Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Kolumny 2.5-drożne] Seas-2,5-way dla wtajemniczonych.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jak tak patrzę sobie na zdjęcia po wklejeniu ich normalnie przez Pawła, no to powiem że efekt jest na prawdę świetny, jak dla mnie genialnie wyglądają.

Nurtuje mnie tylko jedna rzecz, no bo większość osób tutaj rzuciła się w obronę autora, aby nie zadawac mu głupich pytań że coś można inaczej itd. Argumentując że taka to nowa i orginalna konstrukcja się pojawiło, że w ogóle nawet nie można złego słowa o nie powiedzieć bo taka to ona orginalna. Także pozwólcie Panowie (którzy tak pisali) że zapytam was - a co takiego nowego i orginalnego jest w tej konstrukcji?? Bo ja nic takiego nie widze. To że oddzielna buda na bas a odzielna na sekcje wyoskotonową? Nic nowego, większość kolumn 3way wysokiej klasy jest tak właśnie robiona, zresztą tu na forum chyba też się takie znajdą, a na pewno na Audiostereo i na audiomani też były swego czasu! To może nowością jest 2,5drogi?? Nie sądze, też było setki razy. Jedyne co jest nowego to że te pół drogi jest większe o kilka cm. od mw. No i co w tym takiego orginalnego, są też takie konstrukcje w masowej produkcji i pewno jak by as przeszukać, lub może nawet te forum to też by się coś takiego znalazlo. Jedyne co jest nowe to mb w sekcji szeroko[pasmowej a nie w subie. No ok, orginalne rozwiązanie, bo inaczej się nie dało. Orginalne ale mojim zdaniem trochę bez sensu, bo koszta przewyższyły 3way a efekt zapewne gorszy :cool: (chociaż nie oceniam, taka moja mała dygresja)

To tyle, czekam aż się do tego ustosunkujecie

Nie na temat...
    I skoro tacy sami miłośnicy nowych i orginalnych konstrukcji to czemu nikt się nie wypowiedział w moim temacie "mtm poziomo"?? Bo to dopiero zdaje się być nowy i orginalny pomysł... ale widać nikogo nie zainteresowal, bo wszyscy wolą doradzac czy lepszy seas czy vifa, a jak ktoś wyskoczy z orginalnym pomysłem to cisza...

Skomentuj

Servantess juz napisał dlaczego nie 3-way:
      -dlaczego nie 3way?..trzeba kompensować peaki rezonansowe-nie jest to tanie i bez pomiarów sie nie obejdzie-tym bardziej ze miedzy nami jest spora odległość, a sobiście niestety nie dysponuje aparaturą pomiarową.Trzeba pamietac ze DOBRZE wykonane 3-way to nie taka prosta i tania sprawa, wiec po co pchać sie w coś co do konca nie było by "dograne"?
      -taniej i łatwiej zgrać, to zapewne też są odpowiedzi na pytania dlaczego dół nie jest aktywny (ze wskazaniem na tą drugą)

Skomentuj

Zamieszczone przez kombo
        taniej i łatwiej zgrać, to zapewne też są odpowiedzi na pytania dlaczego dół nie jest aktywny (ze wskazaniem na tą drugą)
        Taniej to raczej nie, dolicz sobie koszt membrany biernej, na zwrotnice też poszło sporo, więc nie weim gdzie tu ma być taniej...?

Łatwiej zgrać...no na pewno. ale czy sugerujesz ze Misimor nie potrafi zrobić zwrotki 3way?? A skoro i tak robił 2,5way, to już mógł i 3 (i tak przecież mu to wysłał, bo nie sądzę że Misimor akurat miał te głośniki pod ręką)

Jak na razie to nie dostałem odpowiedzi na postawione pytanie... :roll:

Skomentuj

Zamieszczone przez paldo
          dolicz sobie koszt membrany biernej
          ale membranę już miał.
          Servantess podaj kosztorys, ile za całość i ile $$ poszło na zwrotnicę (jeśli oczywiście to też nie jest tajemnicą)

Skomentuj

Zamieszczone przez paldo
            To tyle, czekam aż się do tego ustosunkujecie
            Oczywiście że można znaleźć podobne konstrukcje, ale nie sądzę że ta gorsza od nich, i nie doszukuję się w niej na siłę błędów ponieważ autor na samym początku wyjaśnił dlaczego jest tak zrobione a nie inaczej, po prostu takie były jego możliwości.Szczerze mówiąc to wolę zobaczyć tutaj jakąś nowość niż czytać teoretyczne wywody z których nie wiele wynika jeżeli nie prowadzą one do wykonania konkretnej konstrukcji, a jak jeszcze pokazuje coś co ma ręce i nogi, jest starannie wykonane i autor ma świadomość że można by zrobić to inaczej, nieważne czy lepiej czy gorzej, to tylko pogratulować wykonania i życzyć przyjemnego słuchania na tym sprzęcie.

Skomentuj

Jeszcze pytanko dotyczące budowy 2,5/2,75way:
              czy głośniki muszą być dostrojone do tej samej częstotliwości (w tej konstrukcji do 32Hz, bo to chyba za nisko jak na 18stkę)?

Skomentuj

Zamieszczone przez paldo
                i tak przecież mu to wysłał, bo nie sądzę że Misimor akurat miał te głośniki pod ręką
                Z tego co pisze Servantess nie było, a z tego co ja wiem to misiomor ma pomiary z labu seasa.

Skomentuj

Kolego paldo, nie bardzo wiem co chcesz udowodnić? Że konstrukcja nie jest oryginalna? Pewnie masz rację. Bo tak na prawdę co niby miało by być "nowego"? Chciałbyś zobaczyć tu prototyp nowego przetwornika elektro-akustycznego? Rozczarowanie. Prawdę mówiąc na tak zadane pytanie, muszę odpowiedzieć, że nie ma na tym forum (jak i na innych) wielu konstrukcji innowacyjnych.
                  To tylko wskażę za co podoba mi się ta konstrukcja:
                  -obudowa modułowa
                  -przetworniki
                  -wykonanie
                  -biwiring
                  -walka z falami stojącymi w sekcji nisko-tonowej
                  -to co sam wskazałeś - membrana bierna
                  -ustawienie tweetera względem midwoofera
                  -umiejętność wykonania modyfikacji wcześniejszej konstrukcji
                  No i właśnie pieczołowite dbanie o detale i wielka wiedza twórcy projektu.
                  A może dla Ciebie innowacyjnym było by wykonanie całej konstrukcji aktywnej (końcówki mocy i filtracja)? I znów rozczarowanie. Na rynku jest konstrukcja ADAM. :wink:

Kolego paldo, pomyśl bardziej intensywnie, czym mógł kierować się twórca projektu wybierając takie rozwiązania a nie inne. Sądzę, że każdy znajdzie plusy takiego rozwiązania. No chyba, że na siłę chce coś udowodnić. :wink:

Skomentuj

paldo, luzuj kolego : )
                    konstrukcja bardzo piekna, ale pewnie jak by połowa z forum posłuchała to coś by nie podpasiło. Ot tak se :)
                    pozdrawiam

Skomentuj

Servantes, jaki problem jest aby wrzucić wykres charki i impedancji ?
                      Absolutnie nie mówię o schemacie zwroty, chciałbym rzucić okiem na ww wykresy jest szansa?

Skomentuj

Zamieszczone przez Rfck
                        jest szansa?
                        TAJEMNICA PANSTWOWA : )
                        co cie to ;d

Skomentuj

Zamieszczone przez przemo-lukas
                          Kolego paldo, nie bardzo wiem co chcesz udowodnić? Że konstrukcja nie jest oryginalna? Pewnie masz rację. Bo tak na prawdę co niby miało by być "nowego"? Chciałbyś zobaczyć tu prototyp nowego przetwornika elektro-akustycznego? Rozczarowanie. Prawdę mówiąc na tak zadane pytanie, muszę odpowiedzieć, że nie ma na tym forum (jak i na innych) wielu konstrukcji innowacyjnych.
                          Nie, własnie źle mnie rozmiecie po raz n-ty. Nie krytykuje konstrukcji ani nie wytykam jej nie orginalności, śmieszy mnie tylko to że nie można nic na jej temat powiedzieć co mogło by się nie spodobać autorowi czy komus tam innemu, ponieważ - jak co trzecia osoba z forum argumentuje - konstrukcja jest innowacyjna i orginalna. Dla tego też, tym którzy tak argumentują, postawilem pytanie - co takiego orginalnego i innowacyjnego jest w tej konstrukcji (tak więc moje pytanie było logiczne, i nie mialo na calu atak na konstrukcję samą w sobie, tylko na tych co zasłaniają się jej orginalnoscia aby zamknąć gęby tym co chcą coś konstruktywnego w tym temaice powiedzieć. To tyle.
                          I skończmy już ten temat

Co do samej konstrukcji - powtarzam raz jeszcze - podoba mi się, nie mam żadnych zarzutów, wizulanie super, konstrukcynie też, choć można było inaczej, ale skoro autor tak chciał to jego wola i chwala mu za to Nie podoba mi się tylko sposób wypowiedzi co niektórych osób - co to jest komuna aby wypowiedzi cenzurować, nie wolno źle mówić na wielkiego brata?

Skomentuj

Nie na temat...
                            Ja tylko nie rozumiem argumentacji userów "krytykujących" tą konstrukcję za cenę - że dało się zrobić taniej a przy tym pewnie tak samo dobrze a może nawet lepiej. No pewnie się dało ale co tutaj mają do rzeczy koszta jakie poniósł właściciel? A jak by chciał dać napiwek w wysokości 500zł gościowi od forniru albo lakieru za to że mu się dobrze z nim rozmawiało albo że dobrze doradził, to co? Jak go stać to niech wydaje pieniądze, ja bym go jeszcze pochwalił bo dał komuś zarobić

Co do oryginalności konstrukcji - żeby jej oryginalność była faktycznie nie podwarzalna to pewnie autor musiał by wymyślić nowy rodzaj obudowy czy coś w tym stylu - no Panowie. Nie da się ukryć, że konstrukcja wykorzystuje pewne rozwiązania, które juz ktoś tam zastosował ale z drugiej strony nie możemy jej odmówić oryginalności, a co najmniej nietypowości konfrontując ją z dziewiędziesięcioma pięcioma procentami konstrukcji prezentowanych na forach. Nie twierdzę, że standardowe prostopadłościany są be, bo nie są ale starajmy się patrzeć na to wszystko w miarę obiektywnie. przemo-lukas ciekawie opisał wszystkie "nietypowości i innowacyjności" tych "grajków".

Oczywiście też nie jestem za tym, aby tą konstrukcję i jej autora wynosić bezkrytycznie w niebiosa. Jak ktoś jest zdania, że pochylona ścianka czy tam coś innego jest nie do końca przemyślane to niech o tym napisze i niech nikt się za to nie obraża. Krytyka jak najbardziej wskazana ale niech będzie ona jakoś uzasadniana. Starajmy się tutaj prowadzić ciekawą, merytoryczną dyskusję, która coś wniesie do tematu. Kłótnie do niczego dobrego jeszcze nie doprowadziły.

Ja tylko się boję żeby nie było tak, jak z konstrukcją Nowego1, który za najeżdżanie na niego za nie pokazanie schematu zwrotki w końcu się wkrewił i usunął temat - szkoda by było bo jest to jakiś powiew świeżości na forum.

Pozdrawiam

Skomentuj

>>podaj kosztorys, ile za całość i ile $$ poszło na zwrotnicę (jeśli oczywiście to też nie jest tajemnicą)<<<

Witam.Koszty nie są żadną tajemnica...łatwo to wszystko policzyć-oczywiście nie co do złotówki ale w miarą dokładnie.

Komplet głośników-1500zł (CA18 i 27TDFC juz posiadałem)
                              Membrany bierne-500zł
                              Elementy zwrotnic-490zł
                              MDF-300zl
                              HDF-90zł
                              Klej-100zł
                              Panele z alu na zwrotki-100zł
                              Okablowanie-150zł
                              Fornir/klej-200zł/160zł
                              Terminale głoś-110zł
                              maty wytłum.,wygłuszenie-140zł
                              kolce-160zł
                              wkręty/tulejki-ok.80zł
                              Absorbery-70zł

to chyba tyle...
                              Ps-ja nie twierdze,ze ta konstrukcja wyszła taniej niż podobnej klasy 3-way,poprostu droga mailowa bezpieczniej ( z powodzeniem) było zrobić taki układ jaki powstał-czyli 2,5-way.
                              Pozdr

Skomentuj

Zamieszczone przez Servantess
                                Ps-ja nie twierdze,ze ta konstrukcja wyszła taniej niż podobnej klasy 3-way,poprostu droga mailowa bezpieczniej ( z powodzeniem) było zrobić taki układ jaki powstał-czyli 2,5-way.
                                No tak, to jasne. Myślaełm że mu wysyłałeś te głośniki tak w ogóle.

Czemu taki drogi mdf i hdf? Poszło więcej niż jedna plyta (czysta ciekawość, bo znów ktoś powie że się czepiam

A na samą zwrotkę i mb poszedl tysiak :shock: jesus, ładne koszta

Skomentuj

paldo, wg projektanta taniej wyszło zrobić te 2.75way niż dobre 3way które dorówna temu sprzętowi, możesz zapytać się NOWEGO jak cięzko jest zrestroić głośniki by wszystko było ok. Misiomor tak samo mówi, dlatego zaproponował koledze 2.75way :)
                                  Koszt duży przez te MB, a co do zwrotki, dobra zwrotnica w stereo to okolo 700-1000zl na podstawowych elementach(doliczmy tez to ze projektujemy sami i musimy tych elementów kupić wiecej, aby sprawdzać cały czas wszystko i kontrolować, ważne są głownie małe wartosci uF itd), jednak 3way z troelsa, zwrotnic są dość "tanie" w cenie którą podałem można zmiescić się z wyrafinowanymi elementami. Mowa też o zwrotnicach o niskim podziale basu z srednim, rzedu 200 300 Hz oraz kompensacjach itp...

Skomentuj

niezła ta sumka ;O

Skomentuj

Zamieszczone przez Dawid-SS
                                      Koszt duży przez te MB, a co do zwrotki, dobra zwrotnica w stereo to okolo 700-1000zl na podstawowych elementach
                                      To dziwne, bo ja mam zwrotkę gdzie nawet siedzi taśmówka, a na basie najgrubsze co się da z miedzi - powietrzna - i zapłaciłem, nie pamietam, 300zł? Może ciut więcej. A to są elementy ponad podtsawowe

[ Dodano: 2010-01-22, 01:07 ]
                                      Dawid-SS, zresztą co by nie gadać, już nie chce wracac do tematu, ale 3 way - według mnei - wyszło by taniej Nie próbuj mi w mówić że byś się w tysiaku nie zmieścił jeżeli chodzi o samą zwrotkę :mrgreen: (a nawet więcej bo średniak tańszy od mw). Co innego że roboty więcej, ale to już inna sprawa, tyle że nie mów mi że 2,5way wyszło taniej (- zresztą sam autor twierdzi że nie )

Skomentuj

Zamieszczone przez paldo

Czemu taki drogi mdf i hdf? Poszło więcej niż jedna plyta (czysta ciekawość, bo znów ktoś powie że się czepiam
                                        Mdf potrafi znacznie różnić sie ceną, jak tez gęstością, na co pewnie nie wielu zwróciło uwage.

Skomentuj

A na moje pytanie nikt nie odpowie :roll: czy konieczne było dostrojenie mw i 22rnx do tej samej częstotliwości?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X