Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

W22EX001 z czym go ozenic?2way

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Różnica będzie duża na + . Konstrukcja na pewno jest dobra, musiałbyś ją jednak skopiować w takiej postaci jak jest, czyli włącznie z obudową bo pod nią była projektowana zwrotnica. Obudowa jest szeroka i zostało to uwzględnione w konstrukcji filtrów.

Skomentuj

Jest jeszcze http://www.troelsgravesen.dk/AcapellaSEas.htm, ale to 2,5k na głośniki

Skomentuj

Kurka nie powiem ze trochę mi ten wygląd nie odpowiada choć jest dosyć interesującyjednak wolał bym wydać te 1,7k na pierwszy projekt troelsa z w15cy001,

Yoshi_80 a ty jakie zestawienie by polecil?

Skomentuj

Zamieszczone przez wojtek528 Zobacz posta
          jednak wolał bym wydać te 1,7k na pierwszy projekt troelsa
          Ten zestaw jest ok, nie ma co w nim zmieniać bo masz gotowy projekt. Można oczywiście wytypować parę innych zestawień ale pod względem stylistycznym nie będą do siebie pasować bo tylko excel pasuje najlepiej wizualnie do excela . Jeżeli ci kwestia wizualna nie przeszkadza to można wybrać parę innych zestawień. Osobiście zmieniłbym wysoki.

Skomentuj

Tylko ze jak zmienię wysoki to pewnie trzeba by było zmodyfikować zwrotkę od toru wysoko tonowego?Troels na początku pisze ze jest zadowolony z tego 27tffc.. Rozumiem ze jak zmienię kształt obudowy to będzie już nie to...

---------- Post dodany o 18:27 ---------- Poprzedni post o 18:25 ----------

Jeżeli chodzi o kwestie wizualna to piszesz ze będzie widać ze wysoko tonowy nie jest od tego?

Skomentuj

ale nikt nie napisał, że wysokotonowy exell gra lepiej od seasa
              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

To chciałem usłyszeć Yoshi_80 napisał ze osobiście zmienił by wysoko wiec wywnioskowałem ze nie jest z tych lepszych, jeszcze nigdy nie miałem przyjemności słuchać jakiegokolwiek seasa..wiec musicie mnie poprowadzić a co z ta obudowa(chociaż ta elipsa nie powinna być taka trudna)

Skomentuj

Jeżeli chodzi o kwestie wizualna to piszesz ze będzie widać ze wysoko tonowy nie jest od tego?
                  Chodziło mi o dopasowanie niski-średni. Wysoki i tak przecież zawsze się mocno różni. W twoim przypadku najlepsze jest skopiowanie projektu troelsa bo modyfikowanie zwrotnicy pod inny głośnik wysokotonowy to poważna zabawa.
                  Tylko wtedy nie mają sensu pytania "co można dać w zamian" skoro i tak wiadomo, że bez możliwości zrobienia projektu zwrotnicy nie ruszysz z robotą o centymetr.
                  Na szczęście troels wykorzystywał te głośniki w kilku projektach więc coś sobie wybierzesz.

---------- Post dodany o 19:50 ---------- Poprzedni post o 19:48 ----------

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                  Nie przesadzajmy. Twierdzenie, że excell nie zagra lepiej od zwykłego seasa jest błędne u samych podstaw.

Skomentuj

upatrzyłem ten z W22EX001 + W15CY001 + 27TFFC tylko kolejny miesiąc czekać na 15...jak nie więcej

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                      Twierdzenie, że excell nie zagra lepiej od zwykłego seasa jest błędne u samych podstaw.
                      a dlaczego tak uważasz?
                      to, że jest droższy o niczym nie świadczy

tylko teoretycznie mówię bo chyba nie słuchałem exella albo nie zapamiętałem bo nie był tego wart
                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

a dlaczego tak uważasz?
                        to, że jest droższy o niczym nie świadczy
                        Po pierwsze robi go ta sama firma, więc chyba wiedzą co robią. Tłumacząc to na poziom forumowy to tak jakby twierdzić, że wysoki awx nie gra lepiej od PJtki, przecież to że jest 3x droższy nic nie świadczy .

upatrzyłem ten z W22EX001 + W15CY001 + 27TFFC tylko kolejny miesiąc czekać na 15...jak nie więcej
                        Dlatego rozwiązaniem jest przejście na koncepcje 2 drożną, wówczas koszta gwałtownie maleją tylko wiąże się to ze zmianą głośników. Coś za coś, układy 3 drożne zawsze wychodzą bardzo drogo.

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                          Po pierwsze robi go ta sama firma, więc chyba wiedzą co robią. Tłumacząc to na poziom forumowy to tak jakby twierdzić, że wysoki awx nie gra lepiej od PJtki, przecież to że jest 3x droższy nic nie świadczy .
                          dobre porównanie... :thumbsup:
                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Mam 2 drogi i czuje dziwny niedosyt...najbardziej w niższych pasmach dlatego tez kopiłem tego W22 bo widziałem z necie ze są 2 drogi na nim i miałem nadzieje ze to zagra dobrze...tyle ze nie pomyślałem o wysoko najczęściej widzę z go z T25CF002, ale za ta cenę to mogę zrobić 3way Troelsa

Skomentuj

Mam 2 drogi i czuje dziwny niedosyt...najbardziej w niższych pasmach
                              Jak się robi na vifach to tak jest, chyba każdy projekt 2 drożny na vifach cierpi na brak basu. W takim razie zbieraj kasę na resztę głośników .

Skomentuj

Wysokotonowy excel jest lepszy niz kazdy inny z serii prestige. Tylko wzrost ceny nie jest adekwatny juz do wzrostu mozliwosci. A seasy z serii prestige maja bardzo wysoki stosunek cena jakosc, przez co doplacanie 3x tyle do niewiele lepszych exceli nie jest oplacalne. Mowi sie, ze lepiej aby kopulka byla klase wyzej niz woofer. Jednak tutaj lepiej jest np wziac w15cy001 + 27tbfc/g anizeli L15 + t25...

wojtek528, Jak bys chcial wykorzystac swoj woofer w projekcie 2-droznym to wpisz sobie w google "orion + linkwitz". Gosc zrobil openbaffle na tym glosniku i gra to ponoc kapitalnie . Nie pamietam tylko czy zwrotnica byla pasywna czy aktywna :p

Skomentuj

Zamieszczone przez pharoh;265409

[B
                                  wojtek528[/B], Jak bys chcial wykorzystac swoj woofer w projekcie 2-droznym to wpisz sobie w google "orion + linkwitz". Gosc zrobil openbaffle na tym glosniku i gra to ponoc kapitalnie . Nie pamietam tylko czy zwrotnica byla pasywna czy aktywna :p
                                  Tylko ze orion linkwitz to W22+2xT25CF002 i 2xxls.....!Pisalem wyzej ze T25CF002 odpada bo za ta cene mam w15CY001 I 27TFFC

Skomentuj

Ale nie pisalem, zebys to sklonowal :p To jest przyklad na to, ze mozna zrobic na tym glosniku 2-way Mysle, ze takim peerlessem HDS ( 300zl ) moglby sie zgrac z filtrami 3-4 rzedu na 1500Hz. Ale oczywiscie jak masz kase to lepiej zrobic 3way.

Skomentuj

Zamieszczone przez pharoh Zobacz posta
                                      Wysokotonowy excel jest lepszy niz kazdy inny z serii prestige. Tylko wzrost ceny nie jest adekwatny juz do wzrostu mozliwosci.
                                      To można powiedzieć o każdej firmie i każdym głośniku. Seas ma bardzo dobrą ofertę cenową bo nie ma w niej luki i ceny tweeterów są od 100 do ponad 1000zł. Najdroższy prestige kosztuje ok 280zł, najtańszy excel nieco ponad 400, ciągłość zachowana. Po przejściu na najtańszego excela nie ma mowy o kilkukrotnym wzroście ceny i jakości za pewne też nie. Ale przy przejściu na najdroższe modele to myślę, że i jakość pójdzie w parze. Na drogie głośniki w pewnym sensie trzeba dorosnąć, też i sprzętowo. Bo sam tweeter za 1000zł gdy reszta jest do bani cudu nie uczyni i wtedy będą tworzyć się mity, że nie warto kupować takich głośników bo to tylko "5% lepiej".

Z tą jakością do ceny serii prestige bym nie przesadzał, kosztujący 220 zł usher 9950 dla mnie brzmi lepiej od każdego seasa jakiego słyszałem a było ich trochę. A usher kosztuje tylko 60 pare zł więcej od takiego 27tbfc/g. Myślę że nawet 9930 mógłby brzmieć lepiej bo to bardzo podobny głośnik tylko ma trochę gorsze parametry mechaniczne i nieco wyższe zniekształcenia od 50'tki. Tak więc inni też potrafią robić głośniki i relacja ceny do jakości w przypadku seasa nie jest jakaś wyjątkowa tylko w miarę normalna. Ich zaletą jest niewątpliwie niesamowita powtarzalność. Dobrze zaaplikowana vifa xt25 lub d27 też nie będzie wiele gorsza a ceny też ma podobne.

Skomentuj

Głośniki do mnie już idą musiałem czekać 2 tygodnie na 27tffc zanim do nich dotrą..teraz mam do was pytanie w związku z tym projektem http://www.troelsgravesen.dk/PMS-EXCEL.htm, widzę ze troels wykorzystał obudowę od pierwszego projektu PMS czyli http://www.troelsgravesen.dk/PMS.htm. chodzi mi o to czy W22EX001 nie czul by się lepiej w innej objętości i innym strojeniu?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X