Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jakie kolumny do drum'n'bass do 800 zł

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jakie kolumny do drum'n'bass do 800 zł

Witam, dawno mnie tu nie było. Znajomy chciałby kolumny do drum and bass do pokoju ok 14 m kw. Chciałby wydać ok. 800 zł na materiały. Co obecnie za tą kwotę można złożyć? Myślałem o stx'ach AWX ale chyba będzie się ciężko w budżecie zmieścić.

no to zrob 3tanie drogi z lepsza kopulka od PJ jesli sie nie zmiescisz w AWX.

Skomentuj

albo klon FX-200 albo MX-140 na mega taniej zwrotnicy i bez wykonczenia
      nie zwracalbym tutaj nawet uwagi na rozmiar glosnika bo AWX potrafi zaskoczyc basem

Skomentuj

Zrobiłbym FX-200 z AWXem na górze, bo różnie jest spostrzegane ilość basu..

Skomentuj

GDN AWX w basrefleksie nie ma wystarczajacego basu do d'n'b, a w linii transmisyjnej bas owszem jest, ale rozmiar glosnika jest tutaj kotwica dla szybkosci basu w tej muzyce. Jednym slowem glosnik nie nadaza, najszybsze dzwieki zlewaja sie w jedna mase basowa.

Skomentuj

Klona FX-200 już kiedyś robiłem i klient był bardzo zadowolony, mimo że na górze była PJ'tka. Gdzieś tu na forum był taki projekt. Zastanawiałem się nad tym zestawem ale nie wiem jak to zagra w tak małym pokoju. Czasami gość ma to przenosić do salonu o powierzchni 25 metrów. Gdyby to miało grać tylko w salonie to bym się dłużej nie zastanawiał. Pytanie właśnie czy AWX poradzi sobie w takiej muzyce? Głośno to nie musi grać bo mieszkanie jest w bloku. Bardziej chodzi o jakość. A budżet myślę że można trochę nagiąć.

Skomentuj

Zamieszczone przez Barthez Zobacz posta
              Pytanie właśnie czy AWX poradzi sobie w takiej muzyce? Głośno to nie musi grać bo mieszkanie jest w bloku.
              wiesz co, D&B odpalilem na FX-200
              sluchajac MX-140 stwierdzilem ze nie ma sensu tego wlaczac... jak widac mylilem sie :/
              ale bas test gral niezle wiec i w D&B powinien sobie poradzic
              a jakosciowo mi sie podoba

Skomentuj

Pytanie właśnie czy AWX poradzi sobie w takiej muzyce?

Moim zdaniem tak... 2,5way na pewno,miałem i stwierdzam że tak.

Skomentuj

bardzo prosty test na sprawdzenie glosnikow http://www.youtube.com/watch?v=hTEcYeYq4Nc w tym kawalku co jakis czas pojawia sie bardzo szybki i pulsujacy bas, w zasadzie na kazdych glosnikach slychac go jako jedna, wielka mase. Dla porownania trzeba posluchac na dobrych sluchawkach jak zroznicowany jest ten dzwiek basu i jak mocno ulomnie glosniki nie daja sobie z tym rady. Niestety AWX tez.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                    bardzo prosty test na sprawdzenie glosnikow http://www.youtube.com/watch?v=hTEcYeYq4Nc w tym kawalku co jakis czas pojawia sie bardzo szybki i pulsujacy bas, w zasadzie na kazdych glosnikach slychac go jako jedna, wielka mase. Dla porownania trzeba posluchac na dobrych sluchawkach jak zroznicowany jest ten dzwiek basu i jak mocno ulomnie glosniki nie daja sobie z tym rady. Niestety AWX tez.
                    i wlasnie dlatego lubie MDS08

szkoda tylo ze plyty pendulum sa bardzo slabo zrealizowane :/

Skomentuj

Nie na temat...
                      Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                      szkoda tylo ze plyty pendulum sa bardzo slabo zrealizowane :/
                      "Immersion" potrafi na 1 rzut "ucha" wcisnąć w fotel, zwłaszcza w momentach, kiedy słychać wybuchy z rasowo kinowym basem schodzącym w okolice 20hz, a to wszystko jest połączone z mocno wyeksponowaną najwyższą górą, sprawiającą chwilowe wrażenie "krystalicznej czystości". Jednak po kilku/nastu minutach muzyka zaczyna być męcząca, a człowiek uświadamia sobie, ze dynamika jest płaska jak deska toaletowa, po pewnym czasie muzyka brzmi jak jeden wielki szum kaleczący uszy. Tyle o realizacji o ostaniej płyty, bo jak dla mnie z roku na rok są coraz gorsi. Płyta Hold Your Color jest, była i najprawdopodobniej będzie ich najlepszą płytą. Immersion też czasem poslucham, ale mało co z niej mi podchodzi, i długo też nie posłucham, bo dynamika jest tak pokaleczona, że zaraz słuch sie męczy.

Z DNB jest ciężko jeśli chodzi o bas. Z 1 strony masz dużo szybkiego, wymagającego od subwoofera basu, z 2 strony są czasem kawałki z takim zejściem, że nawet taki "standardowy" sub w BR na 12 calach tego nie przetworzy. Choć ja osobiście bym się nie pchał w 18cm do DNB, ale na mnie nie patrz, bo jestem zboczony na punkcie najniższego basu
                      Last edited by BioCannabis; 08.04.2011, 22:48.

Skomentuj

Nie na temat...
                        Zamieszczone przez BioCannabis Zobacz posta
                        "Immersion" potrafi na 1 rzut "ucha" wcisnąć w fotel
                        akurat tej plyty w oryginale nie slyszalem. 2 poprzednie tak mocno mnie zrazily ze zrezygnowalem z zakupu kolejnej oryginalnej

Tyle o realizacji o ostaniej płyty, bo jak dla mnie z roku na rok są coraz gorsi
                        od 2 ostatnich plyt wydaje mi sie ze kieruja sie ku amerykanskiemu rynkowi...
                        z jednej strony mi to odpowiada bo polubilem podobny styl (infected mushroom) ale z drugiej brakuje mi tego starego brzmienia wlasnie z najlepszej plyty "hold your color"

Płyta Hold Your Color jest, była i najprawdopodobniej będzie ich najlepszą płytą
                        tez tak sadze i dlatego walczylismy o zakup tej plyty... koledze ojciec kupil ta plyte w UK i wyslal... i masakra :???:
                        jakosc oryginalu jak mp3 :(

Skomentuj

Ok, postanowione że będzie to klon FX-200. Pytanie tylko czy na górze zastosować AWX'a czy PJ? Ja robiłem na PJ i byłem zadowolony z tej kopułki. Jedynie wykonanie kołnierza nie zachwyca więc wziąłbym GDWK-10-250-8-AK. Chyba że AWX jest wart dołożenia 150 zł? Swoją drogą czy STX nie przesadza trochę z cenami? Od AWX'a nie wiele droższy jest seas 27TBFC/G, którego uważam za bardzo dobrego wysokotonowca. Według mnie jeśli AWX kosztuje 109 zł to powinien grać podobnie. W końcu stx jest firmą o trochę mniejszej renomie.

Skomentuj

Pytanie tylko czy na górze zastosować AWX'a czy PJ?
                            jezeli koszt na to pozwoli to zdecydowanie AWX

Swoją drogą czy STX nie przesadza trochę z cenami?
                            w porownaniu do naszych zarobkow to tak
                            w porownaniu z konkurencja to nie

Od AWX'a nie wiele droższy jest seas 27TBFC/G, którego uważam za bardzo dobrego wysokotonowca. Według mnie jeśli AWX kosztuje 109 zł to powinien grać podobnie. W końcu stx jest firmą o trochę mniejszej renomie.
                            seas kosztuje 160zl i jest wart tej ceny... gdyby AWX nie byl wart 109zl to by sie nie sprzedawal
                            slyszalem ta kopolke w 2 konfiguracjach (fx-200 i mx-140) i w obu jej brzmienie bardzo mi odpowiadalo

STX nadal jest kojazony z tanimi glosnikami...
                            jednak przez ostatnie lata zrobili tak kolosalny krok do przodu ze spokojnie mozna stawiac ich produkty (oczywiscie nie wszystkie) obok zagranicznej konkurencji

Skomentuj

No więc udało się jeszcze bardziej budżet poszerzyć i będzie ten AWX na górze. Pytanie tylko czy jest dostępny jakiś prostszy schemat zwrotki niż ten od stx'a? Bo przeraża mnie ilość elementów.

Skomentuj

robiac te zwrotnice samemu wyjdzie taniej - nawet o polowe
                                lepiej uzyc tanszych elementow i skomplikowanej zwrotnicy niz slabej zwrotnicy na dobrych elementach

nie jestem zwolennikiem skoplikowanych zwrotnic ale tutaj akurat to dziala

Skomentuj

Ok, mam nadzieje ze te dodatkowe 260 zł będzie słyszalne. A mam pytanie jeszcze odnośnie przesyłki z stx'a. W tym momencie AWX jest nie dostępny. Mniej więcej ile czasu trzeba czekać w takich przypadkach? Swoją drogą czy to trochę nie głupie, że nie można go zamówić mimo jego braku na stanie? Teraz muszę co chwilę sprawdzać jego dostępność, a tak byłby zamówiony i wysłany gdy już będzie.

Skomentuj

A mam pytanie jeszcze odnośnie przesyłki z stx'a. W tym momencie AWX jest nie dostępny. Mniej więcej ile czasu trzeba czekać w takich przypadkach?
                                    STX to producent a nie dystrybutor
                                    jak wyprodukuja to beda dostepne
                                    Swoją drogą czy to trochę nie głupie, że nie można go zamówić mimo jego braku na stanie? Teraz muszę co chwilę sprawdzać jego dostępność, a tak byłby zamówiony i wysłany gdy już będzie.
                                    to napisz maila do pana slawka

Skomentuj

Ja proponuje przyjrzeć się dokładniej Seas CA18RNX. Taki głośniczek pomiędzy AWX a 8945 ushera (cenowo). I przyznam, że brzmi wybornie. No i tweetery. Bez przerwy tylko "aluminiowy" seas. A jest jeszcze Seas 27TDFC, który również jest wart uwagi.

Skomentuj

Ale on chce policzone i sprawdzone kolumny a nie jednego wysokotonowca. Masz porządną zwrotę do tego seasa, 14-150 SCX i 22-140 SCXa? Jeśli nie to polecanie tego seasa jest bez sensu. Szczególnie przy budżecie 800zł i wstępnie przyjętych trzech drogach od STXa. Dlatego lepszym wyborem jest AWX bo jest zaaplikowany w Fx-200, zwrota od STXa też jest, wystarczy to wszystko poskładać do kupy.

Skomentuj

Czaruję...