Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Seasrs 180

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Seasrs 180

Witam !

Przymierzam się do bydowy kolumn podłogowych opartych o przetworniki Dayton Audio RS180S i Seas 27TBFC/G, w układzie MTM.
    Przejrzałem kilka zagranicznych forów w poszukiwaniu opinii i schematu zwrotnicy - znalazłem coś takiego:

Jeśli chodzi o obudowe do tego zestawu inspirację stanowił zestaw ze strony PE http://www.parts-express.com/project...project=DrKMTM, czyli buda ok.48 l, strojona na 35 Hz.

Czy mieliście do czynienia z tą zwrotnicą, co można ewentualnie w niej poprawić ?
    Czy pojemność obudowy podana jest w netto czy brutto ?
    Wszelkie uwagi i sugestie są mile widziane.

Pozdrawiam.

zwrotnica jest z pomiarami i masz pelen komplet wykresow
    ja bym bez doswiadczenia nie zmienial...

co do obudowy to nie wiem jak tam wyszlo 48l skoro takie obudowy mozesz kupic w polinku i tak wielkich tam nie posiadaja...
    pewnie chodzilo o objetosc zewnetrzna

Skomentuj

Trochę niepokoi ta dziura na 3kHz, jest dość spora.

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
        Trochę niepokoi ta dziura na 3kHz, jest dość spora.
        i po co sie odezwales? teraz bedziesz musial projektowac nowa zwrotnice do tego :P

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
          i po co sie odezwales? teraz bedziesz musial projektowac nowa zwrotnice do tego :P
          Spokojnie Pawle, nie będę cię obarczał dodatkowymi obowiązkami
          Naczytałem się wielu dobrych opinii na temat połączenia tych przetworników, dlatego poruszyłem ten temat także na rodzinnym forum. Być może ktoś już słyszał to zestawienie i ma wyrobione zdanie na ten temat. Seasa chwalić nie trzeba, ale Daytona nigdy nie słyszałem.
          Jak dobrze rozumiem ten schemat, to zasosowane tam RS-y są 8 ohmowe ?
          Zanim zbuduję Jiga, a tym bardziej ogarnę pomiary trochę czasu minie, a szkoda ładować nie małą gotówkę w "kota w worku".

Skomentuj

Zamieszczone przez somac Zobacz posta
            Jak dobrze rozumiem ten schemat, to zasosowane tam RS-y są 8 ohmowe ?
            widze impedancje na poziomie 4r wiec pewnie tak

Skomentuj

Po robocie policze ile wynosi pojemność skrzynek na podstawie projektu z PE, bo faktycznie te 48 l to trochę niedorzeczna pojemność dla tych przetworników.

Skomentuj

ta buda ma ok 28L...
                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                  ta buda ma ok 28L...
                  zgadza się lklukaszu, tylko że autor tego projektu oprócz tej wersji (monitor) proponuje jeszcze dwie wersje podłogowe - są opisane w dalszej części opisu. Mają różne pojemności i są różnie strojone.
                  28,31 l na 40Hz
                  33,98 l na 38Hz
                  48,13 l na 35 Hz

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                    tak jakoś wyszło :P . Tylko wyraziłem swoją opinię, jeżeli koledze to nie przeszkadza to ok, niech kopiuje. Zestaw głośników jest dobry, miałem kiedyś z nimi do czynienia, co prawda nie w konfiguracji symetrycznej ale zwykłej. Grało jak za te pieniądze bardzo OK, zestaw głośników godny polecenia.

Skomentuj

Zamieszczone przez somac Zobacz posta
                      tylko że autor tego projektu oprócz tej wersji (monitor) proponuje jeszcze dwie wersje podłogowe - są opisane w dalszej części opisu
                      tak widziałem
                      ale pisałem tylko o tej ze zdjęcia
                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

a moze zamiast mtm zrobic trojdrozne bo:
                        180RS x 2 = 400pln
                        a
                        150RS + 225RS = 420pln
                        plus jakis tweeter plus ktos chetny do zrobienia zwrotki:)

Skomentuj

Na htguide.com powinny byc gotowe projekty oparte na tych przetwornikach

Skomentuj

Zamieszczone przez Krystian Markow Zobacz posta
                            plus jakis tweeter plus ktos chetny do zrobienia zwrotki
                            yoshi juz dawno szukal chetnych na taki zestaw

Skomentuj

zapowiada sie bardzo ciekawie
                              konkurencja dla 3way classic Troels-a

Skomentuj

Kurcze dopiero mi się otworzył załącznik !

Zwrotnica podlinkowana, ta 4/4 rząd wygląda w miarę sensownie tylko ma tą wspomniana dziure na 3kHz któa mnie zastanawia.

Zwrotnica z załącznika to jakiś szalony twór którego nikomu bym nie polecił powielać bo może brzmieć kiepsko. Przecież ona ma podział na 1,5kHz. Rozumiem niskie podziały ale to już lekka przesada. Te filtry maja bardzo duże dobrocie, skąd takie ostre spadki przy niskich rzędach filtracji. Już lepsza jest ta druga zwrotnica, przynajmniej na oko wygląda na dużo lepiej zaprojektowaną.

Skomentuj

Zamieszczone przez Krystian Markow Zobacz posta
                                  a moze zamiast mtm zrobic trojdrozne bo:
                                  http://www.htguide.com/forum/showthread.php4?t=32111 tu cos jest

to też może być ciekawe
                                  http://www.htguide.com/forum/showthread.php4?t=15323

Skomentuj

Zamieszczone przez malutkiz Zobacz posta
                                    http://www.htguide.com/forum/showthread.php4?t=32111 tu cos jest

to też może być ciekawe
                                    http://www.htguide.com/forum/showthread.php4?t=15323
                                    jak widze jakie oni tam zwrotnice robia to juz mi sie odechciewa :???:

Skomentuj

Od strony technicznej sa dobre :p. Tylko oni maja tendencje do wycinania filtrami RLC wszelkich rezonansow i efektow dzialania BS, dzieki czemu charki sa plaskie jak stol

Skomentuj

Niestety przy niektórych głośnikach obwody RLC to konieczność i nie ma wyjścla albo skomplikowana zwrotka albo zmieniamy głośniki. Taki głośnik pociaga problem dalej bo przy stromej filtracji aby wszystko się dobrze zgrało, należy stromo odfiltrować drugi głośnik, nawet jeżeli tego nie wymaga.

Zestaw RS225 + RS150 jest ciekawszy niż 2x rs180. Lepsze osiagi basu i lepsze średnie tony. Minusem będzie efektywność która będzie na korzyść pary 180'tek.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X