Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Kolumny 2.5-drożne] Seas-2,5-way dla wtajemniczonych.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[Kolumny 2.5-drożne] Seas-2,5-way dla wtajemniczonych.

Witam wszystkich.
    Jako ,że na sąsiednim forum publikacja moich/naszych kolumn spodobała sie sie dosyć sporej ilości userów postanowiłem również i tutaj na DIYaudio.pl przedstawic .."mój mały HI-End".
    Myśle ,ze zastosowane tutaj rozwiązania będą inspiracją dla niektórych do dalszej zabawy w DIY audio.

Kolumny te powstały z powodu dosyć znacznie odczuwalnego braku basu w moich klasycznych 2-way(CA18RNX/27TDFC) po przeniesieniu do większego pomieszczenia(27m2).Po paru mailach do misiomora (konsultantem w tym projekcie)postanowiliśmy przebudować moje dotychczasowe 2-way do postaci 2,5-way dokładając na bas bardziej wyspecjalizowana jednostkę niskotonową-CA22RNX. Postanowiłem ,ze projekt bedzie maksymalnie bezkompromisowy jak na zastosowane głośniki-konstrukcja modułowa,osobna komora na zwrotkę, pancerna buda,solidne wzmocnienia,wykończenia na wysokim poziomie itp.

Tak więc całość przedstawia się następująco-Monitorek(10l) wspomagany membrana bierna Scana, postawiony na module niskotonowym(50l),który pracuje jako klasyczny bass-reflex.
    Całość dostrojona do 32Hz .Front monitorka pochylony pod kątem 7 stopni-membrana dociążona 12g śrubą aby dorównać masie powietrza w rureksie dolnego modułu.

Patrząc na zwrotke mamy klasyczny układ 2,5-way ,jednak aby zaakcentować wiekszy (bardziej wyspecjalizowany)niż zwykle głośnik niskotonowy(z reguły sa to dwie 18-stki)-określiliśmy te kolumny jako 2,75way.

Czas jaki spędziłem przy tych kolumnach to jakieś 3 miesiace-sami popatrzcie co w tym czasie powstało:

MDF:

Zwrotki:

Po fornirowaniu:

Po malowaniu:

Podsumowując temat-konstrukcja jak dla mnie nietuzinkowa ,świetne stereo za "przyzwoite"pieniądze.Dynamika,przestrzeń,muzykaln ość, swoboda przekazu i doskonała czytelność to podstawowe cechy tego zestawu.

Pozdrawiam maniaków DIY audio.

[ Komentarz dodany przez: Pawel S.: 2010-01-20, 14:04 ]
    UWAGI MODERATORA
    gdyby nie tak rozbudowany temat to bym go wywalil...
    ostsatni raz poprawiam fotki!

Cały czas zachwalam tę konstrukcję... Piękna robota :smile:
    Powiedz czy zwrotka jest zaprojektowana tak, że monitory mogą pracować bez dodatkowego dołu w razie kaprysu ?

Jutro poprawie Twoje linki żeby były miniaturki a to podoba mi się najbardziej:

Skomentuj

Miło mi-Dzięki za słowa uznania.

Skomentuj

Servantess, kolego zmień temat, przecież to 2,75 drogi fajnie że tutaj też pokazujesz swe dzieło :mrgreen:

Skomentuj

Cała zwrotka umiejscowiona jest w module niskotonowym-ponieważ ułatwiło to znacznie połączenie między CA18 i CA22 w jej układzie.Rozdzielenie zwrotki do poszczególnych modułów znacznie zwiększyłoby koszty jesli chodzi o komponenty.

Skomentuj

Ciekawa konstrukcja, wszystko perfekcyjnie wykonane ,a i nawet narzędzia[bosch profesjonal] na poziomie komponentów w kolumnach :wink: .Miałeś może okazję porównać tą konstrukcję z klasycznym 3way na seas,ach?

Skomentuj

Servantess, co to za fornir?? Ogolnie monitorki jak najbardziej na + ale w dolnej kolumnie nie podobaja mi sie proporcje.Bez pochylonego tylu byloby lepiej...Ale wtedy pewnie bylyby klopoty z litrazem

Skomentuj

Fornir to drzewo sandałowe od Zagłoby.Dolna buda-pochylenie tylnej ścianki zapewnia odpowiedni litraż (dodatkowa komora na zwrotke) ale rówież przyczynia sie do redukcji fali stojącej (równoległe ścianki).W rzeczywistości proporcje sa bardzo dobrze zachowane.

[ Dodano: 2010-01-19, 23:20 ]
                Wybrałem jeszcze pare fotek ,może sie do czegoś przydadzą:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...f5746cb51.html
                http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...78da4b63b.html
                http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...3b10b9425.html
                http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...590f0aa29.html
                http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...071d50db9.html
                http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...fc33a366a.html
                http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...c9a92f857.html

Skomentuj

Przypomniała mi się konstrukcja Wilka sprzed ładnych paru lat - ciekawe czy ktokolwiek ją jeszcze pamięta ;]
                  (jeszcze z poprzedniej odsłony forum)

Skomentuj

Servantess, gdzie można zdobyć takie nóżki jakie są w monitorkach.

Skomentuj

Piękne :smile:
                      Jakies pomiary, charakterystyki :> ?

Skomentuj

-CA22RNX w ilu litrach gra ?

Skomentuj

Bartuś,
                          Zamieszczone przez Servantess
                          module niskotonowym(50l)
                          Servantess, czy nie lepszy do modułu niskotonowego byłby Seas CD22RN4X? Nie zrozum mnie źle, nie kwestionuję Twojego i Misiomora wyboru. Nie wiem, czym różnią się te głośniki, po prostu pytam.

Zamieszczone przez skal_ar
                          gdzie można zdobyć takie nóżki jakie są w monitorkach.
                          Chyba znalazłem --> http://www.trimaudio.pl/index.php?a=...18&kt=6&id=488

Czy to te?

Skomentuj

Matko, ale litraż ma ten seas... :shock:

No no, konstrukcja całkiem ciekawa. Fajny patent z tym otwieranie zwrotnicy z tyłu, chociaż może trochę psuje esetykę, ale z tyłu nie widać (akurat w tym przypadku to raczej ciężko zaobczyć, ale w innych ustawieniach mogło by się rzucac w oczy).

Chociaż aby aż tak się tą konstrukcją zachwycać...no nie wiem, na pewno dobre kolumny, ale np. pod względem dopieszczenia szczegółów i wizualnie bardziej podobają mi się niskobudżetowe monitory biganta, choć te na pewno lepiej grają

Jakoś nie mogę znalźć zdjęcia z tyłu całości - to jest kolumna aktywna??

A dwa to nie lepiej było zrobić 3way z typowym średniakiem (i np dwoma woferami skoro ma być bezkompromisowo

A dla czego wolał bym 3 way 1 - że na pewno lepsza średnica ze sredniotonowego, szczególnie że u ciebie mw gra całym pasmem, 2 - pewnie też lepszy bas, bo 18nastak i 22 raczej się sumują, wobec czego zejście nie ejst tak wyraziste, a 3 to lepiej można to zgrać jeśli chodzi o zwrote, b-s itd. Pewnie efekt był by lepszy...

Co do nóżek z linku z postu wyżej - jak dla mnie totalna porażka, no ale kwestia gustu. Ja tam wole klasyczne, minimalistyczne wzornictwo niż odpustowe świecidełka (sorry za krytykę ale nie mogłem się powstrzymac jak patrze na te nóżki, nie wiem czy to te same co w kolumnie bo się nie przyglądałem...)

Jak coś głupiego naisałem to sorrty, patrzcie na godzinę 03.44 :lol:

Skomentuj

A jak dla mnie konstrukcja trafia w 100% w moje gusta i uważam, że gdyby położyć na niej jakiś nieco bardziej szlachetny fornir nabrałaby jeszcze więcej smaku i klasy. Ale i tak baardzo udany design i pewnie gra to też nielicho:)

Skomentuj

Zamieszczone przez funiax1
                                a i nawet narzędzia[bosch profesjonal] na poziomie komponentów w kolumnach :wink:
                                Nie ubliżaj tym kolumnom :razz:

Skomentuj

Witam
                                  W drodze wyjaśnień:

-nóżki-pełnie funkcje absorberów-tutaj wygląd ma najmniejsze znaczenia-ważne ze amortyzuja drgania od dolnej budy-co na pewno przyczynia się od polepszenia średnicy-zresztą takie są założenia modułowca.

-dolna buda 50litrów.Rurex fi100mm

-schemat zwrotki jest,wykresy rówież -ale nie ujawniamy.

-dlaczego nie 3way?..trzeba kompensować peaki rezonansowe-nie jest to tanie i bez pomiarów sie nie obejdzie-tym bardziej ze miedzy nami jest spora odległość, a sobiście niestety nie dysponuje aparaturą pomiarową.Trzeba pamietac ze DOBRZE wykonane 3-way to nie taka prosta i tania sprawa, wiec po co pchać sie w coś co do konca nie było by "dograne"?

-parametry CA22 były na tyle dobre ze wybór padła właśnie na ten a nie na inny głośnik-również wygląd jest taki sam ja CA18.

>>paldo<<...czy dla ciebie bezkompromisowo to znaczy-3-way z dwoma basowcami?ciekawe.

Skomentuj

Servantess, widzialem te twoje kolumienki na tym forum o ktorym nie mowimy:)
                                    Bardzo ladne sa i widac ze starannie zrobione ale mam wrazenie ze jakis ciemniejszy fornir z matowym wykonczeniem i zlote srubki dobrze by im zrobily.
                                    Trzeba przyznac ze polaczenie CA18RNX i CA22RNX jest dosc nietypowe, jak to gra?
                                    Dlaczego nie wybrales suba zamiast dodatkowych wooferow?

Skomentuj

Zamieszczone przez Blitzer
                                      Dlaczego nie wybrales suba zamiast dodatkowych wooferow?
                                      Jeśli ma się napęd dobry to też wolałbym takie rozwiązanie, bo raz że koszta podobne, dwa że sub zaburza stereofonie w takim przypadku a trzy że więcej basu ma z takiego ustawienia niż miałby biegać z subem :wink:

Skomentuj

>>Trzeba przyznac ze polaczenie CA18RNX i CA22RNX jest dosc nietypowe<<<<
                                        Dlaczego?

monitorki + sub -jakoś nie przemawia za mną takie rozwiazanie-trzeba projektować od razu cały -set- aby to miało ręce i nogi i dało sie tego słuchać.
                                        Założenie było takie-koniec z kinem domowym-na rzecz rasowego stereo...więc o jakim subie mowa???

Skomentuj

Czaruję...
                                        X