Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwoofer do pomieszczenia 60m2 jako uzupełnienie do 2,5way.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Subwoofer do pomieszczenia 60m2 jako uzupełnienie do 2,5way.

Jako że apetyt na sprzęt audio rośnie przyszła pora na kolejną konstrukcję DIY :) Odsłuchy kolumn 2,5way wykazują pewne niedobory najniższych rejestrów, stąd pomysł na dołożenie aktywnego wooferka.
    Nie mam doświadczenia jakiej mocy/wielkości powinien być do pomieszczenia 60m2 (dokładniej salon 40m2 + otwarta kuchnia ok 10m2 + otwarty przedsionek ok 10m2)
    Mam do dyspozycji miejsce w które mogę wcisnąć obudowę o max wymiarach głębokość 40cm, wysokość 33cm, szerokość 40-50cm. Daje to objętość wewnętrzną max ~50l.
    Zastanawiałem się nad głośnikiem GDN-30-500-4-AP ale z info stx-a już nie będzie dostępny. Co mogli byście zaproponować do takiej konstrukcji ??

Na głośnik jestem w stanie przeznaczyć c/a 300pln, może ciut więcej jeśli będzie to uzasadnione.

może gdn 30/120/1?

Skomentuj

Zamieszczone przez wojak737 Zobacz posta
      gdn 30/120/1?
      Ten tonsil to raczej slabizna, a tu jeszcze 60 metrow do naglosnienia...

Skomentuj

Zamieszczone przez wojak737 Zobacz posta
        może gdn 30/120/1?
        Z opisów jakie znalazłem wymaga obudowy przynajmniej 70l a to nie przejdzie.

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
        Dyskoteki nie planuje :) ale mam pewien niedosyt.

Czy są jakieś przeciwwskazania żeby zastosować samochodowy głośnik SW.STX.12.2.500.2x4.F.S.PP ?? Według opisów zadowala się stosunkowo niewielką obudową.

Skomentuj

Z reguly wlasnie glosniki samochodowe projektowane sa tak, aby zadowalaly sie nieduza obudowa, nastepnie taka obudowa umieszczana jest w bagazniku, gdzie panuja inne warunki niz w duzym pomieszczeniu. Teoretycznie wiec glosnik samochodowy moze jak najbardziej grac w duzym pokoju ale jak sonicznie bedzie to wygladac, to niewiadomo.
          W Twojej sytuacji dobrze by bylo szukac glosnika do obudowy zamknietej ( 30 cm minimum ) i zastosowac korekcje aktywna.
          http://www.linkwitzlab.com/thor-intro.htm tutaj jest swietna konstrukcja lecz cena glosnika znacznie przekracza Twoj zalozony budzet.

Skomentuj

Musi to być głośnik nowy, czy może być używany? W kwocie 300zł ciężko będzie znaleźć coś nieużywanego, co wyciśnie najniższe soki nie tonąc w 60m2...Jak ma to odtwarzać tylko najniższe składowe, to może daj ogłoszenie kupna używanego XXLS'a 12. Może udało by się zmieścić w budżecie.
            Tego widziałem swego czasu w ogłoszeniach za coś 320zł, ale chyba nie tutaj...W każdym razie: http://www.wavecor.com/html/sw263wa03.html
            Jest jeszcze większy model, ale to już też drożej...
            Chociaż do odtwarzania najniższych częstotliwości to nie bałbym się brać jakiejś samochodówki jak i sam wskazujesz. Np. ten STX.12.2.500.2x4.F.S.PP. Pawel S go ma z tego co wiem, więc napisz do niego z pytaniem jak się sprawdza.
            Last edited by Racjonalny; 01.04.2011, 13:55.

Skomentuj

Ja również bym obstawiał tak jak kolega Stx'a. Jedynie pozostaje kwestia zasilenia dwóch cewek 4ohm o łącznej mocy 300wat domowym panelem do suba...może być problem :) A że to głośnik samochodowy to bym się szczególnie nie przejmował, grać będzie przecież także poza nim :)

Skomentuj

jesli juz mowa tu o samochodowka to ja polece z goraco
                cerwin vega 124
                http://www.allegro.pl/cerwin-vega-12...533042075.html
                ale ten jest drogi
                standardowa jego cena to okolice 400zl
                cursor mial ostatnio takiego do sprzedania za 300zl zapytaj

to jest najlepszy glosnik jaki mialem (mam nadal)
                szybki, nisko schodzi w wiekszej skrzyni br 50L
                napewno bedziesz zadowolony
                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez trójkąt Zobacz posta
                  Czy są jakieś przeciwwskazania żeby zastosować samochodowy głośnik SW.STX.12.2.500.2x4.F.S.PP ?? Według opisów zadowala się stosunkowo niewielką obudową.
                  moze najpierw poczekalbys na opinie jak to gra?
                  wstepnie wolalbym GDN AA
                  ale czekam na skrzynke z GDN AA i wzmacniacz to sie sprawdzi jak to gra

Z reguly wlasnie glosniki samochodowe projektowane sa tak, aby zadowalaly sie nieduza obudowa, nastepnie taka obudowa umieszczana jest w bagazniku, gdzie panuja inne warunki niz w duzym pomieszczeniu. Teoretycznie wiec glosnik samochodowy moze jak najbardziej grac w duzym pokoju ale jak sonicznie bedzie to wygladac, to niewiadomo.
                  fakt, potwierdzam ze typowe "pompki" samochodowe nie sprawdzaja sie w domu... ale w/w STX GDN AA sprawdza sie i w domu i w samochodzie

Zamieszczone przez Shiver Zobacz posta
                  Jedynie pozostaje kwestia zasilenia dwóch cewek 4ohm o łącznej mocy 300wat domowym panelem do suba...może być problem
                  oj to akurat nie problem
                  ja mam janka stabilnego od 2r (niestety jeszcze nie kompletny) lub np 2 panele z allegro ktore zaoferuja raczej ok 250w

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                  jesli juz mowa tu o samochodowka to ja polece z goraco
                  cerwin vega 124
                  http://www.allegro.pl/cerwin-vega-12...533042075.html
                  ale ten jest drogi
                  standardowa jego cena to okolice 400zl
                  cursor mial ostatnio takiego do sprzedania za 300zl zapytaj
                  wiec w takim razie warto zaproponowac rowniez starego JBLa GTi1200
                  staruszek konstrukcyjnie prawie jak estrada
                  szybki, glosny (efektywnosc chyba 94db!) i potrafi zejsc naprawde nisko (niestety w zalecanej przez producenta obudowie 70 litrow)

Skomentuj

Z opisów jakie znalazłem wymaga obudowy przynajmniej 70l a to nie przejdzie.
                    Bzdura, 50-55l spokojnie starczy. Sprawdzone.

Nie takie slabizny stosujecie i jestescie wniebowzieci..
                    do 60m2 moze to troche malo, 2 takie sie by przydaly, ale w pomieszczeniach 25-35m2 sie sprawdza wysmienicie.

Skomentuj

60mkw to sporo a może jedna 15" ??

http://www.parts-express.com/pe/show...number=295-470

Dayton Audio DCS380-4 15" Classic Subwoofer 4 Ohm

The Dayton Classic 15" Subwoofer is an excellent general-purpose subwoofer that works well as a replacement in powered subwoofer systems, or for new system design and construction. For the utmost versatility, the parameters are suitable for sealed or vented enclosures. The heavy-duty cone, wide-roll rubber surround, and long linear excursion ensure excellent low-bass performance.

Specificaitons: • Power handling: 250 watts RMS/350 watts max • VCdia: 2" • Le: 2.32 mH • Impedance: 4 ohms • Re: 3.1 ohms • Frequency range: 20-500 Hz • Fs: 23 Hz • SPL: 92 dB 2.83V/1m, 89 dB 1W/1m • Vas: 8.26 cu. ft. • Qms: 3.46 • Qes: 0.59 • Qts: 0.50 • Xmax: 8.4 mm • Dimensions: Overall diameter 15", Cutout diameter 14", Depth 6-3/8".

Skomentuj

Primo, czy sub ma być dopaleniem ilości basu w obecnych kolumnach czy też zagrać to czego już kolumny nie przetwarzają. To pozwoli nieco rozjaśnić wybór głośnika.

Ploter, kolega ograniczył litraż do 50 litrów, a ta 15stka nie zagra w takiej paczce.

Skomentuj

Kochani moi mili! Każdy tu (ze swą wrodzoną dobrocią i chęcią niesienia pomocy [co się oczywiście chwali ] ) tak się rozpędził z doradzaniem że nie zauważył nawet (chyba raczej) najważniejszego!
                          Autor napisał takie coś:
                          Mam do dyspozycji miejsce w które mogę wcisnąć obudowę o max wymiarach głębokość 40cm, wysokość 33cm, szerokość 40-50cm. Daje to objętość wewnętrzną max ~50l.
                          No to ja się teraz pytam Ciebie trójkąt a co zrobisz jeśli te docelowe miejsce okaże się nie odpowiednim położeniem subwoofera w pomieszczeniu... ??:blink:
                          Możge się tylko domyslać że wyciągniesz go stamtąd gdzie po niekrótkich próbach (...) umieścisz w innym tj. takim które przyniesie poprawne efekty brzmieniowe słyszalne w twoim miejscu odsłuchu.... No ale jeśli tak zrobisz to w zaistniałej sytuacji mając do dyspozycji 60m^2 (a ~40m^2 manewrowych), z góry przyjmuje że (na 99 mógłbyś sobie wtedy pozwolić na większy litraż suba co zaowocowało by możliwością aplikacji większego przetwornika basu, a co za tym idzie "adekwatnego" do wymiarów pom. w którym ma działać. :)

Krocząc dalej:

Shiver, dobre pytania :thumbup: :
                          1.
                          czy sub ma być dopaleniem ilości basu w obecnych kolumnach
                          Jeśli tak, ( a nie zgadzasz się z tym co napisałem na początku i dalej chcesz wsadzić swojego suba tam gdzie uważasz że powinien być...) to ja (biorąc pod uwagę fakt iż miało to być wspomaganiem 18cm AWX`ów) szedł bym w jakieś 2x 20cm.... Tu nieśmiało (gdyż nie słyszałem jeszcze owych głośników) zaproponował bym 2x 8"AWX_SW (http://stx.pl/sw-stx-8-1-5-250-8-f-a-fc-x.html) - masz wtedy dwa subwooferowe małe("szybkie" by nadążały...) głośniki (o łącznej powierzchni... zbliżonej do 12"`ego) , no i te 50L jest (podobno) odpowiednią aplikacją dla ich dwóch...

2.
                          czy też zagrać to czego już kolumny nie przetwarzają
                          W takim przypadku do 60m^2 ewidentnie potrzebny jest duuuuży SUBwoofer moim skromnym zdaniem minimum 15" nisko schodzący (nisko położony jego Fs...) priorytetową sprawą wydaje się być również jego wysoka skuteczność, nie wykluczał bym także dużego wychylenia...(xmax...)

Twoja teraz w tym głowa trójkąt co z tym fantem zrobisz :)
                          Last edited by ir0nhide; 02.04.2011, 08:44.

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
                            Kochani moi mili! Każdy tu (ze swą wrodzoną dobrocią i chęcią niesienia pomocy [co się oczywiście chwali ] ) tak się rozpędził z doradzaniem że nie zauważył nawet (chyba raczej) najważniejszego! Autor napisał takie coś: Cytat Napisał trójkąt Zobacz post Mam do dyspozycji miejsce w które mogę wcisnąć obudowę o max wymiarach głębokość 40cm, wysokość 33cm, szerokość 40-50cm. Daje to objętość wewnętrzną max ~50l.
                            zauważyłem i dlatego podałem głośnik do takiej pojemności

szedł bym w jakieś 2x 20cm....
                            uzupelnianie 18cm głośnikiem 20cm (minimum 25cm) nie jest dobrym wyjściem szczególnie w tak dużym pomieszczeniu
                            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Pamiętasz temat o kolumnach? Pisaliśmy, że 18cm głośniki w takim pomieszczeniu nie podołają. Lepiej juz by było zrobić normalne 2-way i mieć więcej na subwoofer, albo zrobić od podstaw 3 way na słusznych rozmiarów niskotonowym.

Skomentuj

lklukasz źle mnie chyba zrozumiałeś - źle zacytowałeś:

To co napisałem:
                                Kochani moi mili! Każdy tu (ze swą wrodzoną dobrocią i chęcią niesienia pomocy [co się oczywiście chwali ] ) tak się rozpędził z doradzaniem że nie zauważył nawet (chyba raczej) najważniejszego! Autor napisał takie coś: Cytat Napisał trójkąt Zobacz post Mam do dyspozycji miejsce w które mogę wcisnąć obudowę o max wymiarach głębokość 40cm, wysokość 33cm, szerokość 40-50cm. Daje to objętość wewnętrzną max ~50l. No to ja się teraz pytam Ciebie trójkąt a co zrobisz jeśli te docelowe miejsce okaże się nie odpowiednim położeniem subwoofera w pomieszczeniu... ??
                                należny postrzegać jako całość.
                                Innymi słowy mówiąc nie zarzucam Ci, że nie zauważyłeś, że autor nie chce przekroczyć określonego litrażu tylko, że nikt nie zauważył że trójkąt chce obsadzić w pomieszczeniu swój subwoofer tylko w ten jeden określony pkt./miejsce....

uzupelnianie 18cm głośnikiem 20cm (minimum 25cm) nie jest dobrym wyjściem szczególnie w tak dużym pomieszczeniu
                                Czyli uważasz że odgrywanie tych samych niskich częstotliwości z 18cm wooferków i dużego 12" (z okł. 100gr. mms) głośnika w jednym i tym samym czasie jest dobrym wyjściem ?:huh:

---------- Post dodany o 20:12 ---------- Poprzedni post o 20:10 ----------
                                Nie na temat...

Zamieszczone przez BioCannabis Zobacz posta
                                Pamiętasz temat o kolumnach? Pisaliśmy, że 18cm głośniki w takim pomieszczeniu nie podołają. Lepiej juz by było zrobić normalne 2-way i mieć więcej na subwoofer, albo zrobić od podstaw 3 way na słusznych rozmiarów niskotonowym.
                                Nawet jeśli, no to i tak to chyba nie temat na wypominki :)

Skomentuj

ir0nhide może i źle zacytowałem ale dobrze zrozumiałem twoje intencje
                                  oczywistym jest, że planowanie suba do jednego miejsca nie jest poprawnym
                                  może się niestety okazać, że przestawiony 1m prawo czy w lewo zagra lepiej
                                  ale mam ważenie, że sub aktywny na 12" jako uzupełnienie 7" sprawdzi się lepiej niż 2 szt 8"

a chyba jedynymi godnymi do polecenia 3-drogami, które by sobie poradziły w takim pomieszczeniu jest akkus V3 ale to nie te pieniądze

Czyli uważasz że odgrywanie tych samych niskich częstotliwości z 18cm wooferków i dużego 12" (z okł. 100gr. mms) głośnika w jednym i tym samym czasie jest dobrym wyjściem ?
                                  a czy efektywność niskich częstotliwości dzięki temu nie wzrasta?
                                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Sporo informacji do przetrawienia napisaliście panowie.

oczywistym jest, że planowanie suba do jednego miejsca nie jest poprawnym
                                    może się niestety okazać, że przestawiony 1m prawo czy w lewo zagra lepiej
                                    Dla mnie oczywiste nie było, braki wiedzy :)

No to ja się teraz pytam Ciebie trójkąt a co zrobisz jeśli te docelowe miejsce okaże się nie odpowiednim położeniem subwoofera w pomieszczeniu... ??
                                    Dobre pytanie którego nie wziąłem pod uwagę.
                                    Suba chcę umieścić pod ławeczką koło sprzętu audio.

Z mojego punktu widzenia jest to najbardziej optymalne ze względów funkcjonalnych. Kwestii akustycznej miejsca nie jestem w stanie na razie sprawdzić, ale wiem, że ciężko mi będzie znaleźć inne do tego celu przeznaczone. Jedyna możliwa manewrowość to 1,5m w prawo lub lewo. (mogę mieć tylko nadzieję że starczy)

Mogę się tylko domyślać że wyciągniesz go stamtąd gdzie po niekrótkich próbach (...) umieścisz w innym tj. takim które przyniesie poprawne efekty brzmieniowe słyszalne w twoim miejscu odsłuchu....
                                    Jeśli w planowanym miejscu się nie uda czekają mnie trudne negocjacje z małżowinką :) no i drobny problem z okablowaniem. Obecne miejsce jest oddzielone od reszty salonu ciągiem komunikacyjnym do kuchni :)

Primo, czy sub ma być dopaleniem ilości basu w obecnych kolumnach czy też zagrać to czego już kolumny nie przetwarzają. To pozwoli nieco rozjaśnić wybór głośnika.
                                    Jeśli tak, ( a nie zgadzasz się z tym co napisałem na początku i dalej chcesz wsadzić swojego suba tam gdzie uważasz że powinien być...) to ja (biorąc pod uwagę fakt iż miało to być wspomaganiem 18cm AWX`ów) szedł bym w jakieś 2x 20cm.... Tu nieśmiało (gdyż nie słyszałem jeszcze owych głośników) zaproponował bym 2x 8"AWX_SW (http://stx.pl/sw-stx-8-1-5-250-8-f-a-fc-x.html) - masz wtedy dwa subwooferowe małe("szybkie" by nadążały...) głośniki (o łącznej powierzchni... zbliżonej do 12"`ego) , no i te 50L jest (podobno) odpowiednią aplikacją dla ich dwóch...
                                    Faktycznie bardziej mi zależy na dopaleniu basu z obecnych kolumn. Nie jestem fanem muzyki typu DnB i bas nie musi mi przesuwać szklanek po stole.
                                    O zestawieniu 2 x 8' stx-a myślałem, nawet pod kątem wykonania w oparciu o nie kolumn 3-way, gdyby obecne działania nie przyniosły oczekiwanego rezultatu. Mógłbym zrobić testową skrzynię suba i osłuchać a w razie niepowodzenia sprzedać 2,5way a zbudować 3way w oparciu o te głośniki.
                                    Tylko czy znów nie będzie to zbyt mały głośnik, w końcu obecnie pracują po 2 18-stki na kolumnie.

Zamieszczone przez BioCannabis Zobacz posta
                                    Pamiętam, człowiek na błędach się uczy. Czasami błędy są kosztowne ale wiedza bezcenna :)

Zamieszczone przez Racjonalny Zobacz posta
                                    Musi to być głośnik nowy, czy może być używany? W kwocie 300zł ciężko będzie znaleźć coś nieużywanego, co wyciśnie najniższe soki nie tonąc w 60m2...Jak ma to odtwarzać tylko najniższe składowe, to może daj ogłoszenie kupna używanego XXLS'a 12. Może udało by się zmieścić w budżecie.
                                    Nie upieram się na nowy głośnik, ale i kwota nie jest ściśle ograniczona. Jestem w stanie wstrzymać się i dozbierać na coś droższego.
                                    XXLS wygląda dość imponująco :)

Dopisze jeszcze że ostatecznie jestem w stanie wcisnąć z 10l więcej tj 60L na całą paczkę :)
                                    Wielkość głośnika ograniczona raczej do 12', większy musiał bym skierować w dół lub górę, ale to wiąże się z wymaganą przestrzenią przed głośnikiem więc automatycznie objętość obudowy by spadła.

Skomentuj

Jeżeli ma to być dopalenie basu to XXLS z miejsca bym odstawił, to głośnik do robienia zamieszania niemal w infradźwiękach a nie o to tutaj chodzi, lepiej zainwestować w coś co może nie gra tak nisko, ale za to skuteczniej/dynamiczniej/barwniej.
                                      Moim zdaniem dość ciekawym rozwiązaniem może być wspomniany przez kogoś tonsil. Nie słyszałem dziada ale niby brzmi bardzo poprawnie, nie wymaga dużego napędu, a i efektywność ma bardzo ładną.

Skomentuj

rowniez nie polecam XLSa do muzyki
                                        wg mnie ten glosnik nadaje sie jedynie do uzupelnienia kina... pod warunkiem ze nasze kolumny graja basem ;]

Skomentuj

Czaruję...
                                        X