Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Kolumny 2.5-drożne] Seas-2,5-way dla wtajemniczonych.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

DIGIPROCOMP, no mi się wydaje ż etak, ponieważ w przeciwnym razie strojenia by się jakby znosiły. Aczkolwiek na zdrowy rozum gdyby midiwofer był strojony odpowiednio nisko (ale wyzej niz bas) tak ze cha-ka by łagodnie opadała, dużo wcześniej niż powinna, zbliżająć się do oz, no to może by nie było źle. Z tym ze nie wiem jak to qwychodzi w praktyce bo nigdy tak nie próbowałem więc sie nie mądrze. Acha kolejna kwestia to i tak te pasmo które jest odtwarzane przez oba głośniki zagłusza jakby pasmo najniższe odtwarzane przez bas (no bo wiadomo że jest +3db w paśmie odtwarzanym przez dwa głośniki) z tym że w sumie dzieje się tak nadal, no bo mimo niskiego strojenia ten mw i tak nie jest w stanie zagrać tych 30HZ I to jest właśnie powód dla czego raczej się tak nie robi, dla czego 3way by było lepszym rozwiązaniem (kolejny to lepsza średnica, z mniejsza ilością zniekształceń itd.), no ale ten tematy byl juz przerabiany w tym wątku i dobrze się nie skończył

Skomentuj

Wharfedale ma konstrukcję 2,5way, gdzie jeden z głośników siedzi w 2x mniejszej zamkniętej komorze.
      Dlatego wydaje mi się głośniki powinny być dostrojone do swoich potrzeb tzn 18rnx ~40Hz a 22rnx ~32-35Hz

Skomentuj

Pozwole sobie zacytować człowieka który jest współautorem tego projektu (myśle ze nie bedzie miał nic przeciwko):

" Strojenie 2.5-way do różnych częstotliwości jak dla mnie wielkiego sensu nie ma. Jeżeli tak zrobimy - to ograniczenia mocowo - częstotliwościowe narzuci głośnik strojony wyżej. W takim przypadku strojąc drugi głosnik niżej osłabiamy tylko bas nie zyskując nic w zamian. Co z tego że woofer pociągnie do 25Hz jeżeli przy tej częstotliwości nisko-średni będzie prawie bottomował zniekształcając silnie średnicę."

Myśle ze to wyczerpująca odpowiedz na powyższe pytanie.

Skomentuj

Jeżeli nie masz nic przeciwko, to wrzucę link http://www.audiostereo.pl/forum_wpis...at=57070&p=1#k

Misiomor wiele tam wyjaśnia wiec warto przeczytać .

Skomentuj

Jasne-tam jest odpowiedź na praktycznie każde pytanie.Miłej lektury.

Skomentuj

Ok czyli 2,5/2,75 najlepiej dostroić do tej samej częstotliwości, a gdyby doły były aktywne to strojenia mogą być inne? Dobrze kumam?
              Tak wnioskuje bo nie widziałem, żeby ktoś stroił monitory pod suba.

ps Pytam bo chce się upewnić :razz:

Skomentuj

Pytanie pogrążające: istnieja kolumny 2,875-drożne?

Skomentuj

Zamieszczone przez DIGIPROCOMP
                  Ok czyli 2,5/2,75 najlepiej dostroić do tej samej częstotliwości, a gdyby doły były aktywne to strojenia mogą być inne? Dobrze kumam?
                  Tak wnioskuje bo nie widziałem, żeby ktoś stroił monitory pod suba...
                  Jest to konstrukcja 2.5 drożna modułowa, pasywnie filtrowana, a nie konstrukcja 2+2. :wink:
                  No zazwyczaj konstrukcje 2.5 drożne mają tak samo strojone oba głośniki.

Zamieszczone przez pegelmesser
                  Pytanie pogrążające: istnieja kolumny 2,875-drożne?
                  Odpowiedź "pogrążająca", gdyż już padła w tytule jak i w pierwszym poście :wink: :

Zamieszczone przez Servantess
                  ...Patrząc na zwrotke mamy klasyczny układ 2,5-way ,jednak aby zaakcentować wiekszy (bardziej wyspecjalizowany)niż zwykle głośnik niskotonowy(z reguły sa to dwie 18-stki)-określiliśmy te kolumny jako 2,75way...

Skomentuj

Przemku źle zrozumiałeś moje pytanie
                    a gdyby doły były aktywne to strojenia mogą być inne?
                    czyli pytałem o 2.2 a TY piszesz, że to 2,5 cięte pasywnie :razz:

Skomentuj

...nie widziałem, żeby ktoś stroił monitory pod suba...
                      Ja też nie pamiętam tak wykonanej konstrukcji, ale może dla tego, że nie interesuje mnie zupełnie taka droga. :wink:
                      W sumie nie widzę przeszkód aby tak zrobić, przy czym nawet przy tym samym strojeniu i tak głośnik subniskotonowy niżej "zejdzie". :wink: No chyba, że coś sknocimy.
                      Reasumując, w obu przypadkach chodzi o wspomożenie niskich rejestrów dodatkowym przetwornikiem, jednak w systemie 2+2 będzie problem z fazą i najczęściej napędzamy to inną końcówką mocy, co dla niektórych jest nie do przyjęcia. :wink:

Skomentuj

Strojenie 2.5-way do różnych częstotliwości jak dla mnie wielkiego sensu nie ma. Jeżeli tak zrobimy - to ograniczenia mocowo - częstotliwościowe narzuci głośnik strojony wyżej. W takim przypadku strojąc drugi głosnik niżej osłabiamy tylko bas nie zyskując nic w zamian. Co z tego że woofer pociągnie do 25Hz jeżeli przy tej częstotliwości nisko-średni będzie prawie bottomował zniekształcając silnie średnicę."
                        No o tym właśnie mówiłem. Jeszcze zastanawia mnie ewentualność dania mw do zamkniętej, nie wielkiej obudowy, tak aby w ogole ograniczyć mu bas, za to bardzo dużo zyskamy jeśli chodzi o minimalizację zniekształceń i impuls, jednak to i tak nie wpłynie dobrze na całość, znaczy w stosunku do pracy wofera. No ale na pewno lepiej niż dwa różne strojenia b-r. Bez wątpienia mb jest tu najlepszym rozwiązanim (choć przy oz zyskali byśmy sporo na szybkości i dynamice.

DIGIPROCOMP, przecież to jaki damy dół - aktywny czy nie - nie ma w tym wypadku żadnego znaczenia, i na strojenie nie wpływa

Skomentuj

" Strojenie 2.5-way do różnych częstotliwości jak dla mnie wielkiego sensu nie ma. Jeżeli tak zrobimy - to ograniczenia mocowo - częstotliwościowe narzuci głośnik strojony wyżej. W takim przypadku strojąc drugi głosnik niżej osłabiamy tylko bas nie zyskując nic w zamian. Co z tego że woofer pociągnie do 25Hz jeżeli przy tej częstotliwości nisko-średni będzie prawie bottomował zniekształcając silnie średnicę."
                          Racja, tylko nie zapominajmy, że w MB poniżej strojenia głośnik ma sporo mniejsze wychylenia niż w analogicznym BR . Inny ciekawy pomysł jest palda, w sumie do zrealizowania nawet teraz - wystarczyłoby zabić jakimiś przedmiotami objętość i zatkać membranę bierną

Skomentuj

paldo, ale w 2.2 inny jest rozklad mocy na suba i monitor, wiec niskosredniak nie bedzie znieksztalcal jak damy do pieca w subie.

Strojenie 2.5-way do różnych częstotliwości jak dla mnie wielkiego sensu nie ma. Jeżeli tak zrobimy - to ograniczenia mocowo - częstotliwościowe narzuci głośnik strojony wyżej. W takim przypadku strojąc drugi głosnik niżej osłabiamy tylko bas nie zyskując nic w zamian. Co z tego że woofer pociągnie do 25Hz jeżeli przy tej częstotliwości nisko-średni będzie prawie bottomował zniekształcając silnie średnicę."
                            ale w 2.2 sie tak nie stanie, bo osobna mamy regulacje na suba i reszte, wiec mozemy ustawic wiecej basu bez wlasnie tego efektu w/w opisanego.

Skomentuj

nie czytałem całego tematu bo połowa to jakieś mało inteligentne kłótnie, ale mam pytanie :)
                              Servantess
                              jakie pasmo przenoszenia przy -3dB ?
                              jak, gdzie, z kim (sam czy z pomocnikiem) zrobione pomiary?
                              skąd masz wiedze? Bo widze nowyś tutaj? Interesujesz się? Praca czyyyy

no i nie rozumiem dlaczego nie wstawisz wykresów pomiarów hehehe. Pomożesz mi zrozumieć ?

Skomentuj

Wybacz ale nie bede się powtarzał po raz enty.Wyglądzało to tak-zwrotke projektował misiomor- ja wstepnie ustaliłem co mnie interesuje jaki wygląd budy i mniej wiecej jak to widze-potem pare poprawek ze strony misiomora aby wszystko trzymało sie kupy-bo to on był głównomyślącym!Całość osobiście skleciłem ja.
                                Jestem zapaleńcem jednak chyba lepiej idzie mi praca z frezarką niż z elektronika-dlatego współpraca z misiomorem była konieczna.

Skomentuj

aha aha, no to teraz nic innego jak zdobyć wiedze z forum, artykułów, podwijać rękawy i robić sam wszystko, to jest frajda i duma z głośników
                                  powodzenia na przyszłość i gratuluje teraźniejszości.

Skomentuj

Osobiście jeśli sie na czymś nie znam to korzystam z wiedzy/pomocy specjalistów(jeśli jest taka możliwość )-wole zawierzyć ich wiedzy niż coś zrobić nieudolnie i być z tego niezadowolonym i starcic jeszcze przy tym kupe pieniedzy.Na ta chwile następnych kolumn nie będzie-przynajmniej przez parę kolejnych lat.

Skomentuj

Zamieszczone przez Tasior
                                      paldo, ale w 2.2 inny jest rozklad mocy na suba i monitor, wiec niskosredniak nie bedzie znieksztalcal jak damy do pieca w subie.
                                      Tasior, ale my mówimy cały czas o 2,5way, a nie o 2.2

Zamieszczone przez Caleb
                                      Racja, tylko nie zapominajmy, że w MB poniżej strojenia głośnik ma sporo mniejsze wychylenia niż w analogicznym BR
                                      No tak, dla tego właśnie stwierdziłem że najlepsza opcją jest tu mb (ale też najdroższą , dla tego od biedy można te oz zrobić, na pewno lepiej niż 2b-r różnie strojone. Co innego gdyby wysztko bylo aktywne, razem ze zwrotnicami, to już by byla inna bajka

Skomentuj

Zamieszczone przez paldo
                                        Tasior, ale my mówimy cały czas o 2,5way, a nie o 2.2
                                        Ja pytałem o 2.2 i przez uzyskane odpowiedzi zgłupiałem :???:
                                        Jak powinien wyglądać poprawnie zbudowany zestaw 2.2 ? załóżmy mam monitory, które poprawnie grają od ~60Hz (BR powiedzmy strojony ~55Hz) i chciałbym dodać dwa subwoofery, ze strojeniem ~30Hz i teraz pytanie czy są jakieś przeciwwskazania, żeby tak zrobić? oprócz dopasowania fazy w subwooferach.
                                        I druga wersja: monitor jest w obudowie zamkniętej, czy sub też powinien być w zamkniętej czy może być BR?

ps Przepraszam za mały offtopic, ale autor zaznaczył, że zamieścił tutaj konstrukcję w ramach inspiracji.

Skomentuj

Ja pytałem o 2.2 i przez uzyskane odpowiedzi zgłupiałem :???:
                                          Acha, to wyjaśnia sprawę. Sorry, widocznie cos przoczyłem, czy niedoczytałem.

Co do twojego pytania to jasne że może byc sub b-r, i raczej przeciwskazań do 2.2 nie mam. Choć może jakieś tam są... Na pewno ciężej to zgrać i nigdy nie będzie tak idealne 3 lub 2,5 way

Skomentuj

Czaruję...
                                          X