamieszczone przez pharoh Zobacz postaJak sie patrzy na pomiary, to wersja ekranowana ( 8ohm) ma duzo wieksze znieksztalcenia na basie. Jezeli mozesz sobie pozwolic na kolumne 4ohmowa to czemu nie ?
No ale żadnych zniekształceń nie można odczytać. To ch-ka amplitudowa i można jedynie liniowość zweryfikować.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez El_liero Zobacz postaTo ch-ka amplitudowa i można jedynie liniowość zweryfikować.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz postaNie ma to jak posłuchać i przekonać się na własne uszy, symulacje nie grają
Po głębszym zastanowieniu TandBang'i wywaliłem, ze względu na zejście i zostały te:
Nisko-średnio:
Dayton RS125S-8
Dayton RS125S-4
wysoko:
27TDFC
27TFFC
27TBFC/G
Widzieliście gdzieś połączenie Daytona z Seas'ami, jakąś konstrukcję?
Zamiast Daytonów coś lepszego ktoś zna? Seasy są już wybrane :)
Skomentuj
-
Jak na pracę dyplomową, to idziesz na łatwiznę. Dobierasz znane wszystkim głośniki i jedynym problemem będzie pewnie dorobienie do nich zwrotnicy. Wydaje mi się, że nie tego oczekiwał Twój rektor.
Ja bym nieco pokombinował, b-r nie w najprostszej wersji z typowym okrągłym tunelem, a np. z długim tunelem a'la TL, a dwudrożny wcale nie musi oznaczac połączenia głośnika wysokotonowego z niskotonowym. Możesz pokusic się o połączenie głośnika szerokopasmowego z subem lub superwysokonowym. Takie podejście ma przynajmniej jakieś walory poznawcze, a cena wcale nie musi byc wyższa.
Skomentuj
Skomentuj