Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Kolumny 2.5-drożne] Seas-2,5-way dla wtajemniczonych.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Tylko pytanie jak graja te 2 woofery na raz?
    Czy wiecej znaczy lepiej?
    Nie chce krytykowac tej konstrukcji tylko z ciekawosci pytam bo wczesniej nie spotkalem sie z takim rozwiazaniem i chcialbym znac wszystkie plusy i minusy:)

Skomentuj

Rozumiem ze masz na myśli CA18 w połączeniu z CA22?

Jak już pisałem-dolna jednostka jest wieksza ponieważ chcieliśmy wydobyć wiecej basowego "mięsa" z bardziej przystosowanego do tego głośnika.W efekcie mamy świetne rozciągniecie pasma-oczywiście najwiecej basy mamy z CA22 -lecz dodatkowo wspomaga go CA18 z MB .

Skomentuj

A jeszcze zapytam jaka czestotliwosci podzialu?
        Chetnie bym tego posluchal:)

Skomentuj

No nie, mi też sie wydaje że to lepsza opcja (2,75way niż sub i 2way.

Zamieszczone przez Servantess
          czy dla ciebie bezkompromisowo to znaczy-3-way z dwoma basowcami?ciekawe.
          Nie, źle mnie zrozumiałeś, po prostu wyraziłem opinie że pewno 3way lepiej by się sprawdziło (i niekoniecznie z 2woferami wszystko zależy od efektywności), ale nie mówie że tak jak jest jest źle. Wiadomo że z 3 way więcej roboty, koszta zapewne też podskoczą, ale zapewne efekt był by lepszy. Mimo wszystko nie uważam że tak jak jest jest źle i gratuluje konstrukcji. W twojim wypadku to rzeczywiście dobry wybór, szczególnie ze jak doczytałem midiwofery wykorzystałeś ze wcześniejszej konstrukcji, więc tu 2,5w jest zrozumiałe (bo rozumiem że jeśli idzie o starą zwrotkę to też ją wykorzystałes lekko modyfikując?)

Co do nóżek to w realu w połączeniu z kolumna nie wyglądają tak źle, dają radę, a jak widac wielu osobom nawet sie podobają rzecz gustu (ja bym wolał jednak bardziej klasyczne). Zastanawiam się czy kolce w tym przypadku nie spełniły by tej samej funkcji pod względem akustyki, a może nawet okazały by się lepsze...?

Skomentuj

Piękne, cudowne, przemyślane, przymiotników mógłbym napisać jeszcze więcej. Ale chyba poprzednicy już mile połechtali Twoje ego. :mrgreen:
            Cały czas mam w głowie podobny projekt. Na innych przetwornikach i chyba trzy drogi, ale z pewnością obudowa modułowa, i "kocherentny czasowo" midwoofer (nie średnio tonowy) z tweeterem w monitorze. Dokładnie jak Twoja konstrukcja. No strasznie mi się to podoba. Esa też mnie uprzedziła swoimi nowymi scanami w podobnej konstrukcji. Dranie. :lol:

Zamieszczone przez poti89
            ... Ogolnie monitorki jak najbardziej na + ale w dolnej kolumnie nie podobaja mi sie proporcje.Bez pochylonego tylu byloby lepiej...Ale wtedy pewnie bylyby klopoty z litrazem
            Wybacz, ale autor temetu i konstrukcji przecież napisał w temacie: Seas-2,5-way dla wtajemniczonych.
            Po co komentażem udowadniać, że nic mądrego nie jest w stanie się napisać. :wink:

No i pytanie. Czemu konstrukcja nie jest jeszcze wyróżniona? :wink:

P.s. Może nie doczytałem ale co zaprzęgnięte jest do napędzenia tej konsytukcji? Jaka jest reszta systemu?

Skomentuj

Całość konstrukcji wygląda bardzo ładnie, tak klasycznie i schludnie.

Osobiście jednak też widział bym tam wyspecjalizowany głośnik średniotonowy zamiast tej 18'stki. Średnica była by żywsza, ale oczywiście każdy ma swoją koncepcję także nie krytykuje.

Czy drożej to wątpie, wystarczy podliczyć koszta w Twojej zwrotnicy w stosunku do 3way, np 3W classic, czy PMS Troelsa oraz koszta głośników, średniotonowe mimo wszystko będą tańsze od CA18 (mam tu na myśli MCAXX)

Skomentuj

Zamieszczone przez nonameplum
                Czy drożej to wątpie, wystarczy podliczyć koszta w Twojej zwrotnicy w stosunku do 3way, np 3W classic, czy PMS Troelsa oraz koszta głośników, średniotonowe mimo wszystko będą tańsze od CA18 (mam tu na myśli MCAXX)
                No tak , ale biorac pod uwagę że mw i twitera autor już posiadał, podobnie jak zwrotnice do nich (część elementów na pewno wykorzystał, jak nie większość, coś z mw było pewno modyfikowane, a wysoki bez zmian) no to by wyszło drożej na pewno i więcej zachodu aby to wszystko polliczyć )

Skomentuj

Zamieszczone przez nonameplum
                  ... ale oczywiście każdy ma swoją koncepcję także nie krytykuje...
                  Oczywiście. Tu podpisuje się "ręcami i nogami". Na ten przykład ja, chcę ekstremalnie niskiego cięcia (może nie wdawajmy się w szczegóły bo nie miejsce i pora) i właśnie dla tego midwoofer nawet w 3 drogach. Oczywiście można było by inaczej, na etapie właśnie samych założeń zdecydować o innych rozwiązaniach, ale tu wydaje się być to wszystko przemyślane i przeanalizowane, a jak wiadomo konstrukcje elektroakustyczne to szereg kompromisów. :wink:

Skomentuj

Zamieszczone przez paldo
                    mw i twitera autor już posiadał, podobnie jak zwrotnice do nich
                    fakt, w takim wypadku na pewno tańsze rozwiązanie...

Skomentuj

Dokładnie- w grę wchodził zestaw z mojego poprzedniego 2-way dopalony odpowiednim głośnikiem na basie.Tyle.
                      Zwrotka jest w całości zbudowana od podstaw-nie było możliwości modyfikacji zwrotki z 2way.Wymusił to podział między 27TDFC i CA18RNX ,który jest wyżej.

[ Dodano: 2010-01-20, 13:07 ]
                      Czym TO napędzam-Marantz PM8000 narazie bez modyfikacji i jako źródło Marantz CD7300-zestaw gra bardzo uniwersalnym brzmieniem,posiada rówież wystaczający zapas mocy by w pełni kontrolować kolumny.

Skomentuj

Nietuzinkowa konstrukcja i wykonana z dbałością o szczegóły, z wyjątkiem, moim zdaniem, zbyt wystających terminali głośnikowych. Bardziej eleganckim rozwiązaniem było by zrobienie na nie wnęk. Zastanawia również pomysł pochylenia do tyłu ścianek monitorów. Przy tej wysokości kolumn i chyba sporej odległości od słuchacza, oś promieniowania kopułki będzie biegła sporo ponad głową. Lepszym pomysłem (moim zdaniem), mającym zredukować fale stające w obudowie, było by pochylenie tylnej ścianki, będącej przedłużeniem linii modułu basowego. Zabieg ten dodał by większej lekkości i zwartości zespołowi. No i wreszcie pytanie o zasadność użycia membrany biernej. Czy robiłeś porównania brzmienia i oceny jakości i szybkości basu z membraną i bez?
                        Niewiele wiemy o odczuciach Twoich i może innych osób, dotyczących brzmienia zestawów.
                        Gratulacje !

Skomentuj

Czy robiłeś porównania brzmienia i oceny jakości i szybkości basu z membraną i bez?

Przy takim niskotonowcu jaki zastosowaliśmy trzeba było odciążyć 18cm przetwornik od wychyleń przy niskim strojeniu-wiec z pomocą przyszła MB Scana-która jest doskonale do tego stworzona(cieżka i mogąca przyjąć jeszcze spore dociążenie).
                          Jeśli masz lepszy pomysł na dostrojenie dziesieciolitrowego monitorka do 32Hz to pisz:)

Skomentuj

Jeśli masz lepszy pomysł na dostrojenie dziesieciolitrowego monitorka do 32Hz to pisz
                            Tylko pytanie, czy była potrzeba tak niskiego strojenia? Może odciążyć membranę bierną.
                            Czy eksperymentowałeś z innym strojeniem w nowej konfiguracji? Sprawdzałeś jak to by zagrało w zamkniętej, dobrze wytłumionej obudowie.
                            Nie ustosunkowałeś się do mojej uwagi dot. pochylenia przedniej ścianki i osi promieniowania kopułki.

Skomentuj

1. Doszukiwał bym się tu sensu, jeśli autor projektu zechciał by w odsłuchu wykożystać jedynie monitory. Przy bi-wiringu i konstrukcji 2.5 drożnej nie ma najmniejszego problemu.
                              2. Wydaje mi się, że chodzi tu o Time Coherent. (Przynajmniej ja w swoim przyszłym "flagowcu" chcę z tym powalczyć).

Ale to tylko moje domysły. :wink:

Skomentuj

Zamieszczone przez przemo-lukas
                                Wydaje mi się, że chodzi tu o Time Coherent.
                                Masz rację, o redukcji fal stojących było w poście o jednostce dolnej. Mnie jednak nurtuje sprawa osi promieniowania tweetera. Jak wysoko trzeba mieć głowę w tak dużym pomieszczeniu i jak blisko siedzieć głośników?

Skomentuj

Przy pochyleniu ścianki 7.5deg mamy filtr lowpass 2nd order z jedną cewką. Symulacje takiego układu wychodziła bardzo dobrze, reverse null był dość głęboki, a najlepszy był nieco powyżej osi-prawdopodobieństwo słuchani na stojąco jest wieksze niz leżąć.
                                  Filtr gwizdka przy 7.5deg jest elektrycznie 3rd a więc mocno chroni tweeter.

Skomentuj

Ja już się wypowiadałem na AS, wg mnie bezkopmpromisowe podejscie ! pzdr

Skomentuj

Nie jestem w stanie ocenić tych kolumn pod kątem przetworników i zastosowanej do ich zgrania elektroniki bo nie jestem osłuchany w konstrukcjach z "wyższej półki" ale z tego co śledziłem temat na "sąsiednim forum" to podejrzewam, że nie wiele można im zarzucić

Pod kątem odbioru wizualnego - oceniam jak najbardziej

Ktoś wcześniej zarzucił "brzydki" tył tych kolumn - ja się z tym w ogóle nie zgadzam. To pochylenie tylniej ścianki i rozciągnięcie dołu, a co za tym idzie zastosowanie nierównoległych krawędzi, wizualnie wyciąga kolumny w górę (ich dolny segment). Stosowanie równoległych krawędzi w celu wysmuklenia obudów ma rację bytu tylko przy froncie o szerokości rzędu do ~17 cm. Jeśli front jest szerszy (a tutaj tak jest co wynika z zastosowania głośnika o danej średnicy) to jak byśmy nie kombinowali wyjdzie nam duże pudło - no chyba, że zrobimy kolumny o wysokości rzędu 200 cm ale wtedy jak na takim froncie rozmieścić głośniki? Pisałeś, że to rozciągnięcie wynikało z chęci uzyskania odpowiedniego litrażu ale myślę, że wyszło to jak najbardziej na dobre względom wizualnym
                                      Oddzielenie "monitora" od dołu i postawienie go na nóżkach (juz pomijając względy "techniczno-akustyczno-wibracyjne") oraz zastosowanie w nim węższego frontu dodatkowo wpływa na rozciągnięcie konstrukcji w pionie co ponownie dodaje jej "lekkości" i smukłości. Oczywiście ta smukłość jest dosyć umowna bo front (patrząc ogólnie na całość konstrukcji) i tak jest dosyć szeroki no ale pomyślcie jak by to wyglądało, gdyby wszystkie głośniki były w jednej budzie o prostych krawędziach?... Strach się bać.

Dodatkowo takie ułożenie ścianek i krawędzi (patrząc już ogólnie na całość, dół i górę) daje wrażenie jakby kolumny wyrywały się do przodu - no dla mnie bomba!

Jeśli chodzi o fornir... patrząc na niego "w liściu" pewnie to patrzenie trwało by w moim przypadku ułamek sekundy i poszedł bym dalej. Tutaj jednak nie dało się zastosować nic innego. Nadmierne usłojenie dodało by tylko pstrokatości (choć może bez przesadnego uogólniania) a to wydaje mi się nie wyszło by na dobre kolumnom. Patrząc na nie w takim wykończeniu odbieram je jako coś bardzo stonowanego, statycznego i klasycznego co mi osobiście bardzo odpowiada. Podsumowyjąc - fornir brzydki ale tutaj jak najbardziej uzasadniony

Kończąc ten mój przydługawy, pewnie dla niektórych nudny, wywód - konstrukcja pod względem wizualnym nietypowa i nietuzinkowa - jak najbardziej do mnie przemawia; pod względem "fonicznym" również spodziewam się bajki.

Gratuluję i pozdrawiam

Skomentuj

eśli masz lepszy pomysł na dostrojenie dziesieciolitrowego monitorka do 32Hz to pisz:)
                                        No i właśnie dla tego potwierdza się to co mówiłem, że lepiej zrobić 3 way. Nie było by takich problemów. Szczególnie że jak mówisz że zwrotka była całkowicie opd nowa projektowana, to ja już nic nie rozumiem. Dodaj do tego dość wysoki koszt m.biernej, i wychodzi ci że 3 way zrobił byś nawet taniej! Myślę że sprzedaż wofera nie była by problemem...

No ale dobra, zostawmy ten temat, jest jak jest.

Acha - nie za bardzo rouzmiem twoja ostatnia wypowiedź co do pochylenia ścianki (np. co ma pochylenie ścianki do chronienia twitera 3rz.??), chyba nie skumałem o co chodzi w tym zdaniu... :roll: Mógłbyś uściślić? Acha - i czy chcesz przez to powiedzieć że oś promieniowania kolumn biegnie jednak nad głową słuchacza, więc najodpowiedniejsza pozycja to na stojąco??

Skomentuj

Oderwijcie sie od tych szablonów, kopułka wcale nie musi być na wysokości uszu.
                                          Zwróćcie uwage ile firmowych(pomierzonych)kolumn ma tweeter nie na optymalnej wysokości 80-100cm.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X