Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

jak zmierzyć cha-rke wysokotonówki

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

jak zmierzyć cha-rke wysokotonówki

Jak w temacie. Zmierzyłem niskotonowy (program HOLMimpulse). I nie wiem jak zmierzyć niskotonowy żeby go przypadkiem nie uszkodzić. Oczywiście mowa o pomiarze bez zwrotnicy.

Na głośnik podajesz niewielką moc rzędu 1W. Taką mocą nie uszkodzisz głośnika, nawet podając mu przez chwilę pełne pasmo.

Skomentuj

Mierzysz tak samo jak niskotonowy. Pomiar przeważnie wykonuje się przy stosunkowo niskiej głośności, z powyłączanymi podbiciami basu, ludnesami i innymi "ulepszaczami", trwa on krótko, więc nic się nie spali. Z tym jednym watem - no racja ale to też nie jest tak do końca (przy amatorskich pomiarach) bo jeśli tego konkretnie nie ustawisz to nie wiesz, czy na głośniku wystąpi 1W czy może mniej, czy więcej.

Skomentuj

hmmm. Może dla bezpieczeństwa ustawić żeby sygnał pomiarowy był odtwarzany od 1kHz? A tak w ogóle lepiej mierzyć podając biały szum czy ten opadający?
        O ile na temat "jak zmierzyć wysokotonówkę bez zwrotnicy" w gogle nic nie znalazłem, o tyle na temat " jak ustawić 1W" kiedyś znalazłem ale jakoś teraz nie mogę. Jeżeli dobrze pamiętam to było coś takiego.

Uploaded with ImageShack.us

Mama taki miernik jak na foto. Miernik trzeba chyba ustawić na Volty, tak? Jeżeli tak to do ilu volt kręcić?

Uploaded with ImageShack.us

Skomentuj

Ustaw napięcie na zaciskach głośnika, bodajże 2,83V, i spokój. Możesz jechać od 10 Hz. Bez żadnego rezystora w szeregu. Jak nie masz miernika TrueRMS, to pomiar napięcia musisz zrobić dla około 50 Hz.

Skomentuj

Ostatnio jak chciałem zmierzyć czy jest napięcie na jarzeniówce w kuchni to wybiłem korki :) Może faktycznie po prostu ustawić nie wielką moc. Tylko ile to jest "niewielka"? Volume międzi 9tą a 11stą będzie bezpieczne? (onkyo 9155)

Skomentuj

Ustaw taką głośność, z jaką słuchasz na spokojnie w ciągu dnia - ale tak na spokojnie

Skomentuj

Ja mierze nawet na 10:30, no ale tak się nie da określić ile mocy idzie. Mało to nie jest, bo słychać już dosyć głośno ten sygnał:)

Skomentuj

No nic, dzięki wszystkim za zainteresowanie. Jutro będę mierzył.

Skomentuj

Do samych pomiarow do zwrotnicy to nie ma sensu, zeby wykonywac je z duza moca. W zupelnosci wystarczy sygnal z samej karty dzwiekowej.

Skomentuj

Czaruję...
                    X