Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Stereo z aktywnym dolem.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Stereo z aktywnym dolem.

Witam, naszła mnie koncepcja na stereo 2-2,5drogi z aktywnymi subami na dole. Proszę o jakas pomoc bo nie mam kompletnie koncepcji co mozna by zlozyc. To ma byc stereo do muzyki do filmow stoja 2 kina z subami a 3 w drodze. Wiec tylko i wylacznie muzyka. Pokoj okolo 20-23m2. Muzyka glownie R&B ale to roznie. O sekcji niskotonowej myslalem zeby na bokach dac po XXLS12 w 50l BR zasilane aktywnie panelami. Budzet nie jest jakos scisle okreslony bo do wrzesnia zbieram przetworniki a pozniej po powrocie do kraju biore sie za budowanie skrzynek. Co byscie polecili? Na przetworniki nie liczac xxls mysle do 3tys.

Zamieszczone przez konradzik88 Zobacz posta
    To ma byc stereo do muzyki do filmow stoja 2 kina z subami a 3 w drodze.
    O sekcji niskotonowej myslalem zeby na bokach dac po XXLS12 w 50l BR
    sam sobie zaprzeczasz!
    ja bym dal 8" ktore gra a nie buczy
    max 10"
    ale napewno nie XLS!

a z takim budzetem to mym sie mocno zastanowil nad glosnikami...
    i napewno nie kupowalbym ich w ciemno tylko najpierw posluchal

Skomentuj

dla mnie prosty temat
      usher t9950 8945a i 8955
      i obudowy oddzielne ale proa individual
      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
        sam sobie zaprzeczasz!
        ja bym dal 8" ktore gra a nie buczy
        max 10"
        ale napewno nie XLS!

a z takim budzetem to mym sie mocno zastanowil nad glosnikami...
        i napewno nie kupowalbym ich w ciemno tylko najpierw posluchal
        czym sobie zaprzeczam? do filmow mam juz pawie 3kina zlozone i do kazdego po subie. a do stereo chce aktywne suby w kolmnach i mniej miejsca zajmie to przede wszystkim. 8" ? przeciez to smiech a nie sub, ma byc stereo z aktywnymi dolami typowo do imprez i do glosnego sluchania muzyki. Zeby na imprezie trzeslo pokojem, do cichego sluchania mam stereo 2drogi z 12"subem ale to za malo.

Skomentuj

czym sobie zaprzeczam?
          tym ze chcesz XLSa do muzyki a nie do kina
          wg mnie, lklukasza i kilku innych osob ten glosnik nie nadaje sie do muzyki!
          8" ? przeciez to smiech a nie sub
          w 20m2 2x8" tobie malo?
          proponuje do lekarza sie zglosic lub pobawic sie z akustyka pomieszczenia...

Zeby na imprezie trzeslo pokojem, do cichego sluchania mam stereo 2drogi z 12"subem ale to za malo.
          w takim razie szedlbym w cos blizej estrady... a na dol moze dayton RS?

Skomentuj

przeciez to smiech a nie sub, ma byc stereo z aktywnymi dolami typowo do imprez i do glosnego sluchania muzyki. Zeby na imprezie trzeslo pokojem,
            To czemu nie napisales wczesniej, ze priorytetem jest SPL i to, zeby trzeslo u Ciebie i innych (sasiadow) ?

Skomentuj

bo to nie ma byc cos ala estrada tylko dobrej jakosci gleboki i niski bass. Ma byc poprostu duze cisnienie. Pawel sluchales 2x8" w 22m2? to sie kompletnie gubi przynajmniej dla mnie, dla mnie basem nie jest delikatnie pukanie tylko w kinie wybuch masz czuc jak wybuch. arn312 w 22m2 daje rade ale 2 to moze by juz bylo ok.
              do 4k chce cos znalezc 2,5drogi aktywnym dolem aby niczego mi nie brakowalo i nie pierdzialo jak estrady

Skomentuj

Na dobrych kolumnach też można w domu spokojnie zrobić imprezę, więc nie przesadzajmy z SPLem...
                Ja bym kierował się w tego typu konstrukcję:
                http://diyaudio.pl/showthread.php/14...tajemniczonych.
                Oczywiście dół aktywnie.
                Godnym polecenia jest też na pewno projekt troelsa, który też chodził mi kiedyś po głowie:
                http://www.troelsgravesen.dk/JA8008_DTQWT.htm

Skomentuj

bo to nie ma byc cos ala estrada tylko dobrej jakosci gleboki i niski bass.
                  akurat nie chodzilo mi o suby estradowe tylko o gore
                  cos o duzej efektywnosci
                  oczywiscie nie tuba :P

Pawel sluchales 2x8" w 22m2? to sie kompletnie gubi przynajmniej dla mnie
                  tak, sluchalem i to jest bardzo ciekawy masaz wnetrznosci...
                  tak jak juz wspominalem moziwe ze masz paskudna akustyke u siebie w pokoju - tak jak ja u siebie

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                  Godnym polecenia jest też na pewno projekt troelsa, który też chodził mi kiedyś po głowie:
                  http://www.troelsgravesen.dk/JA8008_DTQWT.htm
                  na cos takiego to i ja bym sie skusil (jakbym mial takie wielkie pomieszczenie)

Skomentuj

akustyka dla mnie jest ok pokoju. 2x8" w 14m2 to jakos tam gra na imprezie delikatnie czuc po nogach

no ten projekt tez poczytalem i musze przemyslec i znalezc miejsce gdzie mozna sie w to ewentualnie zaopatrzyc

Skomentuj

2x8" w 14m2 to jakos tam gra na imprezie delikatnie czuc po nogach
                      albo masz jednak slaba akustyke albo masz cos ze sluchem...
                      moje 18cm vify rozwijaja skrzydla dopiero w 16m2 a ty wsadzales do 14m2 2x8"?

Skomentuj

ogolnie siedzi 1 ale mam 2 na 8" i 1 na 12" no i 2x8 nie ma szalu

Skomentuj

mi sie tez ten projekt podoba
                          tylko ja zastosowal bym po jednym eminensie w opcji aktywnej
                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Tez myslalem o tym projekcie ale gdzie dostac tweeter i waveguide...

Skomentuj

Zamieszczone przez Krystian Markow Zobacz posta
                              waveguide...
                              polink
                              tweeter to juz nie wiem

Skomentuj

Czaruję...
                              X